Joel Mustonen.Foto: Kajsa Kalméus

Han är göteborgare sedan ett halvår tillbaka och ser nu fram emot ytterligare två säsonger med Frölunda. Möt Joel Mustonen – lagets finska modelejon.
– Jag har en simpel stil, men är ganska noga med hur allt ska vara, säger Joel Mustonen till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det heta majvädret har nått ända till västkusten och i Göteborg hittar vi den 25-årige norrlänningen från Finland. Han har kommit till rätta i sina nya trakter och ser fram emot att uppleva den lite mer somriga sidan av staden. Två veckor har hunnit gå sedan Frölunda startade sin försäsongsträning, men Joel Mustonen har varit igång längre än så.

I slutet av fjolårssäsongen, när Göteborgslaget precis påbörjat sin kvartsfinalserie mot Malmö, åkte Mustonen på en hjärnskakning som skulle visa sig bli det sista som hände för honom på isen förra säsongen.
– Det var så himla synd. Jag kände verkligen att jag hade bra formkurva mot slutspelet där jag tyckte att jag gjorde en bra förstamatch mot Malmö, och även några väldigt bra matcher i slutet av grundserien. Så på något sätt, när jag tänker tillbaka på säsongen, var det ändå skönt att avsluta starkt. För det tycker jag att jag gjorde, säger Joel och blickar tillbaka.

HAR HÄMTAT SIG

Skadan ledde till drygt tre veckor sängliggande och han hade svårt att över huvud taget hänga med kring lagets matchserie mot Malmö. Men det var inte förrän serien tog slut och Frölundas säsong var över som Joel blev riktigt nedstämd.
 Jag hade ju haft en tanke när jag blev skadad om att ”nu vilar jag en vecka och sedan är det semifinal”. Och det gav mig jättemycket energi, jag kunde hantera att ha hjärnskakning väldigt bra de första två-tre veckorna. Sedan när vi åkte ut blev jag superdeppig för jag kände att jag hade missat det roligaste på hela säsongen. Så då kom deppen, ett litet bakslag.

Hur mår du nu?
– Den känns jättebra nu. Vi tränar ju väldigt hårt så det är klart man är lite mör och känner sig trött på eftermiddagarna, men jag återhämtar mig rätt bra och börjar redan känna resultat av ett halvår av den träning vi kör här i Frölunda.
– Men jag var ju en ganska hemskt form där efter 3,5 veckor i sängen. Så jag stannade kvar här och körde två veckor med fystränaren när de andra hade semester och fick en liten tjuvstart. Och det har hjälpt mig nu i början.


Foto: Kajsa Kalméus

”ADAM ALMQUIST STICKER UT LITE”

Av säkra källor har vi fått reda på att Joel Mustonen, förutom att vara en rivig forward och poängsträvande spelare, också är intresserad av mode och stil. Men för att vara på den säkra sidan ställer vi frågan om hur stort intresset är, direkt till honom.
– Jag skulle säga att jag är väldigt modeintresserad, men jag vet inte om man alltid ser det på mig. Jag är ganska streetklädd och petig med detaljer. Jag tycker det är kul att testa lite konstiga och speciella grejer ibland, säger finländaren och tillägger:
– Sedan är jag en sån där som snöar in på saker ibland. Och i perioder är det mode, sedan kan det vara allt ifrån golf till klockor eller skor. Sedan kommer en period på ett halvår då det är kläder och då köper jag kläder och kanske har dem i två år. Så jag är inte alltid med i de senaste svängarna, men jag tänker alltid på vad jag har på mig. Jag kollar mycket på vad andra har på sig och hittar inspiration.

Hur skulle du beskriva din stil?
– Det är väldigt simpelt. En t-shirt med massa olika kriterier på hur den ska sitta, ett par byxor och oftast ganska sportiga skor. Jag har en simpel stil där jag är ganska noga med hur allt ska vara.

LÅTER SY UPP EGNA JEANS

En vanlig missuppfattning man kan ha om ishockeyspelare är att de allt som oftast går klädda i antingen hockeyutrustning eller andra träningskläder. Men så är det alltså inte.
– Om man tänker på hur lite timmar vi jobbar, framför allt när det inte är matcher så har vi faktiskt väldigt mycket fritid. Och man har faktiskt tid att sitta och läsa modebloggar och det är väl det som gör att man har tid att vara modeintresserad. För det kräver ju energi och tid om man vill klä sig på ett visst sätt, säger Joel som både läser bloggar, köper tidningar och följer Instagramkonton för att hitta inspiration.

Vad är det senaste du köpte?
– Det skorna jag har på mig nu. Men allt jag har på mig idag är ganska nyköpt.

Om du skulle köpa ett nytt plagg imorgon, vad skulle det vara då?
– Två par jeans, det har jag tänkt på i veckor nu. Jag har en speciell modell som jag syr upp, det är bara de jeansen jag köper. De ska jag köpa i svart och grått. Så jag vet vad mitt nästa köp är.

Har du något favoritplagg?
– Det konstigaste är att mina favoritplagg är oftast såna som inte alls är ”fashion”, även om jag är intresserad. Utan det blir en ful tisha som bara är skön. Ofta något som är lättvättat så man bara kan tvätta det och slänga på sig det igen. Jag har en väldigt ful t-shirt som jag köpte på en Bruce Springsteen-konsert, i ett sånt där stånd. Den är urtvättad, den är typ mitt favoritplagg, jag har använt den typ trehundra gånger och folk hånar mig för den. Den hänger faktiskt på min tvättlina just nu.

Finns det någon in laget du tycker har bra stil?
– Det finns några stycken, men Adam Almquist sticker ut lite. Nu är ju han inte kvar i Frölunda, men han tycker jag har riktigt bra stil. Och han är ju så sjukt cool också med sitt hår och sin stil. Han är en sån kille som man kollar på och tänker ”han bryr sig inte men det blir bara rätt ändå”. Han är skitcool.


Burns och Subban – förebilder. Foto: IBL/All Over Press

”GILLAR KOSTYMBYXOR”

Joel Mustonen ser sig inte som någon kostymmänniska, men några gånger om året åker den mörkblå kostymen fram ur garderoben. Oftast med slips, men på nyårsafton brukar den piffas till med en fluga.
– Och jag gillar att ha på mig kostymbyxor, som jag har i dag. Jag har nästan fler par kostymbyxor än jeans. Sneakers, kostymbyxor och t-shirt är någon slags standard för mig.

PK Subban och Brent Burns – förebilder eller galningar?
– Jag tycker dom är förebilder. Hade man spelat i NHL och haft deras swag, självförtroende och pengar så hade nog jag också skräddarsytt såna kostymer och kommit till matcherna. Om någon kommer i något snyggt till matcherna så dyker det ju upp i mitt Instagramflöde. Så för dem är det säkert en stor kick i att stå att köpa kostym och tänka att så mycket folk ser vad de har på sig. Jag tycker de ser så himla bekväma ut också. De är skitcoola.

Texten presenteras i samarbete med Brothers – experterna på kostym, passform och stil.