Jaromir Jagr och Erik Gustafsson.Foto: Bildbyrån

Han har hunnit fylla 29 år och spela ett flertal säsonger i NHL. Men i SHL blir det debut kommande säsong för den svenske OS-backen Erik Gustafsson som skrivit på för Luleå. I en lång intervju med nsd.se berättar han om det valet – samt när han fick en autograf av förre lagkamraten Jaromir Jagr.

Erik Gustafsson är från Sundsvall från början. Efter några juniorår i Timrå drog han 2007 över Atlanten för att spela collegehockey för Northern Michigan University. Väl där fick Philadelphia upp ögonen för honom och totalt blev det 91 NHL-matcher under fyra säsonger.

TROR TIMRÅ FÅR DET TUFFT

Efter fyra säsonger med spel i Schweiz och Ryssland bestämde sig 29-åringen för att flytta hem till nästa säsong. Valet föll på Luleå och inte hans gamla klubb Timrå som tog klivet tillbaka till SHL under våren. Det var aldrig aktuellt med en återkomst.
— Nej, det var det väl inte. Vad jag vet hörde dem inte av sig. Jag tänker faktiskt vara egoistisk. Jag tror att Timrå har några tuffa år framför sig rent hockeymässigt och jag vill vinna. Jag vet att jag har större chans att göra det här än i Timrå just nu, berättar OS-backen för nsd.se.

För tidningen berättar Gustafsson också om tillfället när han var lagkamrat med legendaren Jaromir Jagr i Philadelphia. Då bad svensken om en autograf.
— Den missar man inte. Han är en legendar inom ishockeyn. Att spela med honom var väldigt inspirerande och väldigt läckert. Han är proffsig, snäll och ödmjuk.