Mikael Backlund.
VM 2018

Kaptenen som ställer krav: ”Då kommer det bli ett brandtal”

ANNONS

Han har aldrig varit lagkapten tidigare. Men nu ska Mikael Backlund leda Tre Kronor till ett nytt VM-guld. Och det är en ledare som inte räds att ställa krav på sina medspelare.
– Om det går trögt så måste jag oavsett om  jag är kapten eller assisterande ta tag i det. Då kommer det att bli ett brandtal, säger Backlund till hockeysverige.se. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
På seniornivå har han aldrig tidigare varit lagkapten. Men nu var det dags. Mikael Backlund är äldst i Tre Kronors VM-lag, och 29-åringen har fått ett ”C” på bröstet av förbundskapten Rikard Grönborg.

Men även om han aldrig varit lagkapten är han en van ledare. Under VM 2014 var Västerås-sonen assisterande lagkapten. Och till vardags är han, trots att det normalt saknas en bokstav på tröjan, en av ledarna i Calgary Flames.
– Jag har varit med i ledargruppen i Calgary under de senaste åren och har fått växa in den rollen. Där finns de assisterande, jag och keepern Mike Smith. Och under en sväng, när Troy Brouwer och Sean Monahan var skadade, så fick jag även ett A på bröstet.

Hur bekväm är du med ledarrollen i en grupp?
– Det är klart att det har vuxit mer och mer. När jag kom in i Calgary var man yngst och en rookie. Man har fått gå en lång väg, konstaterar Backlund, som hade några jobbiga första år i NHL.
– Det har varit mycket upp och ned. Både på och utanför isen i Calgary. Nu har vi ett ganska ungt lag och de säger att många av de yngre ser upp till mig, så jag försöker bara att vara mig själv och driva på laget.

Mycket av det han lärt sig i NHL kan han givetvis använda i sin nya roll i Tre Kronor.
– Det är klart att det är en bra erfarenhet att jag är lite van med att ha ansvar och en tränare som litar på mig. Tränaren pratar med mig när han undrar hur det är med omklädningsrummet eller några stora beslut. Det är klart att det hjälper när jag ska vara kapten i den här turneringen.


Mikael Backlund, till vardags i Calgary Flames.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

”DÅ KOMMER DET ATT BLI ETT BRANDTAL”

Nu vet vi att han är bekväm med ledarrollen. Men hur är Mikael Backlund som ledare?
– Jag kör hårt på isen. Det börjar där. Jag försöker att vara ett bra föredöme på isen och ge allt. Göra de små grejorna rätt och vara ett föredöme både på träning och matcher.
– I omklädningsrummet försöker jag vara mig själv. Jag är inte den som står och gapar och skriker, men jag säger vad jag tycker och tänker. När vi har lagmöten och sådant så vågar jag ställa frågor, även kritiska. Samtidigt pushar jag på bänken och i omklädningsrummet, men jag gillar mer att prata med folk individuellt.

Även om han gärna ger råd mellan fyra ögon, så räds centern inte att ställa sig upp inför en grupp, och säga några väl valda ord.
– I år blev det ett brandtal en i Calgary när jag blev lite upprörd. Då drog jag några väl valda ord. Vi låg slutspelsplats och åkte till Dallas och Colorado och torskade två raka, då tog jag ett brandtal efter den andra förlusten.

Kan du göra något liknande i VM om spelare ej sköter sig?
– Ja absolut, då kommer det att bli ett brandtal. Om det går trögt så måste jag oavsett om jag är kapten eller assisterande ta tag i det. Även som äldre spelare tar jag tag i det om det går åt fel håll.


Tre Kronors lagkapten under VM 2018.
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

”DRÖMMER OM ATT VINNA NÅGOT RIKTIGT STORT”

Han börjar bli till åren, och har redan en fin NHL-karriär. Men faktum är att Mikael Backlund inte har vunnit en riktigt stor titel. Istället finns det ett VM-silver och två brons.
– Det är klart att man alltid drömmer en stor titel. Jag spelar i en av de tuffaste ligorna i sport till vardags, och Stanley Cup är inte så lätt att vinna. Men jag drömmer om att vinna både Stanley Cup och VM-guld, och även OS-guld. Det är klart att jag drömmer om att vinna något riktigt stort.

Och nu har Mikael Backlund en riktigt stor chans. Han är kapten i ett talangfullt Tre Kronor, som har möjlighet att gå hela vägen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch