180504 Sveriges Rickard Rakell och Mika Zibanejad jublar efter 3-0 av Mattias Janmark under ishockeymatchen mellan Sverige och Vitryssland under ishockey-VM den 4 maj 2018 i Köpenhamn. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35472 …
VM 2018

Förre tränaren inte förvånad över AIK-trions succé i VM: ”Jag blir barnsligt förtjust”

ANNONS

De har tagit sig fram och fått sina genombrott på olika ställen. Men faktum är att poängkedjan med Mattias Janmark, Mika Zibanejad och Rickard Rakell har spelat ihop i samma lag tidigare i karriären.
— Jag är inte så förvånad att dom här tre får det att se ut som det gör, berättar deras dåvarande J18-tränare i AIK Anders Hultin för hockeysverige.se.

Rickard Rakell tre mål och totalt sju poäng. Mattias Janmark två mål och totalt fem poäng. Mika Zibanejad två mål och totalt tre poäng. Tre Kronors förstakedja i VM har så här långt varit en lyckträff. Totalt har trion från Stockholm gjort 15 poäng på tre matcher. Sällan har vi sett en trio med en sådan rörelse i anfallsspelet. I första perioden mot Tjeckien såg motståndet stundtals väldigt vilsna ut när Sveriges förstakedja trampade igång.

SPELADE I AIK:S J18-LAG

Janmark är född 1992 och dom båda andra 1993 och känner varandra väl från Stockholm. Säsongen 2008/09 spelade alla tre i samma lag, AIK:s J18. Tränare för laget då var den förre elitseriespelaren i Väsby, Anders Hultin. Senaste säsongen tränade han Södertäljes J20-lag.
– Alla tre är väldigt vetgiriga. Sedan är dom ganska olika som personer. Rakell tränade väldigt mycket själv, men ska jag vara riktigt ärlig gäller det alla tre, berättar Anders Hultin och fortsätter:
– Tittar vi på talangen hos Mika som är oerhört följsam och teknisk så ligger den oerhört långt framme. Vi ska vara ärliga och säga att det sitter i sedan tiden han var i Hammarby som ung kille. Jag minns honom därifrån också. Han ser likadan ut idag i spelet men ännu skickligare såklart.
– Det var annars rätt tidigt alla tre hade bestämt sig för att bli bra, alltså på riktigt. En sådan som Janmark har egentligen varit bra hela tiden, men det var framförallt då han kom till AIK som 15, 16-åring som han satte fart i sin utveckling. Han hade jobbat i Lidingö och lite i SDE, men sedan måste man forma dom här killarna som spelare, att lära sig hockey. Där var alla tre extremt intresserade, ville ta del och lyssnade när vi ledare pratade med dom.
– Sedan har alla tre en egen väldigt stark drivkälla att ta sig vidare till nästa miljö. Det var väldigt tydligt.

Vad betydde det här drivet Janmark, Rakell och Zibanejad hade för övriga gruppen?
– Dom flyttade spärrarna. En sådan som Janmark behövde man aldrig fundera så mycket över eftersom han hade så otroligt mycket hockey i huvudet. Dessutom ställde han krav som kapten och var den som många gånger stod längst fram och gjorde det vi hade pratat om. Då blir det väldigt svårt för andra killar att inte göra samma sak eftersom det Janmark gjorde blev normen. Det blev en liten kravprofil. Hade vi sagt att vi skulle göra så där så såg vi till att göra det.
– Det blev det svårare ducka när den som är längst fram i näringskedjan gjorde dom här grejerna. Det här tycker jag egentligen att alla tre visade tidigt.
– Mika, som var väldigt ung och sedan försvann till Djurgården, var väldigt långt framme och ville mycket. Jag är inte förvånad över att han hamnade på andra sidan Atlanten och är så pass duktig där borta.

SPELADE INTE I SAMMA KEDJA DÅ

Däremot tror inte förre AIK-tränaren att trion spelade i samma kedja tillsamman i J18-laget.
– Nej, jag tror faktiskt inte det. I alla fall kan jag inte minnas det. Janmark spelade väldigt ofta med en kille som heter Rasmus Palm och (Nicklas) Heinerö.
– När det gäller Rakell, som var yngre då han kom in, försökte jag ha honom tillsammans med spelare som var långt upp i näringskedjan och som hade mycket lir och spel i sig.
– Mika, som oftast gick rakt in i matcher, var så pass driven att han drev själv (skratt). Han är ju lite fältherre.

Hur tror du förbundskaptenen Rikard Grönborg tänkte då han satte samman den här trion i VM?
– Jag tror faktiskt att det är olikheterna han har gått på. Dom är inte lika som spelare, men samtidigt väldigt glada i själva spelet. Det är bara att titta hur det har sett ut då dom spelat under VM. Där har dom ju spelat smålagsspel (skratt).
– Förlorar någon pucken så backcheckar alla tre och jobbar stenhårt hemåt. Sedan tror jag att dom har väldigt fria roller. Det är i alla fall den känslan jag har fått när jag sett dom spela då jag har varit och tittat på två av matcherna nere i Köpenhamn.
– Fältherremaneren på Mika, med tekningar, driva upp puck och använda sin snabbhet. Janmark kan du egentligen sätta med vem eller vart du vill och spela. Hans snabbhet och orientera sig i spelet både med och utan puck är hur bra som helst. Rakell kan vi väl säga är en hyfsad ”sniper”? Han vet vart målet finns, är väldigt driven och jobbar så in i djävulen.
– Rikard har nog gått på ungdomlig entusiasm och just det här drivet. Jag blir barnsligt förtjust när jag ser den här kedjan spela för dom är verkligen bra.

IMPONERAD

Som alla andra är Anders Hultin imponerad över vad han sett Rakell, Janmark och Zibanejad presterat så här långt i VM.
– Dom har varit hur bra som helst. Det jag tycker är väldigt roligt är att alla tre tar ansvar och verkligen har bestämt sig för och vill vara ”leading player” och den som avgör. Dom vill vara längst fram för att visa andra att dom kan ta rygg. Dessutom är dom bekväma med det.
– Jag tycker det är ganska tydligt att dom vill vara den som avgör ”Ge mig pucken så sätter jag den”.
Det är häftigt och något som jag gillar.

Mika Zibanejad efter att ha avgjort JVM-finalen 2012. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Anders Hultin är inte förvånad över trions prestation i VM.
– Jag har alltid varit förtjust i Janmarks sätt att spela, bland annat utan puck. Sättet han orienterar sig utan puck. Han är extremt bra på det eftersom han är så fruktansvärt snabb. Jag är inte så förvånad att dom här tre får det att se ut som det gör.
– Mika tycker jag har sett väldigt bra ut med dom här fältherremanéren. Inte divigt utan en riktig chef i ”linan”, tar flaggan och ”följ mig”. Så har han alltid varit. Titta bara på när han avgjorde så Sverige vann Junior-VM guldet. Jag sa innan att han skulle sätta den med en backhand. Så blev det, men det där var också något som jag hade sett tidigare.  Sedan är ju, som sagt, var Rakell hyfsad också.

KAN RÄCKA LÅNGT

SSK-tränaren tror att om Tre Kronor kan få in rätt förstärkningar i slutet av turneringen kan det här laget räcka riktigt långt.
– Ska laget gå riktigt långt så måste dom här tre herrarna fortsätta turneringen som dom börjat den. Sedan måste en femma till ”jacka” i ordentligt. Skulle dessutom (Filip) Forsberg, (Mattias) Ekholm och dom här komma då börjar det se riktigt bra ut.
– Jag tror ändå att (Gustav) Nyqvist, Elias (Pettersson) och dom här måste ”jacka upp” lite till. Annars blir det en väldigt stor börda på dom här tre unga killarna. Visserligen har alla tre varit med ett tag men dom är fortfarande unga och inte jätteerfarna.

Handen på hjärtat, hur är känslan att se tre killar som du tränat som juniorer snurra på det sätt som dom gör i VM?
– Det var flera på utbildningen jag var på helgen som påtalade det och självklart är det kul. Samtidigt är jag ödmjuk inför det faktum att det är många andra som har varit och petat i dom här herrarna.
– Det är inget konstig när dom valt en väg ur Sverige och in i världens bästa liga att det är många som har jobbat med dom, men någonting kanske jag har påverkat. Om inte annat som ledare eller som människa. Det är jättekul såklart och det är en förmån att ha fått haft så bra killar i lag som jag tränat.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch