Var slår de här spelarna in sig på listan över mest spännande nyförvärv?
SHL

EKHOLM: Är det här de mest spännande SHL-värvningarna hittills?

ANNONS

Just nu rustar alla SHL-lag för fullt och de flesta av klubbarnas trupper börjar allt mer bli fulltaliga inför säsongen 2018-19. Många stjärnor har tillkommit – Mattias Sjögren till Rögle – Jacob Josefson till Djurgården och Tomi Sallinen till Färjestad för att nämna några.

Men det har såklart tillkommit ett gäng som hittills inte är de mest kända i SHL-arenorna. Så vad passar bättre än en rankinglista över de tio mest spännande värvningarna så här långt?

Jag tyckte i alla fall att det passade alldeles utmärkt så här i sommarvärmen.

Kriterierna för den här listan är simpla – det gäller att ha så lite SHL-erfarenhet som möjligt, helst ingen alls. Givetvis är det av kriterierna att döma svårt att rangordna dem efter prestation, men magkänslan har fått styra hur den här topp-10-listan till slut utformade sig.

10. Pontus Holmberg – Från VIK Hockey till Växjö Lakers
Imponerade i Hockeyettan förra säsongen och fick till och med testa på två matchers SHL-spel med Växjö. 19-åringen gjorde 20 poäng ifjol och Lakers-fansen hoppas nu att han ska bli en ny Joel Persson – som vi ju alla vet gjorde stor succé efter sin ankomst från Kristianstad till förra årets säsongsstart.

 

9. Manuel Ågren – Från IK Oskarshamn till Djurgårdens IF
20-38-25 är Ågrens poängfacit de senaste tre säsongerna i Småland. Tillsammans med bröderna Lucas och Ludvig Elvenes var han ett ständigt hot förra säsongen – nu får han prova vingarna på en högre nivå.

8. Rickard Palmberg – Från Vita Hästen till Timrå IK
Nykomlingen Timrå lyckades knyta till sig en av allsvenskans farligaste spelare de två senaste säsongerna. Palmberg gjorde 24 mål säsongen 2016-17 och följde upp den med 14 i en skadefylld fjolårssäsong. Kometkarriären från Hockeyettan har gått på två och en halv säsong. Nu ska han försöka ta SHL med storm och kan mycket väl göra det.

7. Leon Bristedt – Från University of Minnesota Till Rögle BK
Han är inte lång – 172 centimeter – men väger 86 kilo och sägs vara ett riktigt fysfenomen. Rögles nyförvärv från den amerikanske collegeligan är handplockad av sportchef Chris Abbot som gillar spelare som kan kombinera talang på isen med att samtidigt hantera andra saker utanför som i Bristedts fall – universitetsstudier. Rögle vill spela en snabb hockey och nog passar väl Bristedt in där.

 

6. Martin Fehérváry – Från IK Oskarshamn till HV71
Var både JVM och VM-spelare för Slovakien under säsongen som gick. Var imponerande bra i IKO och fick testa på SHL-spel med HV. Fehérváry borde kunna hitta rätt ganska omgående i HV71 och växa ut till en viktig kugge. I VM visade han nämligen att han kan hantera spelare av absolut yttersta klass.

 

5. Martin Janolhs – Från IK Pantern till Malmö Redhawks
Tro det eller ej men Janolhs har aldrig spelat i SHL. Däremot har det blivit 411 allsvenska matcher för den 27-årige masen som har Hedemora som moderklubb. Något som dock alltid varit förekommande är Janolhs förmåga att synas i målprotokollen. Förra säsongen blev det 18 fullträffar i Pantern. Inte konstigt att Patrik Sylvegård i MIF nappade.

4. Marcus Björk – Från IK Oskarshamn till Örebro HK
Örebro vann till slut dragkampen om IKO:s guldklimp. Björk var lysande på blålinjen under hela förra säsongen och gjorde 34 poäng som rookie i ligan. Får 20-årige Björk en snarlik roll i Örebro, med mycket powerplayspel, kan succén mycket väl fortsätta.

3. Emil Bemström – Från Leksands IF till Djurgårdens IF
J-landslagsmannen spåddes redan tidigt vara klar för SHL och Djurgården och nog blev han det efter att Leksand misslyckats ta sig upp. Kraftfull center som kan bli riktigt spännande i rätt miljö med Djurgården. Gjorde 15 poäng förra säsongen, men var god för fler.

2. Erik Gustafsson – Från Neftekhimik Nizhnekamsk till Luleå HF
29 år men SHL-debut väntar för backen som varit ute på äventyr sedan han lämnade Timrås juniorverksamhet för spel på college säsongen 2007-08. Gustafsson har sedan spelat i både AHL, NHL, KHL och NLA och har VM och OS-meriter från landslaget i ryggen. Senast i Pyeongchang belönades han med rollen som assisterande lagkapten av förbundskapten Rikard Grönborg. Gustafsson blir onekligen intressant att följa i vinter.

1. Kodie Curran – Från Storhamar till Rögle BK
Det räcker att kolla in den här kanadensarens eliteprospect-sida för att misstänka att Rögle kan ha gjort ett riktigt kap. Curran gjorde 44 poäng på 38 matcher som back i norska ligan ifjol och spelade hela plus-61 (!) i plus minus-statistiken. I slutspelet då? 29 poäng på 14 matcher. Curran är bara 28 år och välscoutad av Chris Abbott och Christoffer Malm i Rögle. Alla andra lag är varnade.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch