SHL

Tillbaka i Sverige – efter berg- och dalbanan i USA: ”Första säsongen var jättetuff både socialt och hockeymässigt”

ANNONS

Leon Bristedt har spelat JVM för Sverige och gjorde sig snabbt ett namn i collegehockeyn i USA. Men allt har inte gått som på räls. Nu berättar Rögles nyförvärv om åren i Minnesota och hemkomsten till Sverige.
–  Berg och dalbana. Om jag skulle välja några ord för att beskriva tiden där så skulle det bli dom.

BROMMA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Leon Bristedt lämnade Sverige som junior 2014. Det blev fyra säsonger på University of Minnesota. Tillvaron där har han tidigare berättat om i en lång artikel på hockeysverige.se.

Nu är tiden i Minnesota över och den tidigare Junior-VM spelaren är tillbaka i Sverige, men inte i Linköping som han lämnade 2014. Ny klubbadress blir istället Rögle. Med facit i hand, hur har tillvaron för 23-åringen varit i USA. Hockeysverige.se fick en intervju med honom på Stora Mossen där han är instruktör på en hockeycamp.
– Berg- och dalbana. Om jag skulle välja några ord för att beskriva tiden där så skulle det bli dom, säger Bristedt med ett leende då vi slår oss ner på en av bänkarna vid sidan av rinken medan ett stort antal ungdomar skjuter slagskott mot sargen bredvid oss så det smäller rejält.
– Första säsongen var jättetuff både socialt och hockeymässigt. Jag hade ett distansförhållande, skulle göra skolan på ett annat språk, det var en ny typ av hockey och då samtidigt komma in i University of Minnesota som nästan bara rekryterar spelare från Minnesota. Då kom jag dit som en liten outsider, fick göra alla misstagen och gå på alla minorna en gång innan jag lärde mig. Det var jättejobbigt.
– Andra säsongen gick som på räls. Jag kom in i skolan bra, gjorde 20 mål och var en ledande spelare i laget på alla sätt. Jag blev bekvämare, kom in i allt och fick även åka hem över julen det året, vilket var skönt.

”BÖRJADE RIKTIGT BRA”

Tredje säsongen svarade Bristedt för tolv mål och gjorde en nästan lika fin säsong som den innan.
– Det var en okej säsong. Jag hade höga förväntningar och började också riktigt bra. Sedan hade jag några svackor, men senaste säsongen var tung. Hela laget hade det tufft och det var jobbigt. Det var mycket som inte funkade för mig personligen, men framförallt för laget.
– Jag har fått genomlida och uppleva toppar och dalar. Det har varit väldigt lärorikt på många sätt.

Om vi stannar upp vid första säsongen, hur hanterade du den här jobbiga tiden du hade då?
– Ja, hur hanterade jag det… Det var inte långt ifrån att jag åkte hem. Jag hade bestämt för att ändå köra det där året och det fick gå som det går. Sverige fanns kvar och jag hade bra erbjudanden där hemma.
– Jag började jobba med mig själv en hel del samtidigt som man blir bekväm med tiden. Jag var tvungen att genomlida det där både på gott och ont.

TUNG SÄSONG

Förra säsongen fick Leon Bristedt ett ”A” på bröstet och en stor roll i laget, men poängmässigt och spelmässigt kom han inte upp i den nivån som han själv ville. ”Bara” fem mål och totalt nio poäng på 35 matcher var såklart en missräkning.
– Jag tror inte det överhuvudtaget hade något med A:et att göra. Alla har tuffa säsonger och tyvärr drabbade det mig förra säsongen. Jag hade hoppats på en ännu bättre säsong och kanske få skriva något där över till den här säsongen.
– Nu var det inte bara jag som hade en tuff säsong. Vi hade Tyler Sheehy som var All-American året innan. Han gick från att ha gjort 53 poäng till 25 förra säsongen. Casey Mittlestadt, han gick i draften som åtta ”over all”, han gjorde låga 30 poäng. Det var inte många i vårt lag som överträffade sig själva.
– Vårt powerplay gick från alltid varit topp tio i landet till att vara 56:e. Jag har alltid gjort uppåt 15 poäng i powerplay och hade powerplay fungerat förra säsongen hade jag ändå varit uppåt 30 poäng. Då hade det helt plötsligt varit en godkänd säsong.

Blev det frustrerande?
– Absolut. Det var jättejobbigt. Min coach (Don Lucia) satt med sista säsongen på kontraktet så han var stressad och pressad. 
– Att spela på University of Minnesota innebär en extrem press eftersom det är det mest anrika hockeycollege som finns. Medierna är i princip lika intensiva i sin bevakning som mot vilket NHL-lag som helst. Det skrivs i tidningarna och så vidare. Man får gå igenom hel del.

Foto: Robert Pettersson.

NYA, SPÄNNANDE RÖGLE

En som Leon Bristedt träffade på en hel del var NHL-legendaren Lou Nanne som vi svenskar känner från några heta duster med Stig Salming i VM.
– Han var där en hel del och han har spelat i North Stars. Framförallt är jag bra polare med Vinni Lettieri och Tyler Nanne eftersom jag spelat med bägge två. Lou är ju deras farfar.

