• Publicerat 14 juli, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Nils Andersson.Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Det fanns intresse från KHL och Schweiz. Men Nils Andersson ville sin vana trogen inte göra något förhastat. I går valde han i stället att skriva på för HV71. Helt enkelt eftersom han ansåg det vara det bästa alternativet för hans långsiktiga utveckling.
– De tillfällen jag spelar som bäst hockey är där jag fått en rejäl utmaning och möjlighet att ta en stor roll. Den känslan har jag fått från HV71, säger han till hockeysverige.se.

Vi hinner knappt inleda intervjun innan Nils Andersson själv för det på tal. Han har sällan varit främmande för att synas eller höras, men efter att under fredagen ha skrivit på ett tvåårskontrakt med HV71 erkänner han att han funnit sin överman i den nya klubben.
– Jag får tufft att rå på Robin Figren, skrattar Andersson medan han låter sig intervjuas bakom ratten på väg till Tylösand där han och flickvännen ska se artisten Daniel Adams-Ray uppträda den soliga lördagen till ära.
– Samtidigt har det väl varit två steg tillbaka för min, fortsätter han. Jag har lämnat bloggen och Twitter är jag inte alls lika aktiv på längre. Jag har väl blivit något av en skogsmulle i stället.

På så vis kanske flytten från fälten i Skåne till skogarna i Småland kan passa bra. Efter fyra säsonger med Malmö Redhawks flyttar han inom kort till Jönköping för att inleda en ny fas i karriären. Att det dröjde ända till 13 juli innan han blev klar för en ny klubb var inte planerat.
– Nej, det har inte varit medvetet. Jag kände att tiden var mogen för en ny utmaning. Det sa jag till min agent. Han började jobba efter det. Vi tittade på möjliga alternativ och det fanns alternativ i utlandet, men inget som kändes rätt och riktigt, förklarar 26-åringen.

”MIN MAGKÄNSLA VAR ATT JAG SKULLE VÄNTA”

Det fanns intresse från både KHL och Schweiz liksom andra svenska klubbar, men i stället för att hoppa på första möjliga chans att ta sig utomlands stannade han upp och ”marinerade” sina valmöjligheter. Det var efter den processen HV71 blev det självklara valet för den självutnämnde grubblaren.
– Min magkänsla var att jag skulle vänta. Jag har alltid varit noga med mina karriärsval, för jag vet hur viktigt det är att hamna på ställen där man tvingas till utveckling och kan inspireras, säger han.
– När (HV:s sportchef) Johan Hult presenterade sitt upplägg kände jag att det var det som kittlade mest. Att det tog lång tid var att jag ville ha alla alternativ på borden från start. Vi sydde ihop det här senaste dagarna och nu är jag supertaggad att ansluta till HV71.

Mer konkret, vad var det du letade efter när du skulle göra ditt val?
– Jag känner att nivån på ishockeyn nu är så bra att om du inte utvecklas eller blir bättre blir du om- eller förbikörd. Det är så många duktiga nya spelare som kommer upp. Går du ned dig någon procent blir du ifrånsprungen. Det gäller därför att ständigt ta nästa steg. Då måste du sätta dig i en sådan position att lyckas med det. När jag sätter mig ned och ska ta ett beslut är det de parametrarna jag har framför mig: Var kommer jag att vara bäst i april nästa år? Om man börjar i den änden kommer allt annat på köpet. Då kommer du att få vidare kontrakt och ytterligare möjlighet att gå upp i karriären.


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

RÄTT STEG I RÄTT ORDNING

Personlig utveckling framför pengar och trygghet, det är Nils Anderssons devis. Han tar exemplet när han valde att skriva på för ett då allsvenskt Malmö Redhawks 2014, trots att han utan problem hade kunnat spela SHL-hockey efter att ha varit med om att spela upp Djurgården i högsta ligan.
– Då hade jag möjlighet att skriva kontrakt med en SHL-klubb och tjäna mer pengar, men valde själv att gå ned i allsvenskan för att jag kände att jag behövde ta mig till nästa nivå för att bli den spelare jag trodde att jag kunde bli om jag tog det i rätt ordning. I dag tackar den insikten och de människor jag har runt mig som hjälpte mig att ta det beslutet.

Nils Andersson har en stark tro på att rätt steg vid rätt tillfälle kommer att leda honom framåt. Var det i slutändan tar honom återstår att se.
– Det som inspirerat mig är att jag har kliv att ta. NHL och landslaget är två drömmar som kommer att finnas med i mitt hockeyliv. När jag är klar vill jag gärna känna att jag hart tagit mig så långt jag kan. Jag får en tillfredsställelse av att ta nya steg hela tiden.

”DET GÅR JAG I GÅNG PÅ”

Att han väljer spel med HV71 har även att göra med att han tror att laget kan vinna SM-guld kommande säsong. Efter att ha varit med om tre avancemang till SHL med Växjö, Djurgården och Malmö är han sugen på att få möjligheten att vinna ett mästerskap också.
– Att vinna är ändå kärnan i det man håller på med och det känner jag att HV har möjlighet att göra, säger han.
– Det är en klubb man har vuxit upp med när man har följt svensk hockey. Det är en hockeystad som man alltid känner pulsen på när man besöker och spelar i Kinnarps Arena. Det är en av de föreningar som legat i framkant i svensk hockey under min tid.
– Att nu få känna att de behöver mig, att de tror att jag är en viktig pusselbit i deras bygge, det går jag i gång på. De tillfällen jag spelar som bäst hockey är där jag fått en rejäl utmaning och möjlighet att ta en stor roll. Den känslan har jag fått från HV71. De kommer ge mig förutsättningarna att lyckas där. Sedan är det upp till mig att ta den chansen.

Och vem vet, kanske även chansen att kunna utmana Robin Figren på sikt.