Trots att Philip Holm gjorde en bra säsong i AHL uteblev NHL-chanserna.Foto: IBL och Bildbyrån

Han slog igenom sent. Men efter förra säsongens succésäsong som avslutades med VM-guld skrev Philip Holm på ett NHL-kontrakt med Vancouver Canucks. Trots en mycket väl godkänd första säsong i AHL blev det bara en ynka NHL-match för den 26-årige stockholmaren som dessutom trejdades till Vegas i februari.
— Skulle inte det lösa sig som jag vill så är Europa också ett alternativ, berättar han för hockeysverige.se apropå att hans kontrakt nu går ut.

Det tog ett tag, men ifjol, sedan han bytt Djurgården mot Växjö, kom genombrottet för Philip Holm när han tillhörde en av SHL:s bästa backar och dessutom fick krydda säsongen med att vinna VM-guld med Tre Kronor. För ett drygt år sedan skrev han på ett NHL-kontrakt med Vancouver Canucks men den här säsongen blev det nästan uteslutande spel i AHL.
— Det var en kul upplevelse att åka över och prova på. Jag var ändå förberedd på att börja nere i AHL sen tycker jag att det gick ganska bra, säger Philip Holm till hockeysverige.se.

LÄRORIK SÄSONG

Backen gjorde en bra debutsäsong i Nordamerika men, förutom en match med Canucks, uteblev NHL-chanserna. 29 poäng på 42 matcher blev det i AHL för Utica Comets för den tidigare defensive backen.
— Jag hade väl hoppats på att få fler chanser men ibland blir det som det blir och går som det går. Men i det stora hela så var det en lärorik säsong. Kul att jag fick chansen att spela lite mer offensivt.

Vet du varför du inte fick chansen fler gånger i NHL?
— Jag var uppkallad två svängar där och fick höra hela tiden att de trodde på mig. Men det är mycket där borta…ofta när du får chansen så handlar det ju om att någon back skadar sig eller andra tillfälligheter som gör att du ska få chansen. Men det blev inget sånt.
— Jag försökte jobba på nere i AHL, de sa att jag skulle få chansen att visa vad jag gick för. Men det blev väl inte riktigt så och då kände jag att jag kanske skulle behöva prova någon annanstans. Det var ett par klubbar som hörde av sig under säsongen just med tanke på att jag inte fick chansen.

TREJDADES TILL VEGAS

Till slut, i samband med trading deadline 26 februari, trejdades Holm till Vegas organisation och farmarlaget Chicago Wolves. Där gjorde han ytterligare nio poäng vilket innebär att han totalt gjorde 38 på 63 matcher. Med det slutade han nia i backarnas poängliga i AHL. Den ende svensk som var vassare var Stocktons Rasmus Andersson.

Men det blev ingen NHL-chans i Vegas som under säsongen gick som tåget ända fram till Stanley Cup-final.
— Jag kom till ett lag som låg etta och man såg ju hur långt de gick. De hade ett grymt lag och det är svårt att komma in så pass sent som jag gjorde och begära att få chansen. Jag kände redan när jag kom dit att det skulle bli tufft att få spela. Det var bara att göra det bästa av situationen och försöka spela på.

ÅKTE HEM TILL SVERIGE

När Chicago Wolves åkte ur AHL-slutspelet åkte Philip Holm hem till Sverige. Han var alltså inte en av de som stod stand-by i händelse av skador i Vegas under Stanley Cup-slutspelet. Att han inte var det är ingenting han lägger någon större vikt vid.
— Jag tänkte inte så mycket på det. Jag tyckte det skulle vara rätt bra, med tanke på att jag spelade VM förra året och kanske fick en lite kortare försäsong, så kändes det ändå rätt bra att få komma hem lite tidigare, vara ledig och sen dra igång med sommarträningen.

Vad känner du att du utvecklade mest i ditt spel under det här året i Nordamerika?
— Jag kände att jag fick jobba på min offensiv lite mer. Hemma i Sverige har jag haft en mer defensiv roll. Jag har alltid känt att jag varit mer än tvåvägsback så det var kul att få spela lite mer offensivt och försöka utveckla den biten. Så det är där jag känner att jag utvecklats mest.

26-åringens kontrakt går ut med Vegas under sommaren, men klubben äger fortfarande rättigheterna och kan matcha alla andra bud från övriga NHL-klubbar om de skulle vilja det.
— Vegas äger mina rättigheter fortfarande så vi får se vad som händer. Det är agenten som sköter det där. Men jag siktar främst på att vara kvar där borta, men skulle det inte lösa sig som jag vill så är Europa också ett alternativ.

När du säger Europa, är det KHL som är huvudspåret då?
— Jo, det är främst KHL i så fall skulle jag säga. Man ska aldrig stänga några dörrar för man vet aldrig vad som händer. Men jag försöker sitta lugnt i båten och inte tänka så mycket på vad som händer utan bara träna på så får vi se sen.

Djurgården har ju en backplats öppen…
— Jo, jag såg det. Jag snackade lite med (Marcus) Högström. Det är kul för honom att få chansen där borta.

Stänger du SHL-dörren nästa säsong?
— Alltså, det är så svårt att säga. Som jag sa innan så går det aldrig att stänga några dörrar, men jag känner väl i dagsläget att SHL inte är prio ett. Men som jag sa så kan man aldrig säga aldrig, man vet aldrig vad som händer.