Saija Tarkki blir första kvinnliga ligaexperten.Foto: IBL

Hon är en av Finlands mest rutinerade ishockeyspelare på damsidan. Nu blir dessutom Saija Tarkki den första kvinnliga TV-experten i Finland när det handlar om att kommentera herrhockey.

Saija Tarkki, fru till den förre Modo-målvakten Tuomas Tarkki, har spelat flertalet VM-och OS-turneringar för Finland. Hon är beredd på att det kommer bli diskussion kring hennes expertroll när hon ska kommentera matcher från finska Liiga i TV.
— Det är en stor grej. Vi skriver år 2018 och jag är den första kvinnan som ska kommentera ligahockey. Då är det nog definitivt inte en dag för tidigt, säger hon till HBL.

MEDVETEN OM FÖRDOMAR

Trots att hon har en lång hockeykarriär själv att falla tillbaka på är hon medveten om att hon kommer stöta på stöta på fördomar, sexism och näthat. Troligtvis kommer hon få prestera på en högre nivå i sändningarna än vad en man skulle behövt att göra som ny expert.
— Jag kommer att göra noggrann research inför sändningarna och lära mig mycket om lagen och spelarna. Spelet kan jag ju redan, säger Tarkki.

Tarkki, som likt sin man representerat Modo, säger att hon aldrig tagit jobbet som TV-expert om hon inte varit säker på att klara av jobbet och kritiken.
— Jag ska försöka bidra till sändningarna med mitt kunnande. Men jag vill också ta med mig min personlighet in i studion. Jag är en glad, käck och modig person och jag vill att folk ser mig på det sättet och inte bara som ”den där kvinnliga experten”, säger hon.

KOMMER FORTSÄTTA SPELA HOCKEY

Från och med nästa säsong är det Telia som ansvarar för den finska ligans sändningar och Tarkki kommer ingå i ett expertstall bestående av, förutom henne själv, bland andra Sean Bergenheim och Tomi Kallio.

Saija Tarkki kommer parallellt med sin expertroll även fortsätta spela hockey för Kärpät.