Jacob Tenemyr.
Västerviks IK

Tog timeout från hockeyn – skriver själv: ”Jag vill inte dö nu, jag vill leva”

ANNONS

Det var i februari Västerviks forward Jacob Tenemyr bestämde sig för att ta en timeout från ishockeyn. Detta efter att i flera år kämpat mot psykisk ohälsa. Nu skriver han själv om det hela på Hockeyallsvenskans webbplats.

Jacob Tenemyr stod noterad för 40 matcher av säsongens serie när han i februari meddelade att han tar timeout från hockeyn. Några dagar senare gick han ut själv och berättade på Instagram om bakgrunden till beslutet:
”I tolv års tid har jag vetat att jag när som helst, var som helst kan få en panikångestattack. Då handlar det bara om att överleva. Har spelat bort alla mina pengar, supit mig full mitt i veckorna trots att jag varken är spelberoende eller har alkoholproblem”, skrev han bland annat då.

FICK TILLBAKA SJÄLVFÖRTROENDET

I april berättade 22-åringen för hockeysverige.se att han mår bättre än någonsin.
— Jag mår riktigt bra. Är glad varje dag, jobbar heltid och kommer upp varje morgon. Sådana här småsaker som är betydelsefulla och som jag inte alltid har orkat innan. Framför allt känner jag mig piggare och har hittat tillbaka till mig själv. Jag har fått tillbaka självförtroende, självkänsla och sådana grejer. Bitarna, allihop, börjar falla på plats, sa han.

Nu skriver han själv om sitt mående på Hockeyallsvenskans hemsida och berättar där bland annat om natten i Kiruna när han spelade bort alla sina pengar. Ensam i sin lägenhet.
”Känslan av att vara ensammast i Sverige och med ett huvud och en bröstkorg fylld med mer ångest än vanligt valde jag att dricka en vinflaska och spela bort alla mina pengar på nätcasino. Anledningen till att jag den kvällen valde att spela var för att jag skulle vinna tillräckligt mycket pengar för att fly och aldrig mer komma tillbaka, jag ville lämna allt och såg ingen annan utväg till att må bra.”

SPORTCHEFEN HJÄLPTE HONOM

På morgonen kontaktade han Kirunas sportchef och bad om att få avsluta kontraktet. Tenemyr berättade inte hur det egentligen låg till, eftersom han skämdes, men sportchefen anade att det var något mer och såg till att han fick hjälp.
”Mattias ger mig pengar från egen ficka, ser till så jag får träffa en spelpsykolog där han sitter med i mötena som moraliskt stöd, jag var för rädd och skämdes för mycket för att gå dit själv. Samtalen hjälpte mig, utan att egentligen prata om det som kändes värst. Men det lättade mycket på det värsta trycket. Han såg till så jag fick äta mat och sova över hos en familj som stod nära klubben. Det kunde jag göra när jag själv ville det eller när jag kände mig ensam. Samt att jag dagligen hade kontakt med honom om hur jag mådde.”

Väl hemma i Västervik igen kommer dock depressionen tillbaka och efter att ha tagit sig ur den tar han beslutet om timeout från hockeyn.
”Det blev istället den värsta tiden i mitt liv, den tuffaste depressionen jag gått igenom och hur jag plågade mig själv i flera månader vill jag inte gå in på. Men det var där jag tillslut valde att förändra hela mitt liv. Det räcker nu, jag orkar inte mer, jag gör vad som helst för att slippa det här, jag vill inte dö nu, jag vill leva. Det är några av sakerna jag sa till mig när jag den natten bestämde mig för att morgonen därefter ringa till alla min närhet och berätta hur allt verkligen ligger till, jag bestämde mig för att släppa ut det. Jag skulle bara göra det nu. Föräldrar, syskon, lagläkare, psykiatriker och tränare.”

FÖRLÄT SIG SJÄLV

Han skriver att vardagen ter sig betydligt ljusare nu.
”Jag tänker på att jag skrattar varje dag och att jag har drömmar och mål i livet. Jag njuter av varje dag och längtar tills nästa dag ska börja. Men det viktigaste av allt som jag gjorde var att förlåta mig själv för allt dåligt jag gjort och istället börja älska mig själv.”

Berättade om sin psykiska ohälsa – nu mår han bättre än någonsin

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL