Västerås IK

Tillbaka i allsvenskan igen efter helvetesåret: ”Ville bara fly landet och spela utomlands”

ANNONS

Johan Skinnars har haft en lång och framgångsrik resa inom hockeyn runt om i världen. Allt började i Säter, men han har även spelat i USA, Norge och Frankrike. Efter en poängstark säsong i Division 1 är han nu tillbaka i Hockeyallsvenskan och Västerås.
— Förhoppningen är att vi ska få ihop laget, att alla känner sig delaktiga och kommer att prestera på en så hög nivå man kan, berättar Skinnars för hockeysverige.se.

Inför säsongen 2015/16 skrev den 29-årige forwarden på för Södertälje. Första säsongen där slutade med att laget tog klivet tillbaka till Hockeyallsvenskan, men den andra säsongen liknade mest ett kaosDet har varit två säsonger med stora kontraster för Johan Skinnars i Södertälje:
— Det var himmel och helvete om jag ska hårdra det. Vi fick kämpa säsong två och verkligen bekänna färg. Samtidigt visste vi att det skulle bli en tuff utmaning, vilket det också blev, berättar Johan Skinnars för hockeysverige.se och fortsätter:
— Det var två väldigt olika säsonger, men alla som var inblandade under bägge åren lärde sig en hel del. Helt klart en bra erfarenhet.

Även om Södertälje gick upp i Hockeyallsvenskan säsong ett var inte den resan en dans på rosor hela tiden.
— Nej, nej, nej… Det var långt ifrån en dans på rosor. Ledarstaben hade höga krav på oss hela tiden, vilket dom också skulle ha. Vi fick egentligen bekänna färg hela säsongen och det var först i kvalserien som vi kände att vårt spel var godkänt med tanke på det vi hade i oss. Det var först i slutet vi verkligen kände att det var bra och givetvis var det skönt att vi till slut lyckades.

Ni hade ett ganska oerfaret lag när Hockeyallsvenskan drog igång, känner du att ni var bra förberedda på vad som komma skulle?
— Nej, bevisligen var vi inte det. Dels fick vi inte dom resultaten vi ville ha. Sedan växte det in en osäkerhet när vi kände att vi inte räckte till spelmässigt. Det var frustrerande för oss, fansen och allihop eftersom SSK ska vara högre upp än botten av Hockeyallsvenskan.

Hur mådde du som lagkapten då du fick stå lite extra i skottgluggen?
— Klart att jag har reflekterat över det också. Just där och då var det inte mycket att fundera på hur jag mådde. Självklart mådde ingen bra, men jag tycker ändå det var bra att jag fick vara kapten då eftersom jag fick lära mig en hel del saker och hantera vissa situationer även utanför isen.
— Det var väldigt många saker jag inte mådde bra av utanför isen, men även på isen. Det var tufft och jag pendlade mycket i humör och inställning. Samtidigt var det mycket diskussioner och den var en hel del saker vi var oeniga om. Med facit i hand har jag lärt mig otroligt mycket från den tiden också.

 ”JAG VAR HELT SLUTKÖRD MENTALT”

Efter säsong två i Södertälje valde Johan Skinnars att kliva ner en serie och spela för Kristianstad även om tanken från början var att spela utomlands igen.
— Först ville jag bara fly landet och spela utomlands. Jag kände att det inte ens var kul att spela på den här nivån. Jag var helt tom efter säsongen, helt slutkörd mentalt, fysiskt och allting egentligen. Det var till och med så att jag funderade över hur jag orkade med all träning och allt som kommer med att spela i Hockeyallsvenskan. Jag hade bestämt mig för att spela utomlands, tjäna lite pengar och ha det lite fint som jag hade haft tidigare.
— Sedan kände jag ”jag är inte klar i Sverige”. Jag ville visa upp mig en säsong till, visa vad jag går för. Då kollade jag med Kristianstad och det visade sig att dom var sugna. Jag hade ju varit där och spelat tidigare och sett hur intresset är där. Det var alltid ett jäkla drag där och när möjligheten då kom upp så bestämde jag mig för att köra där, vilket jag absolut inte ångrar.