Var det någon NHL-organisation som snackade med dig under resans gång?
– Det fanns lite intresse efter framförallt min tredje säsong. Det var ”Du gjorde ett bra första år, hade ett bra juniorår men du måste göra ett bra till”. Jag var också på Minnesota Wilds camp och gjorde det skitbra där.
– Visst fanns det konversationer, men jag var inte intresserad av att skriva med ett lag i AHL. Jag ville ha ett NHL-kontrakt annars ville jag hem och skriva. Nu är det min agent som skötte allt det där och visst fanns det, som sagt var, intresse, men hur starkt det intresset var vet jag inte. Målet var att få ett NHL-kontrakt.

Varför valde du att flytta hem just nu till Rögle? 
– Jag tror Rögle kommer passa mig väldigt bra. Det sociala och kulturella är lite enklare här hemma i Sverige. Att sitta på en buss i AHL eller spela i ECHL 72 matcher och inte utvecklas kändes inte rätt.
– Rögle känns nytt, nytänkande, spännande, unga coacher som är jävligt drivna och som har gått lite samma väg som jag har gjort med college och stött på många liknande utmaningar som jag har gjort. Det är bara se vad dom gjorde med Rögle efter det att dom kom in efter jul, man vände hela skutan.
– Sedan är det bara att titta på vilka namn dom fått dit, (Ted) Brithén, (Mattias) Sjögren, Craig Schira… Det är många spännande killar vilket gör att jag känner att det här är en resa jag vill vara med på.

TÄNKER INTE PÅ LANDSLAGET

Hur tidigt började dialogen med Rögle?
– Det var någonstans efter jul så jag kunde följa dom lite under senare delen av säsongen. Om det inte skulle bli något i NHL ville jag tidigt börja prata med några klubbar så jag hade en säkerhet här hemma.

När vi tar upp ämnet Tre Kronor ler Leon Bristedt lite innan han ger sin syn på att komma med där.
– Helt ärligt har jag inte haft en tanke på det. Först och främst ska jag komma in i SHL, se till att spela mig till en säker plats där och utvecklas till den spelare jag vill vara.
– Nu har jag ännu inte spelat en SHL-match och att då börja tänka på Tre Kronor är inte rättvist gentemot mig eller mot dom i landslagsledningen.

Men landslaget lockar väl ändå?
– Absolut, men som jag sa så har jag inte haft några sådana tankar tidigare. Du väcker den tanken hos mig nu, avslutar Leon Bristedt med ett leende innan han glider ut på isen för att ta sig an nästa ungdomskull av hockeyspelare som vill nå NHL precis som 23-åringen från Vaxholm.  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 17 mars
15:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
15:05 Luleå - Modo SDHL
18:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
20:30 Vegas Golden Knights - New Jersey Devils NHL
23:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
23:00 Chicago Blackhawks - San Jose Sharks NHL
23:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Columbus Blue Jackets - Winnipeg Jets NHL
00:00 St Louis Blues - Anaheim Ducks NHL
måndag 18 mars
17:30 Lukko - TPS Åbo Liiga
19:00 Luleå - Örebro SHL
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
tisdag 19 mars
01:30 Calgary Flames - Washington Capitals NHL
03:00 Seattle Kraken - Buffalo Sabres NHL
18:05 Luleå - Modo SDHL
19:00 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
00:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 New York Rangers - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs NHL
00:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 20 mars
01:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
01:00 Nashville Predators - San Jose Sharks NHL
02:00 Edmonton Oilers - Montreal Canadiens NHL
03:00 Vegas Golden Knights - Tampa Bay Lightning NHL
03:00 Vancouver Canucks - Buffalo Sabres NHL
03:00 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Minnesota Wild NHL
17:30 Kärpät - Jukurit Liiga
17:30 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:30 Washington Capitals - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 21 mars
01:00 Dallas Stars - Arizona Coyotes NHL
03:00 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Östersund - Västervik Hockeyallsvenskan
00:00 Ottawa Senators - St Louis Blues NHL
00:00 Boston Bruins - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers NHL
00:00 New Jersey Devils - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - New York Islanders NHL
00:30 Florida Panthers - Nashville Predators NHL
fredag 22 mars
02:00 Edmonton Oilers - Buffalo Sabres NHL
03:00 Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Seattle Kraken NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Frölunda - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Linköping SHL
19:00 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Carolina Hurricanes NHL
lördag 23 mars
01:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Arizona Coyotes - Seattle Kraken NHL
15:15 Färjestad - Rögle SHL
16:00 Kärpät - Jukurit Liiga
16:00 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
18:00 New York Islanders - Winnipeg Jets NHL
18:30 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:30 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - St Louis Blues NHL
22:00 Nashville Predators - Detroit Red Wings NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Edmonton Oilers NHL
söndag 24 mars
01:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
03:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Los Angeles Kings - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
15:00 Skellefteå - Linköping SHL
15:00 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Washington Capitals - Winnipeg Jets NHL
18:30 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
22:00 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
23:00 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
23:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL