Jonathan Tholander.Foto: Henrik Skoglund

Han är tillbaka i Hockeyettan igen efter en säsong med Vita Hästen i allsvenskan. Efter att i många år kämpat för en plats högre upp i seriesystemet skulle man kunna tro att Jonathan Tholanders motivation fått sig en knäck när han nu åter är tillbaka i Hockeyettan. Men det där är ingeting han håller med om. Tvärtom verkar 26-åringen mer taggad än någonsin.
— Även om jag hoppat ner i ettan igen så vill jag uppåt, berättar han för hockeysverige.se.

NORRAHAMMAR (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är en uppslupen stämning som möter hockeysverige.se när dörrarna in till Skandiamäklarna Center i Norrahammar öppnas. Spelare och ledare i Hockeyettanklubben HC Dalen är, precis som vanligt vid den här tiden på året, förväntansfulla inför säsongens ispremiär. Åskådarnas sinnelag kan måhända fått ett uppsving i att äntligen komma in i en ishall och därmed undslippa den tryckande 35-gradiga hettan utanför. Temperaturen vid rinken är faktiskt riktigt behaglig och inte så bitande kall som den brukar vara därinne.

GLAD ÖVER ATT VARA HEMMA IGEN

Mitt i alltihop står ett av Hockeyettans absolut vassaste nyförvärv inför säsongen: Jonathan Tholander, vars humör verkar gnistra ikapp med den blanka isen som ligger redo att tas i besittning.
— Det känns bra. Skönt att vara tillbaka i Jönköping igen tycker jag. Jag har harvat runt lite, så detta känns jättebra, säger forwarden och fyrar av ett leende.

Jonathan Tholander SHL-debuterade i HV71 säsongen 2011/2012 och gjorde då 21 matcher för sin moderklubb. Efter det blev det fem säsonger med fem olika lag i Hockeyettan, däribland HC Dalen, innan den allsvenska chansen uppenbarade sig i Vita Hästen förra säsongen. Detta efter att smålänningen vräkt in 30 mål för Östersund säsongen innan. I början av året berättade Tholander för hockeysverige.se att han faktiskt var nära att lägga av efter säsongen 2014/2015.
— Då var jag inte sugen på hockey längre. Jag spelade i Dalen den säsongen (2014/15), men nu så här efteråt är jag glad att jag krigade på och inte lade av, berättade han då.

AVSEVÄRT MINDRE SPELTID

Sex mål och lika många assist blev hans facit under året i Vita Hästen. Jonathan Tholander berättar att han anser att han till en början fick bra förutsättningar i Norrköping att spela sitt offensiva spel, däribland i powerplay. Speltiden han fick i allsvenskan var inte i närheten av den han fick i ettan.
— Ju längre säsongen gick, desto mindre blev det. Jag var lite halvskadad under några veckor i två svängar också. Jag vet inte om jag ens snittade tio minuter per match om man slår ut det över hela säsongen. Det gäller ju att ta tillvara på chanserna man får och det kanske jag hade kunnat göra bättre.
— Nu i efterhand så känner jag att jag hade kunnat få ut mer av mig själv i allsvenskan.

Jonathan Tholander i Vita Hästens tröja förra säsongen. Foto: Bildbyrån/Erik Mårtensson

Vad var det som saknades?
— Jag vet inte. Det kändes bra i början. Men då fick jag inte riktigt dit några poäng. Då tappar man lite självförtroende och sen var det även lite speltid som föll bort på det.
— När jag väl spelade i allsvenskan så tycker jag att det gick bra, även om poängen inte visade några höjdarsiffror.

HADE MÅNGA ANBUD FRÅN ETTAN – VILLE HEM

Det tog ett tag innan en ny klubbadress blev klar för Tholander och anbud saknades inte. Bland annat hörde två allsvenska klubbar av sig med beskedet att det kunde finnas en öppning i deras trupper längre fram.
— Då kände jag att jag inte hade lust att vänta på det. Om jag skulle tillbaka till Hockeyettan så var det hit jag ville, säger 26-åringen och blickar ut mot rinken i Skandiamäklarna Center som nu bara är minuter ifrån att tas i anspråk för första gången säsongen 2018/2019.
— Det var ett ganska självklart val när ingen klubb i allsvenskan högg direkt.

Hade du många anbud från klubbar i ettan?
— Ja, det var ganska många som ringde. Men jag kände att, för det första har Dalen tagit ganska stora kliv sedan jag var här senast och samtidigt är det skönt att vara i Jönköping igen. Jag och min sambo har fått lägenhet och vi båda har skaffat jobb. Det kändes som ett väldigt enkelt val faktiskt.

MOTIVERAD ATT UTVECKLAS

Även en klubb i Danmark hörde av sig, men fick kalla handen.
— Det är lite lättare att visa upp sig på hemmaplan, konstaterar Tholander.

Jonathan Tholander med nummer 11 på hjälmen spanar mot en ny säsong. Foto: Henrik Skoglund

Man skulle kunna tro att motivationen kan få sig en knäck av att först spendera fem säsonger i Hockeyettan med att flytta land och rike runt och sedan när chansen i Hockeyallsvenskan kommer, bara spela i den högre ligan under en säsong för att sedan ta klivet tillbaka. Men några sådana tankar verkar inte vila hos Jonathan Tholander. Han är fast besluten om att visa vad han kan och strävar fortfarande uppåt i sin karriär.
— Ja för fan. Jag vill fortsätta utvecklas. Jag har tränat på riktigt bra i sommar och är stentaggad om man kanske jämför med sist jag var i Dalen. Jag har ett lite öppnare sinne nu när det gäller jobb och sånt där. Det här ska bli skitskoj, säger han och fyrar av ännu ett leende som ger isen bakom honom konkurrens om blänkandet i ishallen.
— Även om jag hoppat ner i ettan igen så vill jag uppåt, lägger han till.

Är det en frodig miljö i ettan såtillvida att man kan utvecklas vidare?
— Jaja, det tycker jag absolut. Jag vet inte vad man ska jämföra med men jag tycker verkligen att det här är en bra serie att utvecklas i. Om man tar det på rätt sätt.

Pelle Gustafsson. Foto. Henrik Skoglund

Tränare i Jonathan Tholanders nygamla klubb är den före detta SHL-backen Pelle Gustafsson och han menar på att man i Tholander får en spelartyp som man kanske har saknat de senaste säsongerna.
— Det ska bli jätteintressant att se honom på nära håll nu när han kommer hem. Det var roligt att vi kunde knyta upp honom. Han är lite en sådan spelare vi har saknat, en liten målskytt som är på rätt ställe vid rätt tillfälle. Jag har stora förhoppningar på Jonathan, säger tränaren innan han och resten av laget skrinnar in på isen.

Spela på svensk hockey - från SHL till Hockeytvåan! Bli kund nu och få ett gratisspel i veckan - hela året ut!