AIK:s nya ledartrioFoto: Ronnie Rönnkvist

Nedslagen i SDHL-lagen fortsätter. Näst på tur är AIK, som under sommaren har satt samman en ny ledartrio; Jared Cipparone, Lisa Hedengren och Linnéa Bäckman. 
– Jag kommer in i ett bra läge, säger Cipparone till Hockeysverige.se

Idag tar vi tempen på AIK inför starten i SDHL. Ny tränare är Jared Cipparone som närmast kommer från Damkronorna. Innan det tog han Djurgården till SM-guld. Vid sin sida kommer han kommande säsong ha tidigare landslagsspelarna Lisa Hedengren och Linnéa Bäckman.

– Gozzi gav mig ett bra erbjudande samtidigt som jag tycker det är kul att få jobba heltid med hockey, berättar Jared Cipparone när hockeysverige träffar honom, Hedengren och Bäckman på Ritorp i Solna.
– Jag känner igen många av tjejerna i AIK sedan tidigare och jag gillar deras attityd till hockeyn. Dessutom känner jag ”Empa” (Emelie Berggren) sedan tidigare och vet att jag kommer in i ett bra läge. Samtidigt finns det inte så många chanser här i Stockholm att få jobba heltid med hockeyn så det passar bra för mig i även privatlivet, men det är också så att AIK kommer satsa på damhockeyn och det gör det här jobbet ännu mer spännande.

Jared Cipparone

Du vann SM-guld med Djurgården 2016, vad tar du med dig för erfarenheter från den resan?
– Den största grejen jag tar med mig är att vi då inte var det bästa laget på pappret och är inte heller det den här säsongen. I Djurgården var det en process som pågick under hela säsongen, men när vi kom till playoff spelade vi vår bästa hockey. Det är också något jag definitivt lärde mig då, att det inte handlar om hur bra ditt lag är på pappret.
– Tjejerna vi har fått in och med dom vi har kvar från förra säsongen gör att vi har en bra grupp som kan göra bra saker. Jag kan inte lova hur bra vi kommer vara, men det jag lärde mig är att får du ut det bästa ur laget kan det bli riktigt bra.

Linnéa Bäckman

Linnéa Bäckman var en av AIK:s viktigaste spelare förra säsongen, men inför årets säsong valde alltså den förra OS-backen att kliva på jobbet som assisterande tränare.
– Den största anledningen till att jag slutade spela är att motivationen inte finns där längre. Om jag ska spela hockey så ska jag göra det till 100 procent och verkligen tycka det är kul.
– Jag har spelat i AIK under tolv säsonger men jag vet inte om det var anledningen till att jag slutat. På slutet har jag inte haft något sug efter att träna.
– Sedan är det en stor ära för mig att få vara kvar i AIK och vara inblandad i den organisationen. Jag har ett stort AIK-hjärta. Jared ställde frågan till mig och det var svårt att tacka ja.

Vad kan få dig att börja spela igen?
– (Skratt) Jag vet inte, men ser jag tillräckligt många matcher kanske jag får suget tillbaka.

Lisa Hedengren har haft en problematik med sin hälsa efter hjärnskakningar, men går nu in på sin tredje säsong som assisterande coach i AIK.
– Idag mår jag bättre. Sedan är jag absolut inte 100 procent. Ganska långt därifrån faktiskt. Ju längre tiden går desto mer lär jag mig att leva med det. Jag vet inte om det någonsin kommer att försvinna helt. Ork-mässigt klarar jag lite längre perioder och orkar hålla uppe koncentrationen lite längre. Det går ändå långsamt framåt.

Blir det som en frizon att komma ner hit till hockeyn?
– Lite är det så, helt klart. Det blir annat att tänka på eftersom då jag är här har jag fokus på vad vi gör och vad som händer på isen. Även dagarna då jag inte mår så bra är det skönt att komma hit och försöka släppa att jag har ont eller mår sämre. Det är också därför jag valt att stanna kvar.

Vad tar du med dig för erfarenheter från att ha jobbat med Emelie Berggren?
– Oj… det är jättemycket. ”Empa” är anledningen till att jag klev in i en ledarroll eftersom det var hon som erbjöd mig den från början. Jag har allt att tacka henne för. Vi hade två jättebra säsonger tillsammans, är nära vänner och har haft en bra arbetsrelation.

JARED CIPPARONE OM TRUPPEN:

Målvakter i AIK: Anna Amholt 18 (Ny från Luleå), Amanda Johansson 16, Elin Moberg 25 (Ny från Kallhäll).
– Det är två unga målvakter. Anna har mer erfarenhet än Amanda och har spelat flera säsonger i SDHL, men är, som sagt var, fortfarande ung. Jag är spänd på att se vad dom kan göra. Amanda har stora chanser att vara med i U18-landslaget och Anna ska nästa vecka för första gången vara med i Damkronorna. Båda har en fin framtid och är stabila målvakter. Elin spelade tidigare i Kallhäll. Hon kommer gå in som tredjemålvakt och variera träning med oss och division 1 laget.
– Just målvaktsfrågan var det första jag fick ta tag i när jag började på det här jobbet eftersom Minatsu (Murase) valt att ta ett uppehåll från hockeyn.

Backar: Emmy Alasalmi 24, Emma Eriksson 20 (Ny från Luleå), Linnéa Hedin 23 (Ny från University of Minnesota-Duluth), Gabriella Johansson 16, Felicia Linder 20 (Ny från Luleå), Louise Nordberg Tenglin 27, Hanna Westerlund 18.
– Jag tycker att vi har många spelare med bra rutin. Emmy har spelat i SDHL många säsonger och var med i OS förra säsongen. Linnéa Hedin kommer tillbaka från college och kommer bli viktig för oss. Det var bra att vi kunde hjälpa till med hennes arbetssituation. Hon är en spännande spelare och en väldigt bra person.

