Sverige-Lettland i VM 1997.
VM 2018

Nostalgi inför kvartsfinalen – så var Sveriges första VM-möte med Lettland

ANNONS

Med en stundande kvartsfinal mot Lettland senare i kväll passar vi på att blicka tillbaka till Tre Kronors första möte med Lettland någonsin i en VM-turnering. Välkomna in i en nostalgitripp. 

Ikväll med matchstart 20.15 möter Sverige Lettland i en av VM:s kvartsfinaler. Givetvis och med all rätt är Tre Kronor stora favoriter i den matchen.

Lettisk hockey har annars ganska starka anor. Första gången Lettland var med i VM var redan 1933 i Prag, alltså långt innan Sovjetunionen gjorde entré i VM sammanhang vilket skedde 1954. Då slutade laget sist i sin kvalgrupp efter Schweiz och Ungern. USA vann guldet medan Lettland slutade tia. Lettland spelade ytterligare tre VM och ett OS innan krig, elände och Sovjetunionen stoppade det lettiska folket från att under egen fana spela några ytterligare VM fram till och med 1993.

Comebacken som hockeynation gjorde Lettland faktiskt på hemmaplan då man arrangerade C-VM, men det skulle dröja fram till och med VM 1997 i Finland som laget åter var i A-VM. Året innan hade Lettland vunnit B-VM, som gick i Nederländerna, före Schweiz och Vitryssland. Två av lagets stjärnor var för övrigt Röglebekante Harijs Vitolins och inte minst Rikard Grönborgs ”kompis” från ryska landslaget, Oleg Znaroks.

INLEDDE TURNERINGEN STARKT

Vi skruvar fram klockan till den 2:a maj 1997 och Åbo. Tre Kronor hade inlett VM med tre raka segrar. Bland annat hade man slagit Kanada med hela 7-2 efter att Michael Nylander gjort två mål och snurrat ganska friskt med världsbacken Rob Blake. Nu väntade Lettland i den fjärde matchen och den som skulle bli den första VM-matchen någonsin nationerna emellan. Tre Kronor hade en imponerande laguppställning. Tommy Salo och Johan Hedberg var målvakter. Tommy Albelin, Roger Johansson, Magnus Svensson, Marcus Ragnarsson, Mattias Öhlund och Mattias Norström var backar. Dom fyra kedjorna bestod av Nichlas Falk, Mikael Nylander och Per Eklund. Andrakedjan: Per Svartvadet (som fyller år idag, grattis), Anders ”Masken” Carlsson och Johan Lindbom. I tredjekedjan hittade vi Jörgen Jönsson, Marcus Thuresson och Niclas Sundblad samt en fjärdelina bestående av Niklas Andersson, Stefan ”Skuggan” Nilsson och Jonas Höglund. Ronnie Sundin var extraspelare. Förbundskaptener var för övrigt Kent Forsberg och Tommy Tomth.

Lettland hade lyckats värva in självaste Vladimir Jurzinov i tränarstaben. Förbundskaptenen hette Leonid Beresjnev. Målvakten Arturs Irbe hade anslutit från Dallas och Sergejs Zjoltoks, som avled 2004 i samband med en hockeymatch i armarna på lagkompisen Darby Hendickson, hade kommit hem från Ottawa. I övrigt var nämnda Znaroks, Vitolins och Björklövens Aleksandrs Belijavskis lagets stjärnor.

IMPONERANDE PLACERING FÖR LETTLAND

Något överraskande står det 0-0 efter två perioder. Tidigt i tredje perioden drar Michael Nylander på sig en utvisning. Då passar Lettland på att ge Tre Kronor en riktig kalldusch i form av att Igors Pavlos framspelad av Oleg Znaroks gör 1-0. Det resultatet stod sig till 17.39 in i sista perioden då Jörgen Jönsson framspelad av Marcus Thuresson sätter 1-1 bakom Irbe, vilket också blev slutresultatet. Det här kom alltså att bli Sveriges första officiella VM eller OS-match mot Lettland.

Sverige går sedan till final mot Kanada men förlorar den med 2-1 i matcher. Lettland slutar på en mycket överraskande sjundeplats.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL