FÖLJER TRE KRONOR – INIFRÅN. Jimmy Wixtröm har gett hockeyfansen full insyn i Tre Kronors verksamhet under VM.
VM 2018

Han visar oss Tre Kronor från insidan

ANNONS

Han har fått Oliver Ekman Larsson att testa 80-talsutrustning och Lias Andersson att raka bort fjunen på hakan. Sportbladets Jimmy Wixtröm är fotografen som har fått obegränsad access till Tre Kronor under de två senaste VM-turneringarna. Allt dokumenterat i bloggen Inside Tre Kronor.
– Målet har hela tiden varit att visa hur öppna och ödmjuka svenska hockeyspelare faktiskt är, säger han till hockeysverige.se.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hur ska man kunna toppa ett VM-guld?
Det var den frågan som nästan fick Jimmy Wixtröm att tacka nej till erbjudandet. Efter att ha följt Tre Kronor från insidan under VM-turneringen i Köln såg inte den mångårige Aftonbladet-fotografen hur han skulle kunna göra ett bättre jobb än i fjol. Därför såg det ut som om bloggen Inside Tre Kronor skulle gå i graven.

Men nu sitter vi ändå här, en bra bit in i årets turnering, och pratar om årets blogg. Sett till innehåll – oavsett VM-guld eller inte – är den på väg att bli en större framgång än fjolårets upplaga.Att Jimmy slutligen bestämde sig och körde vidare berodde delvis på att Viasat kom in i bilden. Efter att de hyrt in sändningsrättigheterna från SVT visade de intresse för att få ta del av materialet som han producerade.
– De är svårt för någon annan att köra inside eftersom det här är ett förtroende jag har byggt upp under lång tid, förklarar han.
– Jag sitter i ledarmöten och får veta allt, hur kedjorna ska se ut och vilka som är skadade. Jag har full insyn. Det är nästan så att jag vet mer än både spelarna och ledarna eftersom jag umgås åt båda hållen.

Viasats inblandning såg Jimmy Wixtröm som en bra möjlighet att nå ut till en bredare publik. En möjlighet för fler att få inblick i spelarnas vardag under en turnering. Men framför allt ge spelarna chansen att visa upp sina personligheter bortom klyschorna som levereras i intervjumikrofonerna efter matcher och träningar.
– De vill ju verkligen bygga sporten. Om Tre Kronor vill det och vi får möjligheten att visa upp Tre Kronor i både vår egen webb tillsammans med de som sänder mästerskapet, då vore det nästan egoistiskt av mig att säga nej, säger Jimmy som under årets VM får hjälp av redaktören och redigeraren Christoffer Bodin.


Foto: Joel Marklund

IDÈN FÖDDES 2013

Idén till bloggen föddes redan inför hemma-VM 2013. På Sportbladets redaktion ville man hitta ett nytt grepp för att följa Tre Kronor, som man var samarbetspartner med. Det utmynnade i projektet ”Vägen till VM” där Jimmy Wixtröm följde landslaget under hela vägen från första lägret till det att turneringen drog i gång. Då klev han av.
– Jag fick väldigt positiva reaktioner. Så när turneringen väl startade var det många av spelarna som undrade om jag inte skulle vara kvar och köra med dem under VM också. Men då var det för sent att få ihop något, för jag hade ordinarie arbetsuppgifter under själva turneringen också, säger han och fick snabbt bevis på hur uppskattat hans initiativ hade varit.
– Jag får lite rysningar när jag tänker på det, men Tre Kronor vann ju VM det året och Staffan Kronwall som var lagkapten stod på scenen på Sergels Torg och tog upp mig som en del av guldet. Det kanske var lite överdrivet, men det kommer spelare från alla olika håll som inte känner varandra. Att då ha saker att prata om, skämta med mig eller om inslag jag har gjort… Jag tror att Mårts och gänget tyckte att det bidrog till lite skön stämning.

Tanken på att följa landslaget under en hel VM-turnering lades i träda. Men i fjol föll allt på plats och han fick möjlighet att vara med på Tre Kronors hela resa till VM-guldet i Kölnb.
– Alla kan inte bli glada jämt, men i Inside-grejen tyckte vi att vi kunde hitta saker som jag tyckte var bra, som läsarna tyckte var och spelarna och förbundet tyckte var bra. Det blev väldigt positivt, spelarna gillade det och det blev lättsamt i truppen.


Foto: Privat

”FÖRTREONDE ÄR NÅGOT MAN FÖRTJÄNAR”

Jimmy har själv en bakgrund som hockeyspelare och kommer från en hockeytokig familj i Karlskoga. Han har helt enkelt sporten i blodet. Kärleken till hockeyn är det som har drivit honom genom projektet. Det och möjligheten att få visa upp vad han anser vara ett väldigt öppet landslag med spelare som har behållit fötterna på jorden. Trots enorm framgångar.
– Det är någonting som alltid imponerat på mig. De här killarna är extremt duktiga på det de gör, är stjärnor och sitter inte direkt trångt ekonomiskt, men ändå är de otroligt ödmjuka killar och lätta att ha att göra med och bjuder extremt mycket på sig själva.
– Jag vill visa upp den bilden också, för jag tycker att Inside visar upp en annan bild av spelarna och bygger dem som profiler. Man får lära känna dem.

Men att få NHL-killar att slappna av till den grad att de kan släppa garden och visa upp sin mer spralliga sida är ingenting man gör i en handvändning. Jimmy Wixtröm berättar att mycket av det hårdaste arbetet har legat i att lära känna spelarna till den punkt att de känts sig bekväma i hans sällskap.
– Förtroende är något man förtjänar. Även om landslagsledningen säger ”Det här är Jimmy, han ska vara med oss under hela VM” måste jag vinna förtroendet hos varje individ. För att klara av att göra kan jag inte leverera både nyheter och göra de här featureaktiga sakerna. Det tror jag spelarna märker också. Med den access jag får kan jag inte läcka, för då skulle allt falla direkt. Börjar jag skicka sms till mina kollegor om vem som står, vem som är skadad och så vidare, då bränner jag mina broar direkt.

”MAN FÅR INTE BLIR NÅGON PR-FARBROR”

Förtroendet han har byggt upp är det som har gett honom fria tyglar. Landslagsledningen sätter inga begränsningar. Däremot har Jimmy satt upp vissa regler för egen del.
– Jag förklarar alltid för spelarna varför jag vill göra en sak och på så sätt försöka dem förstå varför. Sedan vill jag alltid att de kollar på sakerna innan de publiceras, så att det inte blir några tveksamheter. Inte för att de kräver det, utan för att jag är här för att visa hur det går till, inte för att skapa någon klick-rubbe, säger han.
– Samtidigt får det inte gå över åt andra hållet, att man blir nån PR-farbror åt gubbarna. Men det tycker jag funkar bra, för de bjuder på sig själva, har självdistans och säger sällan nej.

Händer det att de säger nej till att publicera vissa saker? 
– Ibland kan de komma och har synpunkter och då blir det en diskussion kring om vi ska köra grejen eller inte. Då försöker jag förklara varför. Till exempel: ”Man kan svära i tv, det är okej” för det är ingen skenhelig verkstad vi håller på med här. Sedan kan man ta bort saker som inte har med sammanhanget att göra. I tv kan man klippa ihop allt möjligt.

Vilka av spelarna i Tre Kronor som du har haft att göra med har varit roligast att jobba med?
– Det är många. Men vissa fascineras jag av att de ställer upp på saker och är extremt ödmjuka fast de är så jäkla stora. Ta Oliver Ekman Larsson, världens härligaste som ställer upp på klippet med gamla utrustningen, garvar och bjuder på sig själv. Han är totalt öppen med allt och ändå i toppen av NHL. Samma sak med John Klingberg. Jag önskar att jag kunde säga att jag skulle vara likadan om jag hade den framgången och de pengarna. Jag tror att det är lätt att tappa det, men de gör ändå inte det.
– Hockeyspelare… Jag vet inte vad det är, men de är extremt ödmjuka, prestigelösa och väluppfostrade. Även om de har en massa pengar har de båda fötterna på jorden. Ofta kan man se på folk som tjänar stora pengar att det händer någonting, att de förändras, men jag har inte sett det hos de här killarna.

Firar med Henrik och Joel efter guldet 2017. Foto: Privat

TRE KRONORS GULDFIRANDE – LÅNGBURK FRÅN TÅGSTATIONEN

Jimmy Wixtröm skrattar och minns tillbaka till Köln förra året. Tre Kronor hade säkrat VM-guldet efter den dramatiska finalen mot Kanada och det skulle firas. Problemet var att det var småtimmarna på en söndag – och allt var stängt.
– Det fanns ingen bärs eller någonting, så jag och (Marcus) Krüger drog och köpte långburk på tågstationen i Köln. Sedan satt vi i ett konferensrum där på hotellet och lyssnade på Spotify på nån bluetooth-högtalare som knappt fungerade. Då satt jag och tittade runt bordet och tänkte att de här killarna hade kunnat köpt hela hotellet, flugit in findricka och ställt till med världens bankett, men de bryr sig inte. Henke Lundqvist, Landeskog och alla sitter där i mysbyxor och dricker långburk från Kölns tågstation efter att ha vunnit VM-guld. Det är det sjukaste minnet från hela det här projektet som ändå är så talande för vad hockeyspelare är.
– Att få vara en del av det där… Det var som att vinna VM-guld även om jag inte gjorde så mycket. Jag ska inte säga att jag vet hur det känns att vinna guld, men jag är ganska nära och det är få förunnat. Det blev ingen medalj, men jag fick en keps (skratt)

RÖSTER OM JIMMY WIXTRÖM

Oliver Ekman Larsson:
”Vi har väldigt roligt med honom. Det är en kanonkille som funkar jättebra i gruppen. Vi känner att vi vill bjuda på oss själva och låta fansen se hur vi verkligen är som personer, inte bara på isen. Jag tycker att det är ett väldigt bra initiativ av alla inblandade och jag tror att fansen uppskattar det också. Man tänker inte på att han är där längre. Han springer omkring och knäpper lite kort och gör vad han gör. Det är ingenting som stör oss, utan det är bara skoj.”

John Klingberg:
”Jag ska vara ärlig. Jag kände inte Jimmy innan förra VM och när jag fick höra att han skulle göra det här projektet undrade jag hur det skulle gå. Men på bara några dagar lärde jag känna honom och han är verkligen en härlig kille. Det känns verkligen som att han är en i laget. Han ställer verkligen upp på oss om det är någonting vi behöver eller något ledarna behöver hjälp. Han känns verkligen som han är någon form av lagmaskot, kanske (skratt).”

FAKTA: JIMMY WIXTRÖMS TRE FAVORITINSLAG FRÅN ÅRETS BLOGG

1) Oliver Ekman Larsson testar 80-tals utrustning
”En NHL-stjärna som är uppväxt med komposit och modern utrustning kastas tillbaka i tiden och får känna på en klassisk röd Titan.”

2) Så mycket svettas en målvakt under match
”Ett inslag jag velat göra i flera år. Vi vägde Anders Nilsson före och efter match, mätte hur mycket han drack för att ta reda på hur mycket han svettades.”

3) En dag med ”Pudding”
”Det roligaste inslaget i år. Går inte förklara i text, Måste ses. Man vill bara ha mer pudding.”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch