Foto: Bildbyrån

Leksand må ha haft många tunga år på seniornivå. Men 2010 klaffade allt i J20-finalen mot ärkerivalen Brynäs. Då besegrade Leksands gyllene generation Brynäs motsvarighet.
– Jag och flera andra i laget fick A-lagskontrakt efter det här guldet. På så vis var det en viktig vinst för många utav oss, berättar målvaktshjälten Erik Hanses.

Fjärde april 2010. Säg det datumet till Modos målvakt Erik Hanses så spricker han upp i ett stort leende.
– Det var då vi vann SM-guld med juniorerna (Leksand) i Globen. Jag kommer ihåg att jag var väldigt laddad den dagen eftersom det var en stor match. Jag var i den här bubblan hela dagen och till slut gick det vägen efter en tuff match mot Brynäs, berättar Erik Hanses som blev lite av en matchhjälte samtidigt som han fick något av ett genombrott inom svensk hockey.
– Vi fick utdelning i rätt lägen hela tiden och tog hela tiden ledningen samtidigt som vi spelade bra hela matchen. Jag tycker faktiskt att vi låg steget före Brynäs hela matchen. Även fast Brynäs hade flera bra chanser så tycker jag att vi kändes starkare på något vis.

Det blev lite av en målvaktskamp mellan Jacob Markström i Brynäs mål och Erik Hanses i Leksand.
– Lite blev det som ett genombrott för mig. Det var min första riktiga vinsten och jag fick visa upp mig när det verkligen gällde. Jag och flera andra i laget fick A-lagskontrakt efter det här guldet. På så vis var det en viktig vinst för många utav oss.

Filip Forsberg var med.

Fredrik Händemark, Filip Forsberg, Alen Bibic, Robin Johansson, Jon Knuts, Martin Karlsson, Marin Janolhs, Patrik Norén, Victor Rask, Alexander Bröms, Joachim Nermark… Listan av spelare som fick fina karriärer efter JSM-guldet kan göras lång och det skapades en speciell kemi i den här gruppen enligt de nu 27-åriga målvakten.
– Vi har lite kontakt fortfarande, med vissa mer än andra. Samtidigt kommer vi alla alltid vara kompisar. Nu spelar vi på lite olika ställen och de jag har mest kontakt med är faktiskt Patrik Norén och Martin Karlsson.

 Blev det en speciell sammanhållning efter att ni vunnit det där guldet?
– Jo, så blev det, men vi hade en bra sammanhållning redan innan vi vunnit och vi var en solid och stark grupp. Guldet blev som kryddan på det här. Klart att det här lever kvar, absolut.

Erik Hanses förhindrar Daniel Grönlund från att göra mål i SM-finalen. FOTO: Bildbyrån

Det har runnit en hel del vatten under broarna sedan Erik Hanses vann JSM-guld. Givetvis har han utvecklats en hel del som målvakt under den här tiden.
– Det har såklart hänt mycket sedan dess, men framförallt har jag blivit mer erfaren och lugn i målet. Självklart har jag utvecklat min stil också i och med att målvaktsspelet och träningen gått framåt mycket. Det har jag fått med mig en hel del av också.
– Jag har spelat en del matcher på seniornivå och då en hög nivå sedan dess, vilket har varit lärorikt.

När tog du största stegen i din utveckling som målvakt?
– Jag skulle säga att det var under min andra säsong i Leksand. Inför den säsongen tränade jag väldigt hårt och var beslutsam att ”nu jävlar”.
Nu gick det väldigt bra den säsongen. Än idag skulle jag nog säga att det var min bästa säsong. Det blev faktiskt helt sjukt bra, säger MODO-målvakten med ett lätt skratt. Efteråt har jag haft några säsonger som har varit upp och ner och lite trevande.

Erik Hanses
Erik Hanses flyttade från Skellefteå till MODO inför säsongen 2016/17 för att vara med och ta tillbaka klubben till SHL. Trots fint spel från hans sida första säsongen lyckades MODO inte med målsättningen. Dessutom blev förra säsongen sönderryckt för Hanses på grund av en skada.
– Det började väldigt bra, men sedan gick både jag och laget in i en svacka där vi hade sju raka förluster och det är nog första gången jag har varit med om det.
– Vi bröt den där trenden och jag tycker själv att jag var på väg upp igen. Sedan kom skadan och då var bara att bita ihop och börja köra fys medan jag väntade ut den. Det var en skada som jag inte kunde köra någon speciell rehab för. Skadan var ett ”bruised bone” vilket är som ett blåmärke på skelettet. Jag kunde bara låta det läka och köra på med det jag kunde.
– Jag tycker ändå att jag kom tillbaka i bra form efter skadan. Jag var väldigt spelsugen så då var det bara in och köra.

Erik Hanses.

I en intervju med hockeysverige.se var MODO:s tränare Hans Särkijärvi väldigt besviken på sin egen insats i klubben och såg prestationen, där laget inte hamnade topp åtta, som ett personligt misslyckande. Erik Hanses känner också en stor besvikelse över lagets prestation.
– Jag var väldigt, väldigt besviken efter säsongen. Besviken och arg. Det kändes väldigt snöpligt eftersom vi hade många matcher där vi var med och ändå inte riktigt lyckades vrida över matcherna till vår fördel och vinna.
– Det var små marginaler som vi förlorade på många gånger och det här straffade sig i längden. Det kändes tungt att vi inte fick ut allt trotts att givetvis alla gav allt hela säsongen.

 Kan du peka på varför det blev så?
– Jag har inget bra svar på det där. Det ligger mycket mentalt i det här med att vinna eller förlora. Det blev som en tröskel vi ville komma över, men vi kom aldrig riktigt över den. Vi fick verkligen kämpa för alla poäng.
– Sedan hör det till saken att alla lag i Hockeyallsvenskan är bra. När andra lagen mötet just MODO så är dem extra laddade såklart. Det här gör att det blir en ännu större utmaning för oss efter alla lag vill slå oss.

Nu lämnar Hans Särkijärvi tränarjobbet i Modo av personliga skäl. In kommer istället Björn Hellkvist som förra säsongen var i Oskarshamn.
– Det ska bli väldigt intressant och spännande. Jag har träffat honom ett par gånger och jag tycker att det känns väldigt inspirerande.
– Mina förväntningar på nästa säsong är att vi ska ta det här steget och bli ett mer vinnande lag. Att vi hittar vägar att vinna matcher samtidigt som vi blir starkare som grupp, lag och förening.