Sebastian Aho
VM 2018

Vilken lekstuga, Aho!

Finland klev in i VM idag. De tog en planenlig seger med 7-1 mot Sydkorea – och det kan de bland annat tacka Sebastian Aho för. Storstjärnan dominerade totalt och noterade 2+2 under de två första perioderna.
– Det är en bra självförtroendeboost, säger han till TV3.

För protokollets skull skall det sägas: Teuvo Teräväinen gjorde också fyra poäng. Men det var Sebastian Aho som stal showen totalt i Finlands storseger mot Sydkorea i VM-premiären. Carolinastjärnan gjorde precis vad han ville.

I boxplay gjorde han 1-0 i den första perioden. I samma boxplay spelade han fram parhästen Teräväinen mycket elegant – och Teräväinen bjöd på ett avslut i samma klass.
– Det är en bra självförtroendeboost. Men det är bara första matchen, det handlar om att inte bli frustrerad om man inte gör mål. Men det är kul att bidra, sade Aho till TV3 i den första periodpausen.

HISTORISKT MÅL FÖR SYDKOREA

Lekstugan fortsatte i den andra och sköt 3-0 i powerplay. Det följde han upp med ännu ett läckert förarbete till ett mål när svenskbekantingen Veli-Matti Savinainen gjorde 4-0. Det var Ahos (och Teräväinens) fjärde poäng i VM. Det tog 32 minuter för dem att nå fyra poäng. En helt okej start, med andra ord.

Bara 39 sekunder senare kom det historiska målet för Sydkorea. Michael Swift gjorde då nämligen landets första mål i A-VM. Glädjen blev dock kortvarig. Sex minuter senare kunde Markus Nutivaara göra 5-1 – även det i boxplay. Det var första gången någonsin ett lag gjorde tre boxplaymål i samma VM-match.
– Vi får målet och tror vi är med i de,t och sen släpper vi in ett till i BP. Tre insläppta där…
– Vårt powerplay suger idag. Vi bjuder in dem med ett till mål, analyserade Michael Swift.

TRE MÅL I SLUTPERIODEN

I slutperioden kom så också 6-1 Saku Maenlanen, 7-1 från Kasperi Kapanen och 8-1 från Växjös Janne Pesonen. På de målen fanns varken Aho eller Teräväinen med i förarbetet, sensationellt nog.

Finland väntas göra upp om gruppsegern med Kanada och USA.