Peder Nilssons son, landslagsmålvakten Anders, har tidigare haft Hovet som hemmaplan.
VM 2018

I pappas fotspår – men inte när det kommer till klubbsympatierna: ”Lyckades inte konvertera över mig”

ANNONS

Tre Kronor förbereder sig som bäst inför hockey-VM. Men först ska Sweden Hockey Games spelas på Hovet och i Scaniarinken och hockeysverige.se har träffat landslagsmålvakten Anders Nilsson, vars pappa Peder hade just Hovet som hemmaplan i elva år.
— Jag har väl hört några historier härifrån, berättar Vancouver Canucks svenske målvakt.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inför Säsongen 1971/72 tyckte djurgårdsledningen med Pelle Bergström i spetsen att målvakten Roland Einarsson behövde tuffare konkurrens. Samtidigt hade en ung målvakt i Boden, Peder Nilsson, bestämt sig för att söka in på Polishögskolan i Stockholm. Det här gjorde att alla bitar föll på plats samtidigt. Nya fräscha Johanneshovs Isstadion skulle bli hans hem under elva säsonger.

SPELADE ELVA SÄSONGER I DJURGÅRDEN

47 år senare står vi på ett slitet Hovet, alltså Peder Nilssons tidigare andra hem, med hans son Anders Nilsson dagarna före Sweden Hockey Games ska dra igång samtidigt som VM bara är någon vecka bort.
– Jag har väl hört några historier härifrån. Det har varit allt från hur dom fick spela på uterinkar, skrapa isen och både det ena och det andra. Hälften är väl sant, skrattar Anders Nilsson och fortsätter:
– Det är kul att vara här och det är en hall som även jag har goda minnen ifrån då jag spelade här med Luleå. Det är en rolig hall att spela i och man känner nästan dess historia när man kommer in hit. Det är en anrik byggnad och det är kul att veta att pappa spelade här också, vilket gör det extra speciellt.

Peder Nilsson. Arkivbild

Peder Nilsson spelade alltså elva säsonger i Djurgården och givetvis har han försökt övertyga sin son om att även han en dag borde spela för klubben.
– Det har nog försökts präntas in att jag skulle bli djurgårdare också. Speciellt då jag var yngre (skratt). Det var stenhårt Luleå Hockey för mig så pappa kunde inte rubba mig. Däremot är brorsan (Jens Nilsson) och hans barn djurgårdare liksom vår pappa, men han lyckades inte konvertera över mig.
–Nu är jag inte i Sverige och spelar, men vi får se när jag kommer hem en dag vart jag lägger in en stöt.

Har du haft pappa som målvaktstränare i unga år?
– Bara när jag var yngre, alltså mellan det jag var tio och 14 år hjälpte han till på några träningar. Sedan har han gett mig råd och sådana saker, men han har aldrig jobbat heltid med laget på något sätt.
– Han ville nog ha lite distans till det som pappa och inte gå in och styra och ställa för mycket.

MYLLYS VAR IDOLEN

Peder Nilsson berättar för hockeysverige.se:
– Jag har två söner som har spelat eller spelar hockey. Det är Jens och Anders. Jag minns då Anders var liten att det blev mycket åka skridskor. Jag ville att han skulle spela ute till att börja med så han skulle bli duktig på att åka skridskor.
– Att det blev för Anders att stå i mål tror jag berodde på att Jarmo Myllys var den stora idolen här uppe i Luleå på målvaktssidan. Klart att målvakterna fascinerar unga grabbar och smågrabbar mycket. Han pratade rätt tidigt om att han ville stå i mål. Helt plötsligt tog han bara på sig grejorna och på den vägen blev det.

Anders Nilsson senaste säsong i Sverige var 2010/11. Då spelade han för Luleå, men tog klivet över till New York Islanders säsongen därpå. Därefter har det blivit sju säsonger utomlands. Sex i Nordamerika och en i Ryssland.
– Specifikt hockeymässigt har jag sedan dess blivit mer allround, läser spelet bättre och är lite mer atletisk som målvakt. När jag var i Sverige var det mer att sitta och blocka, göra sig större och så där.
– Det är vad jag skulle säga är den stora skillnaden på mig 2011 och den jag är idag, lite mer hybrid och atletisk.

När utvecklades du mest som målvakt under dina år utomlands?
– Jag fastnade lite i samma spår då jag var i Islanders (2011-2014). Sedan kände jag att jag tog jättekliv i Ryssland (Ak Bars Kazan 2014/15) säsongen jag var där. Samma sak kände jag förra säsongen då jag var i Buffalo, att jag tog ytterligare ett steg i min utveckling.
– Det är dom två säsonger jag känner verkligen sticker ut och att jag tog ett väldigt stort trappsteg. Annars bygger man ju lite, lite varje säsong.

Vad måste du utveckla mer för att bli en ännu mer komplett målvakt?
– Det är väl allt höll jag på att säga (skratt). Mitt fotarbete kan bli bättre och jag kan bli ännu snabbare. Framförallt är det sådana saker. Eftersom jag är en större målvakt få jag jobba ännu mer med fotarbete, skridskoteknik och förflyttningar. Jag har ju mer att förflytta, längre armar, längre ben och sådana saker.

KOLLAR PÅ DE SVENSKA MÅLVAKTSTRÄNARNA

När Anders Nilsson kommer hem till Tre Kronor får han Stefan Ladhe som målvaktstränare och han skiljer sig mot en del av målvaktstränarna han haft i NHL.
– Vi i Sverige har väldigt bra målvaktstränare. Det är till och med så att målvaktstränarna i Nordamerika kollar på svenska hur dom jobbar.
– Den största skillnaden som jag märker är generellt hur kulturen mellan tränare och spelare är i Nordamerika. I Sverige är det lite mer öppen dialog. Det är lättare att prata och fråga om saker och inte så mycket hierarki mellan tränare och spelare. I Nordamerika har man inte dialog på samma sätt, alltså den här öppenheten att sitta och prata om egentligen skitsaker.
– Det är mest sådana saker. På isen skiljer det sig inte så mycket. Det är likadana puckar och mål och jag ska rädda pucken.

Anders Nilsson. Foto: All Over Press

Inför årets säsong lämnade Anders Nilsson Buffalo. Ny klubbadress blev nu Vancouver.
– Socialt har det funkat väldigt bra och stan är fantastiskt fin. Kanada är mer likt svenska samhället än vad USA är.
– Hockeymässigt har det varit en mellansäsong för mig. Jag har personligen inte kommit upp i samma standard under säsongen som jag hade i Buffalo.

Varför har det blivit så tror du?
– Det är nog många parametrar som spelar in. Laget har också haft en säsong som varit lite upp och ner. Både jag och laget började bra första två månaderna. I december fick vi mycket skador och hamnade i en dipp.
– Efter december månad var det väldigt mycket upp och ner samtidigt som vi hade hamnat ganska mycket på efterkälken. Gör man det när det är ett tvåpoängssystem är det svårt att svårt att komma igen på något sätt.

SVENSKT MÅLVAKTSPAR

Som målvaktskollega i Vancouver fick Anders Nilsson sin kompis Jacob Markström.
– Jättekul. Jacob är en bra kille, lätt att ha och göra med. Jag känner honom väl. Vi är lika gamla och jag har spelat mot honom en hel del redan från J20 samtidigt som vi har varit på många landslagsläger tillsammans.
– Jag tror att vi spelade mot varandra redan i TV-pucken. Därifrån och hela systemet upp har jag mött honom. Dessutom har jag spelat tillsammans med honom i landslaget.

Enligt elitprospects.com är båda två 197 cm, men vem är egentligen längst av er?
– Han hävdar att jag är längre, men jag står fast vid att han är längre än mig. Vi ska väl ha en mätning någon dag, skrattar Anders Nilsson som nu i Tre Kronor får tampas med Magnus Hellberg och Filip Gustavsson om en VM-platserna.
– Det har varit jättekul. Filip har jag träffat lite innan uppe i Luleå. ”Mange” har jag bara hejat på då han var uppe med Rangers förra säsongen.
– Båda verkar vara jättebra killar och väldigt duktiga målvakter. Det ska bli kul att få lära känna ”Mange” lite bättre och jag har sett att han spelat väldigt bra med landslaget under inledande turneringarna.
– Filip vet jag också är en väldigt duktig målvakt. Han kommer bli riktigt bra och det är kul att se att han haft en bra säsong. Jag skulle tro att han kommer spela i NHL om några år.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch