Emil Forslund har precis som Pär Lindholm och Joel Persson tagit sig till SHL via spel i Hockeyettan.
Tingsryds AIF

Från sommarjobbare till SHL-spelare – han inspirerades av stjärnorna

ANNONS

Spelarna som går via Hockeyettan till SHL blir allt fler. Senast i raden är Brynäs värvning Emil Forslund. I en intervju med hockeysverige.se berättar 24-åringen om den långa resan till SHL, om de jobbiga sidorna med hockeyn, KHK-övergången som sprack – och twitterfadäsen när han presenterades för Brynäs.
– Många trodde det var Palushaj som skulle presenteras – och så dök Emil Forslund upp i stället.

Att kalla Emil Forslunds övergång till Brynäs för gårdagens stora bomb i SHL vore förstås att överdriva – men det var inte många som hade sett den övergången komma heller. Men vid lunchtid igår presenterades Tingsryds relativt okända 24-åring för den klassiska klubben. Men redan när han presenterades hamnade han, ofrivilligt, i skottgluggen.

Brynäsfansen trodde nyheten som skulle släppas var att Aaron Palushaj hade förlängt med klubben. Men så blev det inte.
– Det blev lite konstigt där. Många trodde han skulle dyka upp, sen dök Emil Forslund upp i stället, säger Forslund till hockeysverige.se och fortsätter:
– Men det var inte så jobbigt. Jag läste en del om det där och såg att folk hade skrivit lite saker, men det var mest positivt till mig. Jag blev hälsad välkommen och sådär. Så det var inget negativt.

Hur mycket hängde du med i hela Palushaj-soppan?
– Jag har väl läst en del där också. Jag vet inte… Hockeyn handlar om pengar ibland. Han valde Örebro i stället för Brynäs. Brynäs gjorde nog ett bra val som släppte honom i stället för att ha kvar en spelare som bara spelar för pengar.

”INTE SÅ MAN LEVER LYXLIV SOM ALLSVENSK SPELARE”

Pär Lindholm har sajnat med Toronto.

Emil Forslund är en av spelarna som tagit den långa vägen, via Hockeyettan, till SHL-spel. En väg som blir allt vanligare att ta. Bara i sommar har Pär Lindholm och Joel Persson, som gjort liknande resor, skrivit NHL-kontrakt. Och hans nya lagkapten, Jacob Blomqvist, tog en lika snårig väg.
– Det är klart att det hjälpt mig, att se att det är många som får gå den långa vägen. Det är inte kört bara för att du spelar i Hockeyettan och sen tar klivet till allsvenskan. Det finns många bevis för att det funkar lika bra som att gå från juniorleden direkt till SHL.

Tror du att du har några fördelar som har tvingats gå den långa vägen?
– Det finns det nog på många sätt. Dels har man ju sett det här hårda livet i hockeyn. Det är bara att kolla på hur det varit nu. Jag har jobbat vid sidan på somrarna även när jag spelat i Hockeyallsvenskan. Det är inte så man lever lyxliv som en allsvensk spelare.
– Det är ett stort steg för mig att kunna få satsa fullt ut på hockeyn. Man har sett den jobbiga sidan också. Jag har inte bara kunnat leva på att spela ishockey.

”DRÖMMEN HAR FUNNITS KVAR”

Emil Forslund.

Men trots att Emil Forslund aldrig setts som någon stor talang med en SHL-bana utstakad för sig har han aldrig gett upp hoppet om att någon gång ta sig hela vägen upp till svensk ishockeys finrum.
– Drömmen har ändå levt kvar någonstans, speciellt när vi gick upp i allsvenskan med Tingsryd. Steget mellan allsvenskan och SHL är inte så stort och har du lite flyt på vägen så kan du ta steget. Det kändes som att jag hade en bra säsong senast, men som sagt, du måste ha lite flyt också. Det gäller att rätt kille kollar på rätt match. Då är det inte omöjligt att chansen dyker upp.

Känns det bra att veta att Stefan Bengtzén historiskt sett har haft väldigt bra koll på hockeyallsvenskan?
– Absolut. Jag tror Bengtzén haft koll på mig både från förra säsongen och innan dess, när han var i Karlskrona och Karlskoga. Och sen började vi prata ordentligt för en dryg månad sedan, ungefär. Och det kändes jättebra när vi började prata.
– Sen kom ju Magnus (Sundquist, tidigare Tingsrydstränare) in i ungefär samma veva och då kunde ju han berätta för Bengtzén vad han visste om mig och sådär. Då blev saken enklare. Han har väl en liten del i att de tog dit mig, även om det främst är Bengtzén som ville ha mig.

VAR NÄRA KARLSKRONA

Emil Forslund blev inte bara förvånad när Brynäs hörde av sig. Faktum är att han var nära att skriva på för ett annat SHL-lag innan dess.
– Det är klart att det blev en liten chock när Brynäs hörde av sig, samtidigt som det kändes som att jag hade en riktigt bra säsong förra året. Jag hade lite kontrakt med KHK innan, faktiskt, men så åkte de ur.
– Det är så det är i den här branschen. Med bara några matcher kvar kändes det ju klart med Karlskrona, men så sket sig det. Så jag vågade inte ta ut något i förskott med Brynäs förrän alla papper var påskrivna. Det var först då jag kände mig säker.

Den 24-årige speedkulan har faktiskt inte spelat med någon i laget tidigare, annat än på träningarna när han tillhörde Leksands J20-lag och fick testa med A-laget där den nuvarande Brynäskaptenen Jacob Blomqvist fanns. Det är med andra ord ett helt blankt papper som möter honom när han för första gången ska spela SHL-hockey.
– Jag kan inte riktigt sätta upp några mål när det gäller poäng eller så. Mitt mål är att ta en plats i laget. Det är den inställningen jag går in med till nästa säsong, avslutar forwarden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL