Marcus Karlberg.Foto: Ronnie Rönnkvist

Jag tror de flesta minns eleganten och spelskicklige Mikael Karlberg. Fostrad i Surahammar men hade sin storhetstid i Björklöven, Leksand och inte minst i Schweiz. Nu börjar nästa generation Karlberg låta höras om sig. Det handlar om Mikael Karlbergs son, Marcus Karlberg. Förra säsongen gjorde han debut i Leksands A-lag.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den 18-åriga forwarden är visserligen född i Dalarna, men det var i Schweiz och Kloten han började sin hockeykarriär.
– Jag kommer inte ihåg så jättemycket därifrån eftersom jag var så liten då. Pappa spelade där och jag var med på hallen mycket. Till slut ville jag också börja och jag var med på några träningar med barn i min ålder. Jag kommer inte ihåg om jag spelade någon match, men det var så allt började, berättar Marcus Karlberg då vi ses i hans hem på Åkerö i Leksand. För övrigt bara ett kort stenkast från Nashville-stjärnan Filip Forsbergs barndomshem.
– Vi flyttade hem till Sverige ganska lägligt innan jag skulle börja på förskolan här i Leksand. Jag hann väl inte få några kompisar där nere, men vi bodde grannar med Thomas Rhodin. Han har en son (Jakob) och jag hängde en del med honom.
– Direkt när jag flyttade hit började jag spela i Björnligan. Det var inte så mycket att fundera på eftersom jag redan hade börjat spela hockey nere i Schweiz. Jag älskade att vara i ishallen och kolla på pappas träningar och matcher så det var full rulle direkt.

Leksandstalangen har också en del bra minnen från tiden då hans pappa fortfarande spelade.
– Jag var på varje hemmamatch. Det här målet han gjorde i sin sista match (Södertälje borta) kommer jag självklart ihåg väldigt väl. Vi satt jättemånga här hemma i soffan och kollade.

Pappa Mikael Karlberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Pappa är en ikon här i Leksand, hur har du upplevt att hantera den press som det trots allt innebär att växa upp som hockeyspelare under dom förutsättningarna?
– Jag har absolut inga problem med det. Jag är mig själv och ska ha min egen karriär. Han har haft sitt.
– När farsan var sportchef har det kanske varit lite svårare. Då jag spelade i J18 och Jens Nielsen tog upp mig i J20 och då jag sedan fick vara med i A-laget några matcher förra säsongen blev det automatiskt lite snack, men det var bara att stänga bort. Är jag där så har jag förtjänat det oavsett om pappa är sportchef eller inte.
– Sedan är det så att nästan alla mina kompisar här har haft en farsa som varit jättebra på hockey. Alla har lite samma situation. Sedan är det bra också för det finns ingen som hjälper mig bättre än farsan. Han kommer med råd och så vidare vilket är perfekt.

Det J18-lag Marcus Karlberg spelade med i Leksand innehöll en rad spelare som är ytterst lovande. En del av spelarna har inom hockeyn kända efternamn. Bland andra Dennis Finn-Olsson, Viktor Lodin, Axel Bergkvist och Kalle Eriksson. Lägg därtill Wilde Bröms, Erik Aterius, Tom Hedberg, Rickard Hugg med flera.
– Många av oss har hållit ihop sedan Björnligan. Finn-Olsson flyttade hit lite senare. Alla är bästa kompisar utanför. På somrarna spelar vi landhockey, men vi gör egentligen nästan allt tillsammans. Dessutom tränar vi jättemycket och har en väldigt bra lagsammanhållning.
– Vi har alltid tävlat hårt mot varandra. Smålagsspelen på träningarna har varit så att tränaren måste bryta för att det blivit för grinigt och fullt. Alla har alltid velat tävla och det är väldigt bra.

Marcus Karlberg tar mycket hjälp av sin pappa Mikael. Foto: Ronnie Rönnkvist

När hockeysverige.se frågar om vem som är grinigast av killarna i juniorlaget ler Marcus Karlberg lite innan han erkänner.
– Jag vet inte, men jag har alltid haft ett hett temperament på isen så jag kanske är den värsta.

I Leksands jakt på en SHL-plats fick Marcus Karlberg testa på att spela i Hockeyallsvenskan förra säsongen. Leksand mötte Vita Hästen borta och ”Lill-Challe” gjorde succé.
– Det hade gått bra i J20 och jag hade gjort en massa poäng där. ”Jensa” ringde och frågade om jag var redo. ”Då åker du med imorgon och spelar”.
– Jag blev ganska förvånad eftersom han ringde kvällen innan och jag hade inte alls tänkt på att jag skulle få den här möjligheten. Det var verkligen hur kul som helst och det var bara att ta chansen när jag fick den.

Marcus Karlberg svarade för ett mål i sin debut.
– Jag hade inte ens räknat med att få spela något eftersom jag var extraforward, men jag fick några byten. Fredrik Forsberg snodde åt sig pucken och drog in i zonen. Jag kom bakom honom och hade en rätt bra yta.
– Jag ropade till Fredrik, fick pucken och skickade bara iväg den på mål. Jag tänkte inte ens tänkt på att den kunde gå in, men det gjorde den…

Pass från Fredrik Forsberg, ett Åkerö-mål med andra ord?
– (Skratt) Exakt.

Det blev två matcher i Hockeyallsvenskan för Karlberg. Även om han helst hade velat spela fler matcher så känner han sig inte speciellt besviken.
– Det är tränarna som tar ut laget, vilka dom tycker är bäst. Dessutom hade vi jättemycket forwards förra säsongen så det var en väldigt stor konkurrens.
– Jag hade såklart hoppats på att få spela mer, men det var tufft med den konkurrensen. Det var bara för mig att acceptera.

Vilka erfarenheter tar du med dig från spel i Hockeyallsvenskan?
– Att spel inför publiken här hemma (Pantern) var hur coolt som helst. Att spela matcher som går på TV är ju inte heller något jag gör varje dag. Men framförallt att få vara med och se hur det är i riktiga eliten så jag vet vad jag har att jobba emot.

Med tanke på dina inhopp förra säsongen vad har du för förväntningar på kommande säsong?
– Jag har ganska höga förväntningar och vill ta en plats i laget. Jag tror att jag dessutom har en bra chans nu när vi är färre forwards och jag får träna på hårt i sommar.
– Sedan kommer jag säker få vara med i J20 också vilket jag också tror kommer att vara bra. Att få ta en mer ledande roll där så jag får båda delarna. Jag vill kunna ta kliv i båda lagen.

Konkurrenssituationen är tuff på forwardssidan även den här säsongen, vad vill du tillföra A-laget?
– Min fart, fläkt, energi och skridskoåkningen. Det är också därför jag är med, för att jag har bra fart och spelsinne.

Marcus Karlberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Det finns ganska många likheter i spelet mellan Marcus Karlberg och hans pappa, men på ett område skiljer det sig enligt Karlberg den yngre.
– Jag skulle säga att vi båda har ett bra spelsinne. Däremot låg han mer och avvaktade, väntade på pass medan jag åker mer och jobbar fram situationer. Jag skulle nog säga att jag jobbar mer än farsan, säger Marcus Karlberg lite skämtsamt och med ett skratt.

I sommar finns också möjligheten för ”00:an” att draftas av någon NHL-klubb.
– Egentligen har jag inte tänkt på draften så mycket. Jag räknar inte med att jag kommer att bli draftad, men det skulle vara väldigt coolt att bli det och då få åka över på en camp. Att tillhöra en NHL-klubb är hur stort som helst.

Kan du tänka dig att om något år åka över och spela juniorhockey i USA eller Kanada?
– Det har jag inte tänkt på, men om en klubb skulle säga om något år att jag har en större chans att ta en tröja i NHL framöver om jag spelar där borta så skulle jag absolut överväga det.

Rickard Hugg stack över utan att vara draftad, kan du tänka dig att gå den vägen?
– OHL är också en jättebra liga så det skulle jag absolut kunna göra om dom skulle tycka det var det bästa för mig, men just nu trivs jag jättebra här hemma så jag har inte tänkt på det där ännu.

Vem får sitt stora genombrott i Leksand den kommande säsongen?
– Tor Immo som kommit hit gjorde jättemycket poäng förra säsongen i Troja. Han spelade juniorhockey här jag tror att han kommer att göra jättemycket poäng den här säsongen också.