Jesper BrattFoto: Ronnie Rönnkvist / Bildbyrån

En succéartad rookiesäsong är över. I en lång intervju med hockeysverige.se berättar Jesper Bratt om den monumentala succén till en början, den mentala hjälpen, och om en säsong som tömde hans tank helt och hållet.
– Någon gång då och då visste jag inte ens vilken dag det var.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

New Jerseys Jesper Bratt är tillsammans med William Karlsson dom två kanske största överraskningarna bland svenska spelare i NHL den här säsongen. Den sistnämnde gör just nu stor succé i Stanley Cup-finalen med Vegas, medan Bratts inledning av NHL-säsongen också var milt sagt en succé. När vi summerar 19-åringens rookie-säsong så slutade den med 13 mål och totalt 35 poäng på 74 matcher. Trots att Bratt gick från Hockeyallsvenskan till NHL var hans mål inför säsongen glasklart, han var där för att ta en plats i NHL från start.
– Jag hade hela tiden förväntningar på att ta en plats i laget. Det var inget snack om den saken. Jag förberedde mig så mycket jag kunde för att komma till campen och visa alla att jag var där för att försöka ta en plats och göra det så svårt som möjligt för tränaren att ta bort mig från truppen, berättar Jesper Bratt då vi ses på ett kafé invid hans tidigare hemmarink Hovet.
– Under tidens gång gick det väldigt bra och fort. Jag gjorde det nog det ganska svårt för tränaren att ta bort mig från ”linen”.

Givetvis låg det hårt arbete bakom den fina första säsongen han gjorde i NHL.
– Jag hade en väldigt bra sommar. Dels då genom mental träning med Andy Swärd och fysträning ihop med Andreas Öhgren. Det här gjorde att jag höjde mig enormt.
– Det här mentala gjorde att jag börja tänka rätt och var mer förberedd på vad jag skulle göra. Jag kände mig aldrig nervös eller något sådant någon gång under säsongen.

Här med Andreas Öhgren.

Var det mentala viktigare än den fysiska biten i just det här skedet?
– Ja, med tanke på att jag skulle flytta till ett helt nytt land och börja spela i en helt ny liga. Fysen har man ändå hyfsat när man spelar hockey på en elitnivå. Att få igång skallen och tänka på rätt sätt var nog det viktigaste för mig.
– Sedan kombinerade jag det med den bästa sommarträningen tillsammans med Andreas Öhgren jag någonsin haft. Då fick jag en otrolig skjuts självförtroendemässigt också. När det sedan började gå bra på isen, jag hade självförtroende, kroppen kändes pigg och fräsch rullade allt bara på.

Vad var dom tuffaste bitarna med att komma in i NHL?
– Jag vet inte om jag tyckte något var tufft i början. Allting gick väldigt fort med träning, flyga iväg för att spela träningsmatcher och så vidare.
– Det var under säsongen som jag ibland kände att det kunde gå tyngre, när jag började känna mig lite utmattad efter att ha spelar 60-65 matcher i ligan. Skallen började bli ganska trött efter att jag hade laddat om, förberett mig inför varje match, så snart slutsignalen gått börja tänka på nästa match och sådana saker.

HAMNADE I CENTRUM

Inledningsvis var det en hel del media kring Jesper Bratt, men det var inget som störde honom speciellt mycket.
– Det vande jag mig med ganska snabbt får jag ändå säga. Media var jag ändå hyfsat van med sedan tidigare, men inte på den här nivån. Nu kunde det stå 20 stycken efter en träning som ville fråga mig hur träningen var och om matchen dagen innan. Jag blev rätt snabbt ganska bekväm med att stå och svara på sådana frågor efter träningen. Det blev helt enkelt en del av vardagen.
– Såklart att någon gång kunde det vara lite störande när vi hade torskat kvällen innan och jag inte heller haft min bästa träning. Då står 20 stycken journalister och frågar om varför det inte gick som jag ville. Samtidigt vill jag själv då bara fokusera framåt, gå vidare och tänka på nästa match. Någon gång när det var så kunde jag tänka att jag hellre bara velat gå och sätta mig på en cykel, stretchat lite eller bara åkt därifrån.
– Det här är ändå något man blir van med. Det tillhör jobbet och ingår i vardagen.

Jesper Bratt har inte bara trivts på isen, flytten från Trångsund till New Jersey blev också väldigt lyckad för 19-åringen.
– Det sociala gick jättebra. Framförallt blev jag jättebra kompis med Pavel Zacha, som jag hängde otroligt mycket med, och även Nico Hischier. Vi tre blev jäkligt tajta och var så under hela säsongen.
– Vi bodde i samma lägenhetsbyggnad två våningar ifrån varandra. Det var som att vi bodde på ett hotell. Vi sprang upp och ner till varandra, käkade middagar tillsammans, spelade Tv-spel och kollade filmer.
– Att flytta över dit var egentligen väldigt enkelt och inget som störde mig. Jag tycker om att laga och lära mig laga mat så jag tycker att jag lyfte mig själv som person genom att flytta hemifrån, ta lite mer ansvar, ha koll på mina egna grejer och sådant. Jag tror att jag tog det här steget i rätt ålder också.

Vilken maträtt lagar du helst?
– Det blir ändå inte så jättemycket mat som jag lagar eftersom vi reser så pass mycket. Det blir oftast att jag lagar glutenfri pasta, kyckling…

Är du glutenallergiker?
– Nej, jag kör det mest för jag tycker själv att jag mår bättre av det. Jag tycker även mycket om lax. Det blir lite enklare grejer som potatis i ugn och så vidare.

HITTADE ETT GEMENSAMT INTRESSE MED TJECKEN

En av Jesper Bratts stora nöjen vid sidan av hockeyn är att åka och titta på bilar tillsammans med Pavel Zacha.
– Det är något vi gör väldigt ofta (skratt). Varje ”roadtrips” satt vi hela resan på planet surrade bilar, kollade på bilder och videos. Vi satt dessutom alltid och byggde bilar på hotellet dagen innan match…

Byggde bilar?
– Man går in på olika sajter och bygger egna bilar och så vidare. Det var skönt för mig att det var någon i laget som tycker om samma grejer som jag gör. Koppla bort sig lite från hockeyn. När man spelat så pass många matcher som vi gör är man ganska nöjd med att få prata om andra saker än bara hockey.
– Att ha honom där och att åka runt lite och kolla lite grann i bil-butiker hjälpte mig jättemycket.

En ”jobspost” vid sidan av isen har varit att Jesper Bratt haft lite andra bil-problem.
– Där borta kan jag köra på mitt internationella körkort, men när jag skulle beställa bil fick jag inte hämta ut bilen utan amerikanskt körkort. Då tänkte jag att jag väntar den här säsongen så tar jag tag i det där då jag kommer tillbaka till nästa säsong.
– Jag kommer åka över lite tidigare så körkort, lägenhet och sådant är klart när ”trainingcamp” börjar.

Eddie Läck.

Vid årsskiftet anslöt ytterligare en svensk till New Jersey, målvakten Eddie Läck.
– Vi träffades ganska mycket mot slutet av säsongen, men vi hängde inte så jättemycket vid sidan av. Det blev att vi satt bredvid varandra på planet och lite sådana grejer.
– Han är en jäkligt go kille och rolig att sitta och lyssna på. Jag hade jätteroligt tillsammans med honom. Det var kul att han fick vara uppe så pass mycket som han var men jag tycker att han kanske skulle fått stå mer eftersom jag vet potentialen som han har.

EN TUNG ANDRAHALVA

Om första halvan av säsongen var väldigt framgångsrik poängmässigt för Jesper Bratt så var den andra halvan inte lika stark.
– Efter starten jag hade haft var jag hela tiden medveten om att det här skulle vara svårt att hålla i sig under en hel säsong. Det är inte ofta en puck studsar med dig hela säsongen.
– Jag var beredd på det, men jag jobbade på fast pucken inte studsade riktigt rätt. Sedan började det flyta på för andra spelare i laget och då började jag halka ner lite i ”linesen” och lite sådana grejer.
– Jag skulle säga att det var lite tillfälligheter också, att jag inte fick till det då andra spelare istället fick det. Sedan fick jag även sitta någon gång. Samtidigt var tränaren väldigt tydlig med att jag skulle höra hemma i ”topp-linen”. Var det då någon annan som också kunde spela i ”topp-linen”, exempelvis (Kyle) Palmieri, blev det tuff för mig att ta en plats i ”line-up” om han spelade bra och jag mindre bra.
– Som sagt var, pucken studsade inte min väg i slutet av säsongen. Då blir det såklart lite tufft och uppförsbacke. 

Blev det jobbigt mentalt när det inte spelet fungerade som du ville?
– Jag tog det ganska bra ändå. Dessutom hade jag en jättebra hjälp av Andy (Swärd) under hela säsongen. Vi surrade mycket på telefon.
– Det var aldrig jobbigt mentalt utan det var, som sagt var, att pucken inte studsade min väg. Jag försökte hela tiden, höll huvudet högt och sådana grejer.

Du uttryckte själv att du kunde känna dig utmattad efter 60-65 matcher…
– Det var inte mentalt utan mer att jag ofta kände mig trött. Någon gång då och då visste jag inte ens vilken dag det var. Jag kunde åka fel på övningarna fast jag hade gjort samma övning i 60 matcher. Det var lite mer sådana grejer.
– Sedan visste jag redan då jag åkte över att nivån under 80 matcher i NHL är inte detsamma som 40 matcher i Hockeyallsvenskan. Det är lite skillnad. Samtidigt är det långa resor som sliter lite och det blir sena kvällar. Ofta kom vi hem från bortamatcher tre på natten och sedan skulle vi spela ”back to back” dagen efter klockan fem eller sju. Sådana matcher är tuffa, men ska jag spela på den här nivån är det sådana matcher jag också måste lära mig att spela.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”SKAPA MER YTOR”

Jesper Bratt fick efter den fina inledningen högre och högre krav på sig utifrån, men det här var inte något han själv märkte speciellt mycket av.
– Inte allt för mycket i alla fall. Jag upplevde att det var mer sådant riktat mot (Taylor) Hall, Nico (Hischier) och dom här.
– Det var mycket i början, men då var det mer att folk pratade om mig och jag kände inte att folk tyckte att jag måste göra det ena eller det andra eller ”varför gör han inte så”. Det var mer att folk pratade positiva grejer och jag kände aldrig den här pressen att ”shit, jag måste göra poäng”.

Vad måste du förbättra inför nästa säsong om du ska ta ytterligare ett kliv i din utveckling, vad har coachen sagt till dig?
– Coachen har pratat mycket om styrkan. Bli lite starkare på puck, men vi har även pratat mycket om att bli hårdare på pucken i anfallszonen så jag kan vända, vrida och skapa mer ytor. Sedan har vi pratat mycket om skotten eftersom isen är ganska liten där och jag hade relativt lite skott under säsongen. Han vill att jag ska till lite mer skott på mål för att då även få chansen att göra fler mål.
– Men framförallt tycker coachen att jag ska fortsätta som jag har gjort med det här självförtroendet och pondusen jag hade under säsongen.
– Jag ska jobba ännu hårdare och komma in till campen ”mindset” att ta en plats i laget. Det är ändå det första jag ska göra. Bara för att man har spelat en säsong i NHL betyder inte det att man spelar där även nästa säsong. När jag kommer tillbaka till trainingcamp kommer fortfarande målet vara att ta en plats i laget.

Hur ska du nå dit till att bli starkare och hela den biten?
– Vi, jag och Andreas Öhgren, har en plan som jag litar på till 100 procent. Jag vet att träningen vi kör är sjukt bra och det är en riktigt bra grupp som jag tränar med, avslutar den tidigare AIK-forwarden.