Lukas Vejdemo.Foto: Bildbyrån

Den gångna säsongen var hans poängmässigt bästa någonsin. I går belönades också Lukas Vejdemo med ett rykande färskt NHL-kontrakt med Montréal Canadiens. Men till hösten står det fortfarande oklart om det blir spel i Sverige eller Kanada. 
– Jag har absolut inget emot att stanna i Djurgården en säsong till om det är vad vi och Montréal kommer överens om, säger forwarden till hockeysverige.se. 

Igår stod det klart att Djurgårdens talang Lukas Vejdemo skrivit ett tvåårskontrakt med Montréal. Vejdemo draftades av Canadiens som 87:e spelare i tredje rundan av NHL-draften 2015. Bakom sig har 22-åringen sin hittills bästa säsong i SHL med tio mål och totalt 22 poäng på 47 grundseriematcher.
– Det var inte så mycket att tveka på och något jag har jobbat för och drömt om sedan jag var liten. Klart att när jag väl fick höra att jag skulle få skriva var det fantastiskt roligt. Det är ett mål som jag har kämpat för, berättar Lukas Vejdemo som under hela säsongen har haft en bra dialog med Montréal. Främst via klubbens scout Christer Rockström.
– Det är mest Christer jag har snackat med. Dom har även haft några andra från organisationen över hit och tittat på några matcher. Det är då jag träffat deras killar annars är det mest Christer jag har haft kontakt med.

Har du fått indikationer under säsongen att det skulle vara aktuellt att skriva kontrakt efter säsongen?
– Nej, jag har mest fokuserat på att spela bra. Sedan har jag såklart hört att dom varit här och tittat. Det betyder allting någonting, men då gäller det att spela bra också.

Idag fick Lukas Vejdemo dessutom ett meddelande från hans blivande svenska lagkompis Jacob de la Rose.
– Jag har precis fått ett SMS av honom där han gratulerade mig och det var kul. Jag känner honom lite grann sedan tidigare eftersom han var på en camp tillsammans med oss andra, men det här var bara under några dagar.

”NU VILL JAG NÅ NÄSTA DRÖM”

Det har under säsongen pratats om att det inte är någon brådska för Vejdemo att åka över till NHL. I en intervju med hockeysverige.se:s Uffe Bodin sa 22-åringen bland annat ”NHL är såklart målet i slutändan. Sedan känner jag att jag inte har någon brådska dit. Det är mitt långsiktiga mål. Nu är jag inne på min tredje säsong i SHL och känner att jag växer i den här tröjan för varje år, säger Vejdemo.
– SHL är en jäkligt bra liga och det finns ingen anledning för mig att sticka över för tidigt och bli kvar i AHL. Jag känner att jag vill vara redo och ha presterat på topp här innan jag drar över. Det får ta den tid det tar

Nu har det gått några månader sedan den intervjun men han tycker inte speciellt mycket har förändrats för honom vad det gäller just tålamodet att åka över till NHL.
– Tankarna går såklart. Jag har ändå varit några säsonger i SHL, men jag vet inte om jag är mer mogen för att åka över idag än vad jag gjorde då. Steget bör jag ju ta någon gång. Sedan får vi se när det är rätt läge.

Har du haft möjlighet tidigare att åka över och spela juniorhockey i USA eller Kanada?
– Nej, det är egentligen inget som jag tänkt på. Efter J20 skrev jag kontrakt med Djurgården. Efter det har målet hela tiden varit att spela i Djurgården. Det var min dröm då. Nu vill jag nå nästa dröm och då är det det steg på vägen att skriva kontrakt med Montréal.

Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

NÖJD MED SISTA DELEN AV SÄSONGEN

Lukas Vejdemo har sedan tidigare varit på tre camper i Montréals regi och så här långt är han imponerad över vad han har fått se och uppleva.
– Man märker att det är en riktig hockeystad och att intresset för hockey där är väldigt stort. Även på somrarna är det väldigt mycket folk som är där och tittar på matcherna och träningarna. Det skrivs mycket om Montreál Canadiens och det är verkligen laget som gäller där i staden.
– Jag har bara positiva saker att säga om organisationen och det har varit väldigt proffsigt när jag varit på camperna.

Canadiens är ett av ”original six”-lagen i NHL. Givetvis kittlar det lite extra att få spela i en så pass klassisk organisation.
– Det är coolt och precis som du säger så är det att av ”original six”. Det gör att intresset för laget är stort och på så vis är det också häftigt.

Du har haft en väldig målmedvetenhet den här säsongen, vilket kan vara en av anledningen till att Montréal skriver kontrakt med dig nu. Hur har du jobbat med just dom bitarna?
– Jag har känt att jag vill ta nästa steg. Jag har fokuserat ännu mer på hockeyn och verkligen gett den en ärlig chans. Christer (Rockström) har hjälpt mig mycket där, att rikta fokus på rätt grejer och det har gett resultat.

Hur skulle du sammanfatta din säsong i Djurgården?
– Jag började väldigt bra i höstas. Då spelade jag väldigt bra. Sedan dippade jag lite innan jul och sedan fick jag en skada precis innan slutspelet. Jag är inte nöjd med sista delen av säsongen, men fram till jul är jag nöjd.

OKLART OM DET BLIR SVERIGE ELLER KANADA I HÖST

Även om Lukas Vejdemo skrivit kontrakt med Montréal är det i dagsläget inte klart om han kommer att inleda säsongen där.
– Jag vet inte alls så mycket ännu eftersom kontraktet skrevs igår. Först måste jag höra vad Montréal säger, men jag har kontrakt med Djurgården. Vi får se lite vad som händer.

Om det skulle bli aktuellt med att spela i AHL är det då att föredra för din utveckling att stanna ytterligare en säsong i SHL?
– Det får jag ta lite senare och, som sagt var, ingenting som jag har funderat på ännu. Jag har absolut inget emot att stanna i Djurgården en säsong till om det är vad vi och Montréal kommer överens om.
– Det är inga problem för mig att spela i SHL eller AHL. Jag tror att jag kommer kunna utvecklas mycket bra på båda ställena, men det beslutet får jag ta lite senare när jag vet mer.