På 40 matcher i Kristianstad svarade Johan Skinnars för 17 mål och totalt 59 poäng.
— Säsongen har varit bra. Vi hade ett bra lag och jag hade en bra lekkamrat med mig i Fredrik Hansson. Vi hittade varandra ganska snabbt. Han är rightare och jag leftare vilket passade bra i powerplay och olika situationer. Fredrik är en otroligt skicklig hockeyspelare och jag tror att vi höjde varandra lite. Det var kul.
— Hösten var som den var, men i Allettan kände jag att vi var ganska bra. Vi spelade även bra mot Västerås i playoff, men vi lyckades tyvärr inte.
— Säsongen var bra rent siffermässigt, men vi hade gärna vunnit playoff-serien mot Västerås så vi hade fått mäta våra krafter i kvalserien, vilket var målet hela tiden.

 Johan Skinnars i Södertälje-tröjan. Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl 

”VÄSTERÅS ÄR EN STORKLUBB MED BRA AMBITIONER”

Säsongen blev som lite av en nytändning för Johan Skinnars med tanke på hur tillvaron hade varit andra säsongen i SSK.
— Ja, absolut. Det var en helt annan harmoni, vilket det också ska vara i hockey. Du måste verkligen må bra för att spela bra. Mår du inte bra börjar du tvivla på varför du håller på med hockey och varför man är där man är. Det är viktigt att må bra för då kommer också hockeyn gå bättre.

Trots att flera klubbar visade intresse för Säter-fostrade forwarden väljer han att kommande säsong spela för just Västerås som tagit steget tillbaka till Hockeyallsvenskan.
— Västerås är en storklubb och har bra ambitioner, men framförallt när jag satt och pratade med (Patrik) Zetterberg och (Thomas) Paananen visade det sig att dom är väldigt jordnära personer. Båda pratar mycket om det sociala, att du måste må bra för att prestera bra, menar Skinnars och fortsätter:
— Det där skiljer sig från många andra som går ut med att ”Vi ska satsa och vara topp sju, vi ska bygga det och det och ta oss uppåt”. Givetvis vill VIK det också, men det måste vara på rätt premisser. Det får inte gå för fort och man får inte se alla spelare som schackpjäser, alla ska göra precis som ledningen säger och så vidare. Här är det att alla måste vara med och tro på det här. Det är också vad som lockar mig och det är så här jag vill ha det, att alla är med och känner sig delaktiga. Det är viktigt för mig.

Du var lagkapten i både Södertälje och Kristianstad, vilken roll är du beredd att ta i Västerås?
— Det spelar absolut ingen roll. Västerås har kvar ”Freddan” (Fredrik Johansson) som lagkapten. Han är självskriven i den rollen och en otrolig ledare. Dessutom har vi kvar andra ledare som Kenny (Källström), Morgan (Hassel).
— Jag är som jag är med eller utan bokstav. Det där spelar ingen roll för mig. Jag ställer krav på mig själv men även på dom runtomkring mig så det är inga konstigheter. Med tanke på hur det var i Södertälje så kan det vara skönt att inte ha någon bokstav på bröstet, säger Skinnar med ett lätt skratt och fortsätter:
— Det där är ingenting jag tänker på nu. Jag är den jag är och det ska bli skönt att komma in i Västerås där det redan finns ett bra driv från dom tidigare ledarna.

”JAG HAR INGEN ANING OM VILKA SPELARE SOM ÄR PÅ VÄG IN”

Jag upplever att du bör vara en åtminstone en informell ledare även om du inte har någon bokstav på bröstet för att prestera som bäst, känner du själv lite så också?
— Jo, så är det. Jag vill vara delaktig. Är det något jag inte tycker är bra så säger jag det. Jag har flyttat runt lite, sett hur saker ska fungera och hur det blir när det inte fungerar. Om det är frågetecken i ett spelsystem eller vad som helst så säger jag till.
— Jag går inte runt när jag vet att det är saker som inte stämmer utan att göra någonting åt det. Istället måste man ta tag i det och hitta en lösning på något vis. Så tycker jag att alla ska göra. Är det något som inte stämmer måste man prata om det. Så verkar Paananens ledarskap vara, att det inte ska finnas några frågetecken alls.

Vilka förväntningar har du på säsongen med Västerås?
— Jag har ganska höga förväntningar. Vi är nykomlingar, men sedan får vi se vad vi får ihop för lag. Jag har faktiskt inte en aning om vilka spelare Zetterberg har på väg in, men det ser bra ut redan nu. Alla som följer Hockeyallsvenskan vet att det är helt omöjligt att tippa den.
— Förhoppningen är att vi ska få ihop laget, att alla känner sig delaktiga och kommer att prestera på en så hög nivå man kan. Får man ihop dom bitarna så vinner man matcher. Så är det bara.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL