STÖTTAS. John Klingberg tycker inte att självkritiske Elias Pettersson har något att skämmas över efter sin VM-start.
VM 2018

Elias Pettersson självkritisk – får stöd av backstjärnan: ”Behöver inte vara så hård mot sig själv”

ANNONS

Pressen på Elias Pettersson att producera även i landslaget är hård. Efter två poänglösa matcher under inledningen av VM är han självkritisk, men omgivningen tycker att han ska slappna av och gilla läget.
– Vi ska bara få honom att bli så bekväm som möjligt så han kan prestera så bra som möjligt, säger John Klingberg till hockeysverige,se.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Poängkung i både SHL och SM-slutspelet. Elias Petterssons succéssäsong i SHL har skapat enorma förväntningar inför VM i Danmark. Hittills har det 19-åriga löftet från Ånge gått poänglös från sina två första matcher i turneringen – och han har stundtals varit hård mot sig själv när han tillfrågats om sin egen insats.

Efter 3–2-segern mot Tjeckien konstaterar Pettersson att han fortfarande jobbar för att anpassa sig till den ny omgivningen och de skilda förutsättningarna.
– Det går snabbare än vad jag är van vid. Nu har det inte gått så bra som jag velat de här två matcherna, men jag får jobba in mig i det här den tuffa vägen, säger han till hockeysverige.se och beskriver skillnaderna:
– Det är tuffare, starkare motstånd och mindre tid med pucken. Det är några nivåer bättre än vad jag är van vid, men det är nyttigt för mig att spela här. Jag får spela PP och allting, så det är upp till mig att visa att jag ska ha den speltiden.

Rikard Grönborg har inga planer på att ändra om i kedjorna redan efter två matcher. Han är nöjd med vad han har sett av Elias Pettersson och tror att det kommer att lossna tids nog.
– Jag är jättenöjd med jobbet han gör. Han har inte kommit loss än, men vi försöker få in honom i offensiva situationer och PP så mycket som möjligt. Det är en ung kille som håller på att lära sig. Fortsätter han att göra jobbet så kommer bra saker att hända, säger förbundskaptenen.

PÅMINNER KLINGBERG OM PATRICK KANE

John Klingberg visste väldigt lite om Elias Pettersson innan de blev lagkamrater på VM, men NHL-backen gillar vad han ser.
– Han har en sjuk skill som många andra inte har. Grym på att täcka pucken, grym på de små ytorna precis som (Patrick) Kane, dribbla och hålla blicken uppe och se spelet. Sedan tycker jag att han går in i närkamperna och är bra utan puck. Det är en spelare som verkligen kommer bli bra, säger Dallas stjärna.

Han är ganska självkritisk och hård mot sig själv. Finns det något ni kan göra för att få honom att slappna av?
– Jag tror att det just är därför han är så bra. Han är en vinnarskalle som vill vara med och bidra hela tiden. Vi ska bara få honom att bli så bekväm som möjligt så han kan prestera så bra som möjligt. Jag tycker ändå att han gör det han behöver göra, går in i närkamperna och backcheckar. Vi vet att han har den offensiva skillen. Gör ha bara det andra jobbet också behöver han inte vara så hård mot sig själv, säger Klingberg.

Kemin i kedjan mellan Pettersson, Mikael Backlund och Gustav Nyquist är under uppbyggnad. Elias Pettersson tror och hoppas att det ska lossna.
– Det är två skickliga NHL-spelare. Jag försöker bara göra det jag är bra på och hitta sätt att skapa målchanser. Vi har inte haft vår bästa match hittills, men jag hoppas att det kommer nästa match eller resterande matcher.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL