Christan Djoos med Lord Stanleys Pokal
Washington

Djoos varvar ner efter galna Stanley Cup-firandet: ”Hur stort som helst”

ANNONS

Stanley Cup-mästare och ordentligt hyllad av både familj och hela Washington D.C. Det har varit ett par minst sagt häftiga veckor för Christian Djoos som nu firar semester hemma i Sverige. 
– Det är svårt att klä ord på känslan när slutsignalen gick. Allt kändes bara grymt kul. Speciellt eftersom vi hållit ihop under ungefär nio månader. Sedan får vi avsluta med att vinna och det är bara en otroligt skön och rolig känsla, berättar Christian Djoos för hockeysverige.se bara några dagar efter att han återvänt hem till Gävle. 

(Gävle/Hockeysverige.se)

Efter 63 grundseriematcher och 22 i slutspelet kunde förre Brynäsaren Christian Djoos titulera sig Stanley Cup-mästare under sin rookiesäsong i NHL. Som en jämförelse kan nämnas att det tog hans lagkompis, Nicklas Bäckström, 815 seriematcher och 116 slutspelsmatcher att nå samma mål.

Den femte och sista Stanley Cup-finalen spelades på bortais i Las Vegas. Capitals ledde inför den med 3-1 i matcher, men låg under med 3-2 inför tredje perioden. Där vände matchen och när slutsignalen gick stod bland andra Djoos, Bäckström och André Burakovsky som Stanley Cup-mästare. 

Hur upplevde du den avgörande finalen?
– Tajt. Hela slutspelet var tajt eftersom alla spelare och lag är så pass bra. Vegas hade 3-2 inför sista perioden och hemmaplan. Klart att vi då förstod hur läget var, men vi hade visat även tidigare under säsongen att vi var starka när vi låg under inför sista perioden. 

– Vi hade lyckats vända tidigare så vi hade en bra känsla. Inför tredje knöt nävarna och gjorde allt vi kunde för att vända matchen.

Hur gick snacket i omklädningsrummet inför tredje perioden?
– Det var mest fokus på att köra på. Vi visste, eftersom det är små marginaler i ett slutspel, att vi bara behövde få in tredje pucken, sedan börjar det om och det blir en ”0-0 mentalitet”. Det var viktigt att få in 3-3. Efter det var det bara att köra på. Vi fick in 4-3 och kunde ta hem det.

Djoos på offensiven i sista finalmatchen

Två spelare som hyllats för Washingtons framgångar är Alexander Ovechkin och Nicklas Bäckström. Christian Djoos faller även han in i den hyllningskören. 

– De två, plus några till, är ryggraden och stommen i laget. Det är riktigt bra förebilder att se upp till varje dag, att se och lära av. Vi yngre kommer till hallen varje dag, gör vårt bästa för laget och får se och lära av dom här äldre spelarna som har spelat massor av år i ligan. 

Under Junior-VM 2013 spelade Christian Djoos tillsammans med William Karlsson. Nu möttes de båda i finalen med Karlsson som förlorare med sitt Vegas. 

– Han sa grattis efter matchen och jag sa också grattis för jag tycker att han har haft en helt enorm säsong. Man säger inte så mycket till varandra efter matchen eftersom vi är i ett lyckorus och de är väldigt besvikna. Det var mer att vi tackade varandra för en bra serie, säger Djoos som är imponerad över sin väns fina säsong med Vegas i NHL.

– Det är hur kul som helst. Jag kommer ihåg när han spelade i HV71 här hemma och var sjukt bra offensivt. Nu funkar det lite olika där borta och man får ta den roll man får, men den här säsongen har han verkligen fått spela ut offensivt och det visade sig att han verkligen håller. 

Karlsson imponerade i Vegas tycker Djoos.

Om nu William Karlsson och hans Vegas hade en tung kväll efter den sista finalen så var det givetvis mer party hos Washington. 

– Som jag sa så var det stort och hur roligt som helst. Jag hade lite familj och vänner på plats så jag hann träffa på dem efter matchen. Sedan fortsatte det bara med dels laget, men även med familj och vänner. 

Med tanke på bilderna vi sett, var det Alexander Ovechkin som ledde firandet?
– Han hade en stor del i firandet, men jag tror framförallt det var en stor lättnad för honom efter att ha spelat i Washington under en massa år. 

– Sedan har vi ett väldigt roligt lag där alla kommer bra överens så firandet blev lyckat. 

Ovechkin firade både på och utanför isen.

Som traditionen är firas det vinnande laget i Stanley Cup med en parad genom sin hemstad. 

– Det var galet. Jag förstod att folk skulle komma dit och titta, men jag förstod inte att de skulle vara helt galna, skrattar Christan Djoos och fortsätter:

– Det var folk överallt som skrek och jublade. Hela paraden var hur kul som helst, vilket gjorde oss glada att vi hade kunnat göra något för stan och fansen i Washington som stöttar oss varje dag. Staden och laget kom ihop på något sätt och det var en skön känsla.

Vad väntar närmast för dig under sommaren?

– Just nu har jag lite semester. Sedan är det bara på det igen och tillbaka till campen. Nu är jag faktiskt sugen på att få dra igång igen (skratt). När jag nu vunnit en gång och fått känna på hur det är vill jag bara ut och vinna igen.

Nu har du ju vunnit Stanley Cup, vad finns det mer att uppnå?
– Jag vinner gärna några fler gånger. Det är svårt att vinna i hockey. Kolla bara på Nicklas och Ovechkin. De har spelat massvis med år, så det kan ta lång tid innan man får vara med om att vinna eftersom det är sjukt svårt då alla lag är så pass bra. 

Bucklan kommer, enligt traditionen, att komma en sväng till Gävle under sommaren, men ännu är det inte bestämt när eller var den kommer kunna beskådas med stadens två Stanley Cup-vinnare. 

– Nej, jag har inte hört något om när den kommer hit.

Har ni pratat om vart i Gävle ni vill ställa upp bucklan?
– Vi har pratat om det, men inte kommit fram till något konkret ännu. När vi fått ett datum blir det att vi kollar vad vi kan göra, men det blir någonstans runt om här i Gävle för att tacka Gästrikland som hockeylandskap. 

– Nicklas började ute i Valbo. Sedan var vi båda har spelat i Brynäs som har en stor del i det här. Speciellt för mig som har spelat där sedan jag var en liten grabb, avslutar Christian Djoos. 

  

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch