• Publicerat 24 april, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
HOPPET LEVER. Patrik Nemeth kommer inte till VM, men Gabriel Landeskog är aktuell.Foto: Bildbyrån

Tre Kronor hoppas på fler NHL-förstärkningar till VM-truppen. Rikard Grönborg har haft sms-kontakt med Colorado Avalanches lagkapten Gabriel Landeskog om att komma till Danmark. Däremot blir det inget VM för lagkompisen Patrik Nemeth.
– Det är synd för han har gjort det riktigt bra i Colorado, säger Grönborg om Nemeth till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Colorado Avalanche gav Stanley Cup-favoriten Nashville Predators en oväntat hård kamp i första omgången av slutspelet, men fick till slut ge sig efter sex matcher. Denverlagets sorti innebär att Tre Kronor har chansen att få Gabriel Landeskog till VM – igen.

25-åringen har hunnit göra tre VM-turneringar tidigare och har under dessa varit med om att vinna guld så väl på hemmaplan 2013 och i Köln i fjol.
– Vi har varit i sms-kontakt, men inte pratat vilket jag tror vi kommer att göra i dag, säger förbundskapten Rikard Grönborg till hockeysverige.se och hävdar att han än så länge inte fått någon indikation vartåt det lutar.

”HAN BÖNADE OCH BAD OM ATT FÅ VARA MED PÅ VM I FJOL”

Några fler Coloradospelare blir det inte i det svenska VM-laget. Både Carl Söderberg, som var med i guldlaget i fjol, och Patrik Nemeth stoppas av skador. I Nemeths fall väntar en operation.
– Det visste vi om innan, men vi checkade läget med honom ändå. Jag tycker han har kommit in i Colorado och gjort ett fantastiskt jobb och haft en bra säsong. Han bönade och bad förra säsongen att få vara med på VM så han vill verkligen vara med i Tre Kronor. Jag gillar Patrik väldigt mycket från JVM så det är synd, säger Grönborg.

Tidigare under tisdagen kom beskedet att nyblivne Gagarin Cup-mästaren Anton Lander inte heller kommer till Danmark. Här är det ”familjeskäl” som är anledningen till att han uteblir.
– Det är också synd. Han hade ett fantastiskt slutspel och var riktigt bra i OS också. Det var en spelare vi hade på radarn, säger Grönborg om Ak Bars Kazan-centern.

VIKTOR FASTH AVSKRIVEN

Varken Jonas Brodin eller Joel Eriksson Ek blir heller tillgängliga efter Minnesota Wilds sorti ur Stanley Cup-slutspelet.
– ”Brodda” var ganska tydlig direkt med att det inte gick på grund av skada. Han spelade med mycket smärta under slutspelet. Joel försökte verkligen komma, men klubben sa nej till slut, förklarar Grönborg.

Det blir heller inga fler förstärkningar från svenska mästarna Växjö än Elias Pettersson, som ansluter till den svenska truppen i morgon kväll. OS-målvakten Viktor Fasth är inte aktuell för en plats i truppen.
– Vi har pratat med honom, men han var skadad och missade sista matcherna i slutspelet. Vi känner just nu att vi vill satsa på framför allt ”Mange” (Hellberg) och Anders (Nilsson), men även Filip (Gustavsson), så det är där vi är i vår process gällande målvakterna.

Det blir de tre på VM?
– Som det ser ut just nu.

Hur mycket av VM-truppen är klar?
– Det är svårt att säga, men det här är stommen. Sedan kommer Rickard Rakell, Hampus Lindholm och Gustav Nyquist att tillkomma. Vi har lite gubbar som tackat ja och som vi väntar på. Men det känns att stommen är på plats.

Den nämnda trion ansluter till Tre Kronor i Köpenhamn nästa vecka. Tillkommer gör även Los Angeles Kings forward Adrian Kempe, som förväntas landa i Sverige på fredag och eventuellt kan delta i någon av matcherna i Sweden Hockey Games i helgen.