Sebastian Bengtsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Han har 19 allsvenska matcher för Södertälje på meritlistan men ännu har Sebastian Bengtsson inte etablerat sig på nivån. Istället har han tagit omvägen förbi tredjeligan innan han nu till hösten ånyo får en chans att slå sig in i SSK.
— Allting var klockrent så det fanns inget tvivel om jag skulle välja Södertälje, berättar 23-åringen för hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sebastian Bengtsson har tagit den långa vägen tillbaka till Hockeyallsvenskan. Han debuterade i Hockeyallsvenskan för Södertälje säsongen 2012/13, men efter att inte riktigt fått chansen i där med SSK började en resa i Division 1. Den började med Västervik och slutade förra säsongen med succéspel i Borlänge. Ett spel som tog honom tillbaka till Södertälje.

När hockeysverige.se slår sig ner med 23-åringen på hans uteplats utanför radhuset i Huddinge kommer vi snabbt in på en annan stor hockeyprofil som växte upp bara 50 meter från Sebastian Bengtsson, Linus Klasen.
– Han var med och spelade hockey med oss här utanför när det passade honom. Han hade träningar på morgonen, men på eftermiddagarna hade inte han så mycket för sig och ibland kom han förbi och frågade om han fick vara med. Då gick han upp för att hämta en klubba och sedan kom han ner och lirade, berättar SSK-forwarden och fortsätter:
– Ibland plingade vi på och frågade om han ville vara med. Morsan undrade vad vi höll på med, om han verkligen ville spela med oss. Någon gång var faktiskt han här, knackade på och frågade om vi ville lira. Det var ömsesidigt. Vi hade kul och jag tror att han hade det också.
– Det hände att vi körde strafftävlingar. Om vi räddade pucken kunde han bjuda på en klubba. Då gjorde man allt för att rädda. Linus var framförallt en jag såg upp till.

Linus Klasen. Foto: Ronnie Rönnkvist

BRORSAN I RÖGLE

Överhuvudtaget var det mycket hockey i familjen Bengtsson. Sebastians storebror Christopher kommer som bekant spela för Rögle kommande säsong.
– Vi har genom alla år drillat varandra och i framförallt ungdomsåren tävlat mot varandra. Jag har ju alltid velat vara bättre än honom. Nu unnar jag bara han framgång och tycker det är kul när det går bra för honom, berättar Sebastian Bengtsson som har lillebrorsan Viggo 12 år spelande i Flemingsberg.

Du har som junior spelat i Huddinge, Djurgården, Huddinge, Färjestad, Södertälje…
– Det är svårt att svara på varför jag flyttat, men mest har det varit för att jag själv har velat utvecklas. När jag kände där och då att jag inte kunde utvecklas mer tog jag mitt pick och pack och flyttade.
– I U16 blev det flytt till Djurgården. Vi hade en jäkligt bra säsong där vi vann nästan allt förutom SM-slutspelet. Där floppade vi lite. Jag kom in i Vittra, Djurgårdens J18-gymnasium, men jag kände att dom inte prioriterade mig. Dom kunde i princip värva vilka dom ville från hela hockeysverige och plockade också många stjärnor samtidigt som dom satsade stenhårt på vissa kort. Jag var inte ett av dom korten. Då tyckte inte jag att det kändes rätt att jag skulle sitta bänkad där eller vad det hade blivit. Då hade jag inte varit där jag är nu. I stället flyttade jag tillbaka till Huddinge. Det fanns inte heller så många alternativ just då. Jag ville bara få en bra roll.

JUNIORHOCKEY I FÄRJESTAD

Efter Huddinge flyttar både han och storebrorsan vidare till Karlstad för spel i Färjestad.
– Jag ville komma till ett bättre lag så jag gick till Färjestads J18 samtidigt som brorsan gick till det nystartade J20-laget där. Vi var där på try-out och båda kom in. Det var jäkligt kul och vi bodde tillsammans. Jag var väldigt ung men det var väldigt nyttigt för mig att få stå på egna ben.
– Jag fick en bra roll i J18-laget och spelade med två väldigt bra spelare. Den ena spelar i Malmö nu, Christoffer Forsberg och den andra var Alexander Henriksson (Skövde). Just där och då spelade dom i juniorlandslaget. Vi hade en väldigt bra kemi och kompenserade varandra jäkligt bra så det blev mycket poäng. Det var en rolig säsong.

Din bror spelade i Södertälje förra säsongen, var tanken från början att ni båda skulle spela tillsammans i SSK den här säsongen?
– Framförallt siktade jag på allsvenskt spel eftersom jag kommer från Division 1. Södertälje visade mest intresse. Det är en bra förening som jag har varit i innan. Dessutom känner jag många i laget. Allting var klockrent så det fanns inget tvivel om jag skulle välja Södertälje. Om brorsan skulle vara kvar eller inte visste jag inte då.

Christopher Bengtsson Foto: Bildbyrån/Olle Wande

Ni måste ha pratat om det en del innan antar jag?
– Ja, jag visste att han hade intresse från SHL så jag hade inga större förväntningar på att han skulle bli kvar. Men det hade varit kul om vi hade fått spela tillsammans. Samtidigt unnar jag honom att spela i SHL, vilket han är värd efter förra säsongen.

Hur ser du på hans möjligheter i Rögle?
– Jag ser dom som väldigt goda. Han har i princip allting, skridskoåkningen, skottet och så vidare. Kommer han in bra i laget från början och får en bra roll så tror jag att han kan göra en riktigt bra säsong. Han är en riktigt vinnarskalle och kommer gå ”all in” för att ta en plats.

LAGKOMPIS MED NHL-STJÄRNORNA

Senaste svängen Sebastian Bengtsson var i Södertälje, 2012 till 2014, hette lagkamraterna bland annat William Nylander och David Pasternak.
– Då visste man inte att dom skulle bli storstjärnor. Vi hade ett bra lag men var inte storfavoriter och floppade lite i slutspelet varje säsong. Det var ändå i Södertälje jag fick känna på seniorhockey för första gången.
– Jag skulle påstå att ”Wille” var den mest dominanta i en så pass tidig ålder. Man såg att han hade det här lilla extra i sig och det var kul att se honom.

William Nylander. Foto: Ronnie Rönnkvist

Efter en utflykt till Västervik, Kallinge/Ronneby, Dalen och Borlänge är han nu alltså åter tillbaka i den klubb han lämnade 2014, Södertälje.
– Jag kom inte in i Södertäljes A-lag när dom gjorde sin storsatsning och siktade på SHL-spel. Där var det tack och hej för mig, säger han med ett snett leende och fortsätter:
– Då hörde Västervik av sig och allting kändes jättebra och dom visade verkligen att dom ville ha mig. Det var också mycket därför jag gick dit. Jag spelade två säsonger där. Vi kom till kvalserien första säsongen men gick inte hela vägen till Hockeyallsvenskan. Det var ändå ett bra och nyttigt år där jag fick känna på seniorhockey.
– Andra säsongen gick vi upp och det var en jäkla rolig säsong. Vi hade ett riktigt bra lag och var värda att gå upp. Jag fick inte vara kvar och följa med upp till Hockeyallsvenskan…

Det måste ha varit en besvikelse?
– Jag har lagt det bakom mig men just då var jag väldigt besviken. Jag tycker ändå att jag bidrog samtidigt som jag var väldigt ung fortfarande och gärna hade följt med på resan upp till Hockeyallsvenskan, men nu blev det inte så. Då tog Kallinge/Ronneby kontakt med mig.

GENOMBROTT I BORLÄNGE

Det blev en halv säsong i Blekinge och en halv i Dalen innan han inför förra säsongen valde spel i Borlänge. Där får han något av ett genombrott då han på 40 matcher svarar för 28 mål och totalt 49 poäng. Hans fina spel i dalaklubben tog honom alltså hela vägen till Hockeyallsvenskan igen.
– Först och främst ska jag nu visa att jag är redo för Hockeyallsvenskan, vilket jag tycker att jag har varit i två år men inte riktigt fått chansen. Nu när jag får chansen ska jag visa att jag har där att göra och inte nöja mig med att vara en i mängden. Jag vill visa att jag är en bra hockeyspelare.
– Sedan får vi se vilken roll jag får, men jag vill helst spela den typ av hockey som jag är bra på, säger SSK-forwarden som känner att det är en extra kick att få den här chansen.
– Ja, självklart, men även en liten lättnad. Jag har slitit på Division 1 under fyra säsonger så jag glad att jag får ta nästa steg och verkligen försöka etablera mig i Hockeyallsvenskan.

Sebastian Bengtsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad är dina intryck av laget så här långt?
– Gruppen är jäkligt bra. Alla är schyssta och vi kan nog ha väldigt kul i vinter. Sedan har jag träffat Uffe (Lundberg) och han verkar vettig. Södertälje hade en bra avslutning på förra säsongen så jag hoppas att vi bygger vidare på det.

Du återkommer en del till glädjen, hur viktig är den i din hockey?
– Jag skulle säga att det är 70 procent av spelet. Har man inte kul där ute så skulle jag tro att det är svårt att spela bra. Tycker man inte att det är kul att åka till ishallen och vilja utvecklas så det nog svårt att nå framgång.

Hur stora tror du möjligheterna är att du får möta din bror och Rögle i SHL med ditt Södertälje?
– Det är svårt för mig att säga, men jag hoppas att det går bra för Rögle eftersom han spelar där. Samtidigt är mina förhoppningar och drömmar att vi ska vara uppe och nosa på en SHL-plats, avslutar Sebastian Bengtsson med ett leende.