TILLBAKA. Mika Zibanejad har inte spelat i den blågula tröjan på fem år – men nu är det dags för debut i Tre Kronor.Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån

Det är mer än sex år sedan han blev odödlig genom att avgöra en JVM-final. Först nu ska Mika Zibanejad till att göra sin första landskamp för Tre Kronor inför VM i Danmark.
– Jag har inte riktigt haft möjligheten att vara med på grund av kontraktsdiskussioner och skador tidigare år, säger Zibanejad till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
I januari 2012 blev Mika Zibanejad stor svensk hjälte då han avgjorde JVM-finalen mot Ryssland i förlängningen. Säsongen därpå spelade han fem juniorlandskamper innan Ottawa plockade över honom till Kanada för NHL-spel. Därefter har han inte dragit på sig den blågula tröjan en enda gång på sex år.

Nu är han dock tillbaka på Hovet i Stockholm, där han fick sitt genombrott i Djurgården. På torsdag väntar A-landslagsdebut i Tre Kronor för 25-åringen.
– Det är kul och en stor ära såklart att få dra på sig landslagströjan igen. Det här är något jag har sett fram emot. Jag har inte riktigt haft möjligheten att vara med på grund av kontraktsdiskussioner och skador tidigare år då det varit VM. Så det är kul att få tacka ja nu, säger Mika Zibanejad som ofta blir påmind om det där målet som avgjorde Junior-VM-finalen 2012.
– Väldigt ofta. Varje jul ungefär så det blir i alla fall en gång om året (skratt). Klart att det var kul och jag hoppas att vi kan upprepa något likande så den här VM-turneringen också slutar med guld.

Starkaste minnet för Rangers-centern från JVM-turneringen är annars sammanhållningen.
– Hela gruppen och hela resan skulle jag säga men även hela den här atmosfären runt om. Det var mycket folk på våra matcher, minst 13-14 000. Det här var fantastiskt kul att få vara en del av.
– Vi hade så kul tillsammans som en grupp och att få vinna min sista JVM-kamp var fantastiskt roligt.

Är det sammanhållningen i gruppen som kan bli avgörande även nu i VM?
– Ja, det tror jag. Man måste kunna ställa krav på varandra och ha högt till tak utan att man ska ta det personligt. Det blir nog viktigt.


Johan Larsson, Mika Zibanejad och Max Friberg efter JVM-guldet.
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

TVÅA I INTERNA POÄNGLIGAN – TROTS SKADEBEKYMMER

Mika Zibanejad har haft en framgångsrik säsong i New York Rangers. På 72 matcher svarade han för 27 mål och totalt 47 poäng. På det slutade han tvåa i lagets poängliga efter norrmannen Mats Zuccarello som gjorde 16 mål och totalt 53 poäng på 80 matcher.
– Återigen var det en skada (hjärnskakning) som satte lite käppar hjulet för min säsong. En säsong som startade bra för mig personligen. Jag avslutade även säsongen väldigt bra. Det är också kul att fått bidra med mer mål än vad jag gjort tidigare.
– Samtidigt spelar inte det där så stor roll i det hela när man inte vinner eller går till slutspel, vilket var lite trist. Självklart är ändå min säsong en morot att jobba vidare på som något positivt, men det går inte att glädjas över individuella grejer på samma sätt som jag skulle kunna gjort om laget hade gått bra.

Har du ändå utvecklats mycket under dina två säsonger i Rangers?
– Ja, jag tycker att jag har växt och utvecklats i olika områden i spelet varje säsong, men även som person. Det är svårt att precisera precis vad eftersom jag jobbar på allting och försöker bli bättre allround.

Om du ser tillbaka på säsongen, varför går inte Rangers vidare till slutspel?
– Vi hade skador och lite sådant samtidigt som vi inte fick spelet att klicka riktigt. Sedan spelade vi tyvärr inte tillräckligt bra. När det händer blir det svårt att hålla på och jaga hela tiden. Vi satte oss i en dålig sitts helt enkelt, vilket var synd.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

BLEV LIAS ANDERSSONS MENTOR


I slutet av säsongen klev Lias Andersson in i Rangers. Zibanejad har varit den som har fått ta hand om honom en del i New York.
– Jag tycker att han gjorde bra ifrån sig och kämpade bra. Dessutom fick han göra lite poäng, vilket är kul.
– Jag fick ta hand om honom lite extra eftersom jag är svensk och lite så. Dessutom är jag lite närmare honom i åldern än vad dom andra är. Sedan är det kul att få spela med honom nu och jag ligger på honom lite extra (skratt), men det är bara roligt.

Märks det att ledningen i Rangers har stora förväntningar på Lias Anderssons utveckling?
– Ja, absolut. Både på honom och (Filip) Chytil från Tjeckien. Man har alltid stora förväntningar på sig om man går högt i draften och klubben vill satsa och tror på dig.
– Förväntngarna är höga på att du ska göra något bra, men det du får tillbaka när du gör nåt bra är fantastiskt. Det är också något du blir motiverad av. Pressen ska han känna av men inte på något dåligt sätt.

Snart rullar bussen mot hotellet och efter Sweden Hockey Games väntar VM, vad har du för förväntningar på turneringen?
– Guld. Det så vi ser på turneringen. Sedan vet jag att det är en lång väg dit, men vi måste hela tiden ha i tankarna att vi ska vinna. Samma sak var det i Junior-VM, allt var fokuserat på att vi skulle vinna.
– Det där blev tydligare ju längre turnering gick. Inte för att vi behöver ha en svag start för att vara bättre i slutet, men att hålla en bra jämn nivå och bli successivt bättre i spelet. Det är målet och vad som kommer att bli viktigt i den här turneringen.

Då ses vi i Kungsträdgården om några veckor.
– Ja, det hoppas jag.