Emmy Alasalmi

Emmy Alasalmi

– Emma Eriksson fick inte så mycket speltid i Luleå, men hon har varit riktigt, riktigt bra här på våra träningar. Jag är imponerad av henne. Gabriella och Hanna är unga backar, men dom fick mycket istid redan förra säsongen och redo för större roller.
– Louise har varit i AIK länge. Hon är en ledare för vårt lag, stor, stark och tuff. Du vet alltid var du får av henne. Felicia hade jag tidigare i både Djurgården och Segeltorp. Hon hade en bra säsong i Luleå och jag tror att det har varit bra för henne att ha varit en säsong från Stockholm för att växa som person. På isen är hon en väldigt stabil spelare både offensivt och defensivt.

Forwards: Line Bialik Öien 31, Frida Ekdahl 25, Estelle Forsberg 17, Denise Husak Asp 22, Lisa Johansson 26, Sabina Küller 23, Johanna Lagus 24, Aneta Lédlová 21 (Ny från Robert Morris University), Felicia Nordlund 17, Erica Udén Johansson 29 (Ny från Brynäs), Agnes Wilhelmsson 18, Ethel Wilhelmsson 18.
– Vi sajnade Line i fredags. Vi ville se under sommaren hur hennes kropp fungerade, men hon har gjort ett väldigt bra jobb med sin rehab och har sett fräsch ut på isen. Hon är 31 år som är gammal inom damhockey, men hade det varit i herrhockeyn hade det varit toppen på karriären. Hon kommer vara en ledande spelare för oss.
– Frida har inlett den här säsongen väldigt bra, jobbar väldigt hårt ”off ice” och ser bättre ut än när jag hade henne i Djurgården. Estelle är en ung spelare som hade en ojämn säsong i fjol. Hon spelar i U18-landslaget, vilket är en bra erfarenhet för henne. Denise jobbar alltid hårt. Kanske inte den med mest skickliga, men är en viktig spelare ibland annat boxplay. Lisa Johansson är den skickligaste spelaren i hela ligan. Hon gör alltid mycket poäng, men är även bra i boxplay. Jag hade chansen att coacha henne förra säsongen i landslaget och där visade Lisa att hon kan spela i alla situationer.
– Sabina, ledaren för vårt lag. Bra på tekningar, en stark spelare. Det ska bli kul att se hur det kommer gå för henne och Lisa den här säsongen då vi har ett lite skickligare lag och inte behöver lägga lika mycket ansvar på dom som AIK behövt göra förra säsongen.
– Johanna är en hårt jobbande spelare både offensivt och defensivt. Aneta, av det vi har sett på video, är hon en skicklig spelare. Jag är imponerad över hur hon läser isen. Det ska bli spännande att se hur hon hanterar det i SDHL. Felicia Nordlund är en ung spelare. Det här är första chansen hon har att bli en etablerad SDHL-spelare. Hon ska också åka till U18-landslagslägret den här helgen. Erica Udén hade jag också förra säsongen i landslaget. Hon har ett riktigt bra skott, men var inte speciellt nöjd med sin förra säsong. Det ska bli kul att se hur hon svarar på det den här säsongen.
– Agnes och Ethel jobbar extremt hårt. Jag vet inte hur många säsonger dom spelat i SDHL (fyra), men dom är bara 18 år fortfarande. Det är dags för dom båda att ta nästa steg nu. Det ska bli spännande att se nu när dom går in på sin femte säsong i SDHL. Förväntningarna är lite högre på dom nu än vad det varit tidigare.

DEN STÄNDIGA DEBATTEN OM IMPORTERNA

AIK har i skrivande stund endast två utländska spelare i truppen. När ämnet kommer upp med antalet icke svenskar i ligan suckar Jared Cipparone lite.
– Sanningen är att vi har tio SDHL-lag samtidigt som det inte finns tillräckligt många svenska damhockeyspelare. Det finns många unga svenska spelare, men som inte är mogna att spela på den här nivån. I stället får dom sitta på bänken för dom helt enkelt inte är redo att spela på den nivå som SDHL håller idag. Givetvis är inte det här bra för dom. Det här är alltså min uppfattning.
Han fortsätter:
– Nu vet jag inte hur många Division 1-lag det finns i Sverige, men det finns inte tillräckligt med svenska spelare för att fylla ut alla dom lagen. I Stockholm är det väl bara Hammarby som har en full roster. AIK:s Division 1-lag har inte heller en full roster.
– Det finns två vägar. Antingen kan du gå tillbaka till åtta lag, men som det är nu tycker jag det är bra att vi har utländska spelare här för det gör ligan våra svenska spelare bättre. Jag förstår att det diskuteras, men vi måste låta våra svenska unga spelare utvecklas. Utvecklas gör man inte enbart genom att spela matcher eller träna. Exempelvis utvecklas Ethel och Agnes bäst genom att spela mot dom här spelarna. Lisa blir bättre genom att spela med skickligare spelare och så vidare. Det finns alltid två sidor att se på det. Vi vill att SDHL ska vara en toppliga, men om vi enbart ska ha svenska spelare blir ligan som när jag kom till Sverige och börja följa svensk hockey. Då kunde lagen nästan enbart använda sig av två femmor medan dom två andra inte fick spela eftersom nivån inte var tillräckligt hög.

Här kan du läsa våra tidigare nedslag:
Leksand –  8 augusti
HV71 – 11 augusti
Luleå – 13 augusti
SDE – 15 augusti