Lindberg blickar mot nya NHL-matcher
Vegas

Trejdad tre gånger – men NHL-drömmen lever: ”Tänker inte på Sverige”

ANNONS

Klubbytena har blivit en vana för Tobias Lindberg. Men trots tre trejder på kort tid lever drömmen om NHL-spel för den 22-årige forwarden.
– Jag ser inga problem med att spela i AHL fyra, fem säsonger till om det krävs för att ta mig till NHL, säger han till hockeysverige.se.

DANDERYD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inför säsongen 2014/15  lämnade Tobias Lindberg Djurgården för att ansluta till Ottawa Senators organisation. Äventyret inleddes med spel i OHL-laget Oshawa Generals, men sedan dess har karriären tagit en minst sagt krokig väg för forwarden.

I februari 2016 trejdades han till Toronto, i höstas flyttades hans rättigheter till Vegas Golden Knights och i februari blev han trejdad igen. Nu till Pittsburgh Penguins.

Lindberg minns första trejden från Ottawa till Toronto.
– Jag kom till träningen på morgonen. Coachen sa att jag inte fick träna så jag trodde att jag antingen skulle bli ned- eller uppskickad. Någon timme senare släpptes det på Twitter och jag fick samtal om trejden.
– I Toronto fick jag spela i NHL och det var absolut en dröm. Sedan hade jag en tuff säsong därefter där jag inte spelade så mycket eftersom jag hade varit lite skadad och så vidare, säger Lindberg.

”DET BÖSTA JAG HAR GJORT I MITT LIV”

Han har lärt sig mycket under åren i Nordamerika, trivts i städerna han bott i, men också hur hans spel ska ta honom vidare i karriären. Mot NHL. Han kommer såklart ihåg debuten med Toronto Maple Leafs borta mot Buffalo Sabres den 31 mars 2016.
– Den är det bästa jag har gjort i mitt liv. Dessutom var hela min familj där av en slump. Vi skulle möta Grand Rapids med Toronto Marlies i AHL, men då blev jag uppkallad. Det var jättehäftigt och jag fick spela mycket i NHL och möta coola spelare som (Jaromir) Jagr.

Hur var det att kliva in i omklädningsrummet till dom här NHL-stjärnorna?
– Det var ganska lugnt. Vi hade bland annat ”Wille” (Nylander) som jag känner bra. Dessutom hade vi ett ganska ungt lag. Samtidigt låg vi sist så det var inte en så stor press, vilket var skönt.

Du gjorde sex NHL-matcher och svarade för två assist, är du besviken över att inte ha fått fler chanser?
– Egentligen inte. Jag har inte spelat på en så hög nivå som jag själv tycker att jag borde ha gjort. Det har varit två, tre konstiga år. Den enda tiden jag kan kolla tillbaka på där jag spelat som jag velat är i Binghamton (AHL, 15/16).

MÅNGA FLYTTAR

Ottawa till Toronto. Toronto till Vegas och Vegas till Pittsburgh. Tobias Lindbergs två senaste säsonger har, som sagt var, varit brokiga.
– (Skratt) Det låter lite som ett skämt, men det är så här det har varit. Det har bara varit att anpassa sig och göra det bästa av situationen. Det jag vill nu är att få spela igen.
– Jag har gått för länge utan att få spela. Vissa kvällar spelade jag bara sex minuter per match så nu vill jag tillbaka till den tiden då jag kände själv att jag var en stor kugge i laget.

Alla flyttar har påverkat Tobias Lindberg. När hockeysverige.se träffade honom efter sin första säsong i Kanada berättade han att första tiden varit ganska tuff socialt.
– Under den första tiden fick jag lära mig vara den nya killen, som kommer in i ett nytt lag precis som jag har fått gjort flera gånger under de här tre säsongerna. Det är något man måste gå igenom. Givetvis är det annorlunda från lag till lag. I vissa måste du visa dig för att bli respekterade av de äldre, regler, normer. Samtidigt ska du vara dig själv och inte tänka på en massa regler och hur man ska förhålla sig till andra, berättar Lindberg.

Att tvingas byta lag har också gjort att han vuxit som person och att han förstått att det gäller att prestera. Annars kan, som han själv säger, ”vad som helst hända”.
– Flyttarna har också gjort att jag har hur många kompisar som helst. Jag har bott på många roliga olika städer och sett mycket så jag tycker att det har varit häftigt. Jag har försökt se det bra i allt hela tiden.

Har du kunnat göra det alla gånger?
– Nej, det jag inte påstå. Det har varit många djupa dalar när jag inte ens känt igen mig själv på isen och jag har tänkt ”är det värt det” och så vidare.

Hur har du hanterat det?
– Familjen, vänner… Jag har haft ett väldigt bra stöd från mamma, pappa och kompisar som alltid kommit och hälsat på. Dessutom har min syster varit där ganska ofta. Det är var jag har fått förlitat mig på. Tänka att om jag bara blir lite bättre varje dag så kommer det hända någon dag.

HOPPAS PÅ PITTSBURGH

Det har vid vissa tillfällen hänt att Tobias Lindberg övervägt att lägga ner NHL-satsningen och åka hem till Sverige.
– Ja, absolut. Flera gånger. Det är folk runt omkring mig som fått mig att stanna. Dom har sagt ”vad ska du göra hemma” och”du kommer ångra dig”.Det där är ju sant. Jag måste tänka lite längre, men flera gånger har jag tyckt att det inte har varit värt det, berättar han.

Han tillhör just nu Pittsburgh Penguins efter att han ingått i en trejd med Vegas Golden Knights i slutet på februari. Han hamnade i Vegas i början av säsongen, men har aldrig varit i Vegas sedan han trejdades dit.
– Egentligen har jag inte pratat med Vegas över huvud taget. Det har också varit en ny situation för mig.
– Jag var i Chicago Wolves, deras AHL-lag. Vegas scouter var där, men de hälsade inte ens på mig. Det var bara att ta det som någonting, bra eller dåligt. Jag tog det lite från den sämre sidan, men det var ingenting jag kunde göra någonting åt. Jag hörde ingenting från Vegas innan nästa trejd.

Även den trejden var konstig tycker Lindberg. Han tredelades till Penguins men stannade i Vegas farmarlag Wolves.

– Det var egentligen ingen som förklarade varför. Vegas ringde och sa ”vi har fortfarande dig i våra planer, bry dig inte så mycket om trejden”.
– Samtidigt hälsade Pittsburgh mig välkommen dit och sa ”vad du än vill så kan du ringa oss och vi kommer att ha koll på dig”. Jag var lite kluven och visste inte riktigt vad som hände där. Allt det där byråkratiska, jag kunde inte göra mycket åt det utan försökte bara spela mitt bästa.
– När jag kom till frukosten dagen efter trejden frågade folk vad jag gjorde där ”du blev ju trejdad igår”. ”Fråga inte mig, jag är bara här och göra bara det jag blir tillsagd att göra” Det var annorlunda men nu har jag en bra kontakt med Pittsburgh.

Hur togs du emot av Pittsburghs organisation?
– Hur bra som helst. De behandlade mig som om jag var en NHL-spelare. Det var jättetrevligt och det var en skön stämning runt omklädningsrummet. Jag fick träffa alla deras storstjärnor på matchdag och en sådan sak har jag aldrig upplevt förut.
– Jag fick verkligen en bra känsla från Pittsburgh och det var också därför jag var så sugen på att sajna där, vilket verkar bli av.

Tankarna och planerna inför nästa säsong, hur låter dom?
– Kontraktet med Pittsburgh går ut första juli. Jag har haft en bra dialog med Pittsburgh och förhoppningsvis får jag kontrakt därifrån. I alla fall är det planen.

Finns spel i Sverige med i bakhuvudet?
– Jag tänker inte på Sverige till nästa säsong. Jag tycker att jag fortfarande är så pass ung och min dröm är att få spela i NHL. Jag ser inga problem med att spela i AHL fyra, fem säsonger till om det krävs för att ta mig till NHL, säger Lindberg.

Innan vi reser oss för att stänga intervjun kommer vi in på VM-laget och att flera av hans vänner spelade i det laget.
– Mika (Zibanejad), (Mikael) Wikstrand, (Adrian) Kempe… Det finns några i det laget som jag känner ganska väl.
– Mika var fantastisk i VM. Kempe var också bra även om han spelade sin bästa hockey mot slutet, men han har haft en jättebra säsong. Wikstrand var den enda SHL-backen och det måste jag säga är häftigt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch