EXIL-SVENSKAR. Kevin Grönlund, Marcus Eriksson, Stefan Helmersson och Sebastian Grein spelar hockey för Luxemburg och Nya Zeeland.
VM 2018

Fyra svenskar på hockey-VM:s bakgård: ”Allt betalas av oss spelare själva”

ANNONS

En VM-match i ishockey mellan Nya Zeeland och Luxemburg – med fyra svenskar på isen. Det som låter som en utopi inträffade faktiskt i spanska Granada förra veckan. Här är historien om hur en svensk kom att representera Nya Zeeland internationellt medan tre andra hamnade i Luxemburgs landslag.

Om mindre än två veckor startar A-VM i Danmark. Där kommer några av världens bästa spelare att göra upp om ädla medaljer inför storpublik i Köpenhamn och Herning.

I en helt annan del av hockeyns spektra finner vi turneringar som spelas långt ifrån samma rampljus som turneringen i Danmark får. Under A-VM är VM-systemet uppdelat i division 1A, division 1B, division 2A, division 2B och därefter två stycken geografiskt indelade division 3-turneringar.

Förra veckan avgjordes det som kallas division 2B i spanska Granada med värdnationen som vinnare efter fem raka vinster. Övriga nationer som deltog var Nya Zeeland, Israel, Mexiko, Nordkorea och Luxemburg.

Ur svenskt perspektiv spelades den mest intressanta matchen i tisdags då Nya Zeeland besegrade Luxemburg med 7–1. I de bägge lagen fanns nämligen fyra spelare med blågult påbrå. Stefan Helmersson, 24, representerade Nya Zeeland medan Sebastian Grein, 22, Kevin Grönlund, 27, and Marcus Eriksson, 28, alla fanns på isen för Luxemburg. Totalt innehöll tillställningen åtta (!) olika nationaliteter. Räknar man bort nya zeeländarna och luxemburgare hade lagen även en est, två britter, två tjecker, en kanadensare och en finländare utöver de fyra svenskarna.


Eriksson och Grönlund. Foto: Teemu Hinkula

GODKÄNT SPRÅKTEST KRÄVS FÖR ATT BLI MEDBORGARE

Svenskarna i Luxemburgs laguppställning är alla födda i Sverige. Eriksson och Grönlund flyttade till Luxemburg med sina familjer. Grönlund gick i förskola i Luxemburg och hade inga problem att passera språktestet som krävs för att man bli godkänd som medborgare. Eriksson gick i europeisk skola där han läste svenska och engelska. Han behövde därmed lägga ned lite mer möda på språket för klara provet, vilket han gjorde under säsongen 2013/14. Greins far är från Luxemburg och han har därför varit medborgare sedan födseln. Han flyttade till landet för två år sedan, främst för att kunna spela hockey för Luxemburgs landslag.

Stefan Helmersson föddes i Nya Zeeland, vilket gav honom ett medborgarskap redan då. Han bodde där under sina sex första år i livet och åkte en del skridskor, men det var efter flytten till Sverige som han började spela hockey på allvar. 

Marcus Eriksson och Kevin Grönlund startade sina hockeykarriärer eftersom deras pappor båda hade spelat och coachat. Grönlund började i Luxemburg och Eriksson spelade redan när han fortfarande bodde i Sverige. Greins karriär tog fart utanför Sundsvall och han spelade för både Kovland och Sundsvall innan han flyttade till Luxemburg.

”MÅNGA KÄNDE INTE ENS TILL SPORTEN”

När de får frågan om vad som är en största skillnaden mellan att spela hockey i Sverige och respektive land blir svaret givetvis sportens popularitet.
– Det är extremt annorlunda, säger Stefan Helmersson om att spela i Nya Zeeland.
– Allt där betalas av oss spelare själva. Vi jagar sponsorer, men får alltid betala resten själva. Eftersom ishockey är en sådan liten sport med drygt tusen spelare och fem inomhusrinkar har vi svårt att producera spelare på samma sätt som i Sverige.

Samma sak kan sägas om Luxemburg, som dessutom är en väldigt liten nation geografiskt med knappt 600 000 invånare.
– Det är väldigt svårt att jämföra eftersom skillnaden mellan skickligheten och hängivenheten är så stor länderna emellan, säger Kevin Grönlund.
– I Sverige är ishockey en nationalsport och i Luxemburg finns det många människor som inte ens kände till sporten innan vi började göra reklam för den. Det finns ingen chans att bli något inom ishockeyn eftersom sporten är för liten.

Träningsmöjligheterna är också väldigt begränsade i jämförelse.
– Många fler spelare innebär fler möjligheter att höja nivån på skickligheten tillsammans. När jag flyttade hit hade vi två timmars istid per vecka, och alla spelare var i vitt skilda åldrar eftersom vi bara fick ihop en grupp av spelare, säger Marcus Eriksson.
– I Sverige har vi skolor som stöttar dig i din träning och klubbar som pushar dig framåt. Skickligheten i Sverige ligger på en helt annan nivå i Sverige än i Luxemburg, men vi försöker att få alla att jobba hårt här också. Vi är ett gäng dedikerade spelare som gillar att vinna och ha kul tillsammans, säger Kevin Grönlund.


PRISAD. Stefan Helmersson utsågs till turneringens bästa back.
Foto: Teemu Hinkula

PASSIONERADE FANS

Sebastian Grein förvånades ändå över nivån på spelet när han kom till Luxemburg.
– Det var mycket bättre än jag hade förväntat mig, säger han.
– I min klubb i Luxemburg, Tornado, kan man se många olika spelstilar eftersom nästan alla har olika nationaliteter. I Sverige är det inte speciellt vanligt.

Något alla exil-svenskarna känner igen sig i oavsett var de spelar är passionen för sporten.
– I Nya Zeeland har vi extremt passionerade och stöttande fans och spelare. Man ger allt för sporten och jobbar på bra utifrån de förutsättningar som finns. Och vi försöker göra så mycket media vi kan så att vi kan växa och visa upp sporten, säger Stefan Helmersson.

Tre Kronor är alltså inte den enda vägen till internationell ishockey. Ibland räcker det med lite språktalang eller att man har tur med var ens föräldrar bestämmer sig för att slå ned bopålarna.

FAKTA: HOCKEY-VM DIVISION 2B

Spanien vann turneringen hemma i Granada och avancerar till division 2A. Nya Zeeland slutade tvåa efter att ha förlorat den avslutande matchen mot just Spanien med 6–4. Lagets svenske back Stefan Helmersson, som stod för fem assist på fem matcher, utsågs till hela turneringens främsta back.

Israel kom trea i gruppen medan Nordkorea, Mexiko och Luxemburg delades jumboplatsen efter att ha spelat in tre poäng vardera. Luxemburg gjorde sex mål på fem matcher. Två av dessa kom från Marcus Erikssons klubba.

TEEMU HINKULA

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL