Carl HagelinFoto: Bildbyrån

Tvåfaldige Stanley Cup-mästaren Carl Hagelin har precis avslutat sin åttonde NHL-säsong. Nu berättar han för Hockeysverige.se om den tunga säsongsinledningen, Crosbys ledarstil, oväntade klubbyten och det nya familjelivet. 

WASHINGTON D.C (HOCKEYSVERIGE.SE)

Istället för att jaga en tredje raka Stanley Cup-titel med Pittsburgh Penguins är Carl Hagelin på väg ut på road trip. Tillsammans med frun Erica och dottern Blanche ska familjen bila ner längs USA:s östkust till Florida. Men först måste Hagelin göra ett nytt pass. Det förra har gått ut. Hockeysverige fick en pratstund med svensken när han stannade till på svenska ambassaden i Washington D.C, om den gångna säsongen – och hur han ser på framtiden.  

Mycket har hänt i Carl Hagelins liv de senaste veckorna. Uttåg i Stanley Cups kvartsfinal, utslagna tänder och mitt i allt föddes dottern Blanche. Framgångar och motgångar har traverserat varandra under året, men mot slutet av säsongen pekade det mesta uppåt för svensken, både på och utanför planen. Innan jul var det tyngre.
– Jag hade en riktigt dålig start. Det kändes som jag hade dålig balans på skridskorna, och jag skapade för lite chanser.

Sidney Crosby, Carl Hagelin och Super-Mario Lemieux.

Den snabbskrinnande Hagelin har vunnit framgång i NHL genom sin explosiva skridskoåkning. På korta sträckor är det få andra spelare som hänger med i tempot.
– Skridskoåkningen är viktig för mitt spel. Sen varför åkningen inte fungerade i början, det önskar jag att jag visste. Samtidigt så vet jag att när det känns som det ska, då är jag framgångsrik i den här ligan. 

Efter jul kom vändningen.
– Jag hade några snack med coach, men vi brukar ha samma syn på mitt spel, så det handlar mest om att hitta spelet själv. Efter jul spelade jag bra, på den nivån jag vill spela, även i slutspelet. Jag har haft några dåliga starter på säsongen under min karriär. Det var bara att den här höll i sig längre än vanligt. Det kanske beror på att man spelat flera långa säsonger i rad och därför inte varit lika exalterad i säsongsinledningen. Men i år får jag tid och vila och ska vara redo när pucken släpps i höst. 

Sommardagen som förändrade allt ”Förstod direkt vad det handlade om”

Carl Hagelin har fått mycket uppmärksamhet för sin oortodoxa väg till det första NHL-kontraktet. Istället för att etablera sig i Sverige, flyttade han som nittonåring till USA för att spela collegehockey med University of Michigan. Hagelin, som beskriver sig själv som en late bloomer, fick gott om speltid och en chans att utvecklas i sin egen takt. Det tog honom hela vägen till New York Rangers. Och där trivdes han bra. Att bo och spela ishockey i New York var en dröm på många sätt, och efter fyra säsonger hade han etablerat sig både i laget och staden. Men en sommardag 2015 förändrades allt.
– Jag var på fest hemma i Sverige när min agent ringde, ”du ska till Anaheim”. Man visste inte riktigt hur man skulle reagera. Kompisarna gratulerade. Min fru blev ledsen. Det är en stor omställning att byta stad, att hitta ett nytt umgänge och sånt.

Men sejouren till västkusten blev kort. Efter en knackig period i den nya klubben blev dags för nytt klubbyte. Hagelin stod i en hiss med sin pappa och hans kompis.
– Jag hade ett missat samtal från vår GM. Jag förstod direkt vad det handlade om. Min pappas kompis försökte vara positiv och sa ”han vill säkert bara gratulera för att ni spelat bra på sistone”. Men en GM ringer inte upp för att säga sånt, säger Hagelin och skrattar.  

Flyttlasset gick återigen österut, den här gången till Pittsburgh. Klubbytet blev en nytändning för Hagelin. I Pittsburgh Penguins har karriären tagit fart på riktigt – och prisskåpet fyllts på. Två raka Stanley Cup-titlar 2016 och 2017 tog bucklan hem till födelseorten Nykvarn. Framgångens höjd nåddes när han fick sätta dit 2-0-målet i tom bur för att säkra guldet 2017. 

I år tog Stanley Cup-resan slut mot Washington Capitals i kvartsfinalen. Hagelin spelade bra i den första matchserien mot Philadelphia Flyers, men i match sex slog han ut flera tänder i en tacklingsituation och missade de tre inledande matcherna i kvartsfinalserien mot Washington Capitals, som manövrerade ut Pittsburgh och avancerade till semifinal och senare final. Hagelin känner sig säker på hur den pågående finalserien mellan Washington Capitals och Vegas Golden Knights slutar.
– Jag har sagt det förut. Capitals vinner.

 ”Crosby är ledaren”

Pittsburghs framgång på senare år går att spåra till två dominanta spelare – Sidney Crosby och Jevgenij Malkin. Ackompanjerade av svenskarna Patric Hörnqvist och Carl Hagelin har Pittsburgh utvecklat en av ligans mest fruktade offensiver. Men hur får man superstjärnor att fungera tillsammans?
– Man känner att Crosby är ledaren. Han är väldigt osjälvisk och får alla att känna sig som en stor del av laget. Sen är han väl inte jättehögljudd av sig, det han gör på isen talar för sig, sen om något behöver sägas, då säger han det. Han är den bästa kaptenen jag har spelat med, säger Hagelin.

Hagelin, som fyller 30 i sommar, börjar bli en erfaren NHL-spelare. Efter sju säsonger är det lätt att tro att karriären är utstakad, att det bara gäller att hålla redan vunna egenskaper slipade, i en slags meritmässig schack matt. Hagelin tror annorlunda.
– Man måste alltid utvecklas. Det kommer nya duktiga spelare hela tiden. Men det som är bra med att spela med spelare som Crosby och Malkin, är att man lär sig av dem. Man försöker bara hänga med och snappa upp grejer. 

Ny familjesituation förändrar sommarträningen ”Har alltid varit förbannad”

Under juni fortsätter försäsongsträningen i Pittsburgh, efter att road tripen med familjen är avklarad. Samtidigt ska han få ordning på de utslagna tänderna; han bär tandställning för första gången i livet. Efter lite semester i juli tas träningen återigen upp för fullt i augusti, då i Sverige. Fysträning med brorsan och isträning med resten av NHL-spelarna från Stockholmsområdet väntar.
– Det är ett stort gäng som kör. Kronwall, Hörnqvist, Rakell… Vi brukar bli 20-25 stycken. Man hänger väl lite med grabbarna utanför isen också, men de flesta har sina egna fysrutiner. 

Och utanför isen har en annan lycka nått familjen Hagelin. Mitt under brinnande slutspel föddes dottern Blanche, som Hagelin fått tillsammans med frun Erica. Dottern förändrar inte bara livet utanför ishockeyn, det medför också nya förutsättningar för sommarträningen. Med en nyfödd blir det tidiga morgnar.
– Jag har alltid varit förbannad för att isträningarna i Stockholm är så tidigt på sommaren. Men i år kommer det ju gå bra. Nu är det min tur att vara nöjd. 

Under sommaren är Sverige det givna valet, trots att Hagelin huvudsakligen bott i USA under hela sitt vuxna liv. Totalt har det bara blivit elva matcher för ett svenskt seniorlag, då för Södertälje under lockoutsängen 2011-2012. Han stänger inte dörren för ytterligare en återkomst till svensk klubbishockey.
– Det är en sån diskussion man får ta när det är dags. Jag vill spela i NHL så länge det går. Men om jag skulle spela i Sverige blir det SSK, det är min moderklubb.