Jesper Eliasson draftades av klassiska Detroit i den tredje rundan igår.Foto: Privat och Bildbyrån

Han blev den femte målvakten att tingas i årets draft när Detroit Wings lade beslag på honom redan i den tredje rundan. Jesper Eliasson jublar över det hela när hockeysverige.se når honom över telefon.
— Riktigt coolt att bli draftad av Detroit, det är en dröm som går i uppfyllelse, säger han.

Han fostrades i Eksjö HC och efter en säsong i Boro/Vetlanda landade Jesper Eliasson i Troja/Ljungby där han spenderat de två senaste säsongerna. Till hösten är det Växjö Lakers och Superelit som gäller för den 191 centimeter långe burväktaren.
— Det känns jättebra. Man vet ju historien bakom Detroit och att de haft mycket framgångar. Det är stora svenskar som har spelat där, berättar Jesper Eliasson om sina känslor efter draften för hockeysverige.se.

SNABBA RYCK – ÅKER TILL DETROIT IDAG

Han berättar att han varit i kontakt med 10-15 NHL-klubbar innan draften och att Detroit var en av dessa. Keepern var inte med på NHL Draft Combine i Buffalo för några veckor sedan och på förhand var han rankad elva av de europeiska målvakterna av NHL Central Scouting. Ändå blev han fjärde målvakt från kontinenten att väljas, redan i den tredje rundan som 84:e spelare totalt.
— Det var riktigt överraskande faktiskt, det trodde jag inte. Jag satt och kollade och sedan kom jag upp. Då blev man lite chockad faktiskt.

Det blev snabba ryck efter det att Eliassons namn ropades upp under tidig kväll på lördagen. När hockeysverige.se når honom under söndagsförmiddagen befinner han sig i Amsterdam mellan två flygplan på sin resa över Atlanten där han på tisdag inleder sitt deltagande på Detroits development camp.
— Det ska bli riktigt kul att träffa de andra och se hur organisationen är där. Det är ju många bra spelare som blev draftade och som blivit draftade tidigare. Så det ska bli kul att utmana sig mot dem.

KLAR FÖR VÄXJÖ

Jesper Eliasson fanns med i det svenska lag som i våras tog brons under U18-VM i Ryssland och han vaktade kassen i en av matcherna. Djurgårdens Olof Lindbom var förstemålvakt i turneringen och han valdes av New York Rangers redan i den andra rundan igår.

De två senaste säsongerna har Eliasson tillhört Troja/Ljungby och var en stor bidragande orsak till att klubben tog sig vidare till J18 Allsvenskan. Han varvade med spel i klubbens J20-lag. Men till nästa säsong blir det Superelit med Växjö Lakers.
— Jag kände att nivån skulle upp. Jag spelade J20 Elit med Troja och det är väl två-tre bra lag i den serien. I Superelit känner jag att alla lag är bra och sen är det hög nivå på träningarna i Växjö också. Bra anläggningar, bra personal och allt är bra runt omkring.

18-åringen fanns med i Smålands TV-puckstrupp två år i rad och år två kamperade han ihop med Martin von Schoultz  som också han spelar i Växjö. Eliasson känner att hans utveckling tagit kliv sedan han kom till Troja.
— Jag känner främst att det är den här säsongen, men jag känner även att det började förra säsongen när jag kom till Troja. Jag fick spela mycket matcher och kände att jag växte in i den rollen. Jag blev van vid många matcher och det var en bra miljö där också med mycket träningar och så.

Förutom Eliasson har Eksjö HC även fostrat den trefaldige Stanley Cup-vinanren Niklas Hjalmarsson och SHL-målvakten Jonas Gunnarsson. Eliasson blev den andre efter Hjalmarsson från Eksjö HC att draftas och målvakten berättar att han sett upp till både Gunnarsson och Arizona-backen.
— Man har ju liksom alltid hört talas om dem, att de är framgångsrika.

Förutom Jesper Eliasson draftade Detroit även svenskarna Jonatan Berggren och Victor Brattström. Som sitt förstaval valde de den tjeckiske supertalangen Filip Zadina som spåddes gå högre upp i draften än det sjätteval det tillslut blev.

 

Annons:
Du kan lira Powerplay från Svenska Spel Sport & Casino varje SHL-omgång. Läs mer här!
Åldersgräns 18 år för spel online. Stödlinjen: 020-81 91 00.