Nicklas Lidström, Tommy Salo och peter Popovic. Bara några som gått vidare mot högre höjder efter sina år i Västerås.Foto: Bildbyrån

En klassiker inom svensk ishockey är tillbaka. Efter en säsong i Hockeyettan tog sig Västerås återigen upp till Hockeyallsvenskan. Men klubbdirektören Mats Brokvist vill inte beskriva året i tredjeligan som någon mardröm – snarare ett nyttigt år som satt föreningen på rätt kurs igen.

Det kom som en smärre chock när det våren 2017 stod klart att Västerås åkte ur Hockeyallsvenskan. Klubben med mängder av säsonger i högsta serien bakom sig och faktiskt så sent som 1993 vann de SHL:s grundserie med herrar som Tommy SaloPeter Popovic och Patrik Juhlin i laget. Spelare som senare skulle nå framgång på den internationella scenen.

2000-TALET EN MÖRK TID

Men 2000-talet har varit en mörk tid för klubben som år 2000 gick i konkurs och tvingades starta om i lägre divisioner. 2002 var man uppe i Hockeyallsvenskan och där blev man kvar fram till den där olycksaliga våren 2017.
— Nu är vi tillbaka där vi minst hör hemma. Vi hade ett år i Hockeyettan, det var trevligt i och för sig med en härlig avslutning på säsongen. Men vi går in i en allsvensk säsong som vi ser fram mot, berättar klubbchefen Mats Brokvist för hockeysverige.se.

Det verkar blåsa lite framgångsvindar runt Västerås igen och klubbchefen tycker att året i tredjeligan ska ha stor kredd för det. Ett år där de istället för motståndare som Modo, leksand och AIK, fick mönstra upp mot närliggande klubbar som Arboga, Surahammar och Köping.
— Jag skulle nog säga att det bara gjorde gott. Vi fick tid till lite eftertanke och hinna reflektera över alla tuffa satsningar som gjorts tidigare. Vi hann med att stabilisera ekonomin och trimma kostymen lite. Jag ser det bara positivt och vi har mött övriga länslag och vi har skapat en ödmjukhet i föreningen som inte funnits på många år.

Vad kan vi förvänta oss av Västerås kommande säsong?
— Vi vill gå ut med en målsättning som är topp åtta. Att tala om för våra partners och nyförvärv att vi bara vill klara oss kvar, det känns inte så attraherande. Vi sticker ut hakan litegrann och tycker att topp åtta, det ska vi klara av.

BRA UNGDOMAR

Tidigare idag gick klubben ut med att man anställt Kent Olofsson som ungdoms- och utvecklingsansvarig i klubben.
— Självklart är en elitverksamhet med a-lag, J20 och J18…det är loket i en förening. Men jag tror att det gäller att bygga grunden av huset. Vi bygger inifrån och en ”vi-känsla” i föreningen. Därför satsar vi hårt även på ungdomssidan och bygger en röd tråd i hela föreningen. Därför tror jag att den här satsningen på en ungdoms- och utvecklingsansvarig kommer bli årets nyförvärv för oss.

Mats Brokvist menar på att det finns mycket att förvalta bland klubbens ungdomsspelare.
— Jag tror det är en förutsättning. För vi har otroligt duktiga pojk och juniorspelare. Jag tror jag räknade till att förra säsongen hade vi sju stycken spelare som spelade i olika typer av landslag.

PLANTSKOLA

William Karlsson, Dennis Rasmussen, Nicklas Lidström, Patrik Berglund och Mikael Backlund. Ja, det är bara några som antingen har Västerås som moderklubb, eller gått via juniorverksamheten till tyngre uppdrag i hockeyvärlden.
— Det är Västeråskillar, man kan kalla dem Västeråskillar även om de kom hit som 15-åringar och gick hockeygymnasiet. De har fått sin vuxna hockeyutbildning i Västerås och vi är en plantskola där vi vill jobba vidare med att få fram ännu mer spelare framöver.

Och att det är en mer hemvävd satsning som gäller framåt verkar det inte råda något tvivel över.
— Jag tror någonstans att är det en jobbarkompis grabb så är det lättare att ta sig till hallen och titta på hockey. Det blir lättare också på något sätt att få partners att ställa upp om man har en samhörighet istället för att man köper in en spelare som kanske kostar 15-20 000 ytterligare i månadslön, ett namn som du inte alls vet vem det är.

Mats Brokvist menar dock på att det gäller att ha tålamod med satsningen på ungdomarna i föreningen.
— Man får nog räkna med 3-4 år innan vi ser den stora effekten på arbetet.

Nykomlingar till trots, det är ändå en av de mer klassiska klubbarna i svensk ishockey som gör sitt återintåg i andraligan och Brokvist berättar om en lite komisk händelse i samband med att Hockeyallsvenskan hade en konferens vid hockey-VM i Danmark för några veckor sedan.
— Man kände liksom att ”oj, här kommer jag bland alla stora bjässar”. Men ganska fort så kändes det att vi var efterlängtade och Västerås är ju erkänt stor som förening. Jag tror nog att vi kan klassa oss som de fem-sex största föreningarna i Hockeyallsvenskan fast vi är nykomlingar. Det var en häftig känsla och det får man vara ödmjuk inför