• Publicerat 20 juli, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
BEVILJAS LICENS. AIK och Pantern får sin elitlicens, men endast tack vare dispens från förbundet.Foto: Bildbyrån/Matilda Ahlberg

Samtliga klubbar i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL beviljas elitlicens inför säsongen 2018/19. Dock tvingas fyra klubbar i Hockeyallsvenskan begära dispens för att klara de ekonomiska kraven som Svenska ishockeyförbundet ställer på dem. En dispens de beviljats.

Det råder nya ekonomiska tider i svensk ishockey. Inför säsongen 2018/19 har man infört nya regler för att få elitlicens. Det innebär högre ekonomiska krav på klubbarna gällande eget kapital, organisation, arena och ungdomsverksamhet från Svenska ishockeyförbundets sida.

Nu meddelar licensnämnden att de avslutat sin prövning av elitlicensen inför nästa säsong. Glädjande nog har alla klubbar i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL klarat prövningen. Dock med vissa reservationer.

I ett pressmeddelande skriver Svenska ishockeyförbundet att fyra klubbar i Hockeyallsvenska beviljats dispens kommande säsong då man inte lyckats leva upp till de ekonomiska kraven. Det handlar om AIK, Karlskrona, Västerås och Pantern. Detta då klubbarna i fråga redovisar ett eget kapital i koncernen som understiger kravet på 1,5 miljoner kronor.

Förbundet skriver i sitt pressmeddelande att klubbarna maximalt kan begära den typen av dispens en gång under en femårsperiod. Det innebär att klubbarna i fråga måste ha två miljoner kronor i eget kapital inför säsongen 2019/20 då de ekonomiska kraven för allsvenska klubbar ökar med 500 000 kronor nästa år.

Förbundet meddelar också att två av klubbarna i SHL och Hockeyallsvenskan, Mora och Pantern, har fått dispens gällande sina arenor det kommande året.