Christoffer MalmFoto: Bildbyrån

Han är Rögles första heltidsanställda scout och en av få scouter i hela SHL. Christoffer Malm är mannen som ska hjälpa Chris Abbott att göra Rögle till ett topplag.
– Sporten förändras, och då måste verksamheten följa med, säger Malm till hockeysverige.se.

Rögle har blivit svensk hockeys ”poplag” de senaste månaderna. Ända sedan Anders Eldebrink och ”Masken” Carlsson ersattes av bröderna Abbott har klubben setts som den kanske mest intressanta att följa i hela SHL. Flera namnkunniga spelare, som Mattias Sjögren och Christian Thomas, har dessutom hämtats in. Det ständiga bottenlaget Rögle ska nu bli några att räkna med.

När sportchefen Chris Abbott kom in i klubben var han tydlig med att han behövde hjälp, framför allt när det handlar om att scouta och rekrytera spelare. Då hittade han Christoffer Malm, en 27-åring som till vardags lirade ishockey i Jonstorps IF i Hockeytvåan.
– Jag har precis studerat Sports Management i Malmö. Under andra året fick jag en praktikplats hos en hockeyagentur, och jag var där i 1,5 år till slut. Alla dagar jag var ledig från skolan var jag där och skötte scoutingen, med allt från TV-pucken till olika landslagsläger. Det underlättade deras arbete. Sen kom Chris in i november och hade ett möte där han sa att han behövde hjälp. Han kunde inte titta på spelare och samtidigt sköta allt annat. På den vägen är det, berättar Malm för hockeysverige.se.

”MÅNGA TÄNKER ATT DET DÄR FUNKADE FÖR 15 ÅR SEDAN”

Scoutingverksamheten är något av ett svart får inom svensk hockey. Endast en handfull SHL-lag jobbar med en anställd scout, några jobbar med två general managers, men en del klubbar jobbar alltjämt med en ensam sportchef som ska ansvara för hela klubben.
– Det är ett bevis för att vi ligger några snäpp under NHL. De har en GM, ett par assisterande, de har scouter i alla länder och de har spelarutvecklare. Det skulle behöva vara likadant i SHL. Det är omöjligt för en person att göra allting. Man är ju ansvarig för hela sportverksamheten och det är ohållbart.
– Det är märkbart tydligt när man talar med agenter. De förklarar att vissa sportchefer, jag nämner inga namn, kan få ett klipp på en spelare och säga att ”honom tar vi”. Resultatet av det ser vi ju av att vissa spelare knappt hinner landa innan de är borta.

Har du någon teori på varför det ser ut så?
– Det är svårt att säga. Jag tror många sportchefer, som varit det ett antal år, tänker att det där funkade för för 15 år sen. Men sporten förändras och då måste verksamheten följa med.

”KAN GANSKA SNABBT DRA NED DET SÅ ATT DET BARA ÄR NÅGRA FÅ KVAR”

Christoffer Malm är ansvarig för spelarscoutingen både vad gäller junior- och seniorverksamheten.
– Det viktigaste i mitt jobb är att ha en övergripande syn över Sverige, och det gäller allt ifrån uppstickare i juniorlag till unga eller undervärderade spelare i HockeyAllsvenskan. Jag tror att det är viktigt att tidigt få en bild för hur allsvenskan och SHL ser ut, liksom.
– Sen blir det såklart en del scouting borta i Nordamerika och säkert någon resa till Finland och Ryssland också.

Hur ser dina arbetsuppgifter ut?
– Främst är det att titta på spelare till A-laget, men sen ska jag även hjälpa sportchefen för juniorsidan (Daniel Glimmenwvall) med hockeygymnasiet och till juniordelen. Just juniordelen är dock lite svårare eftersom de redan går i skola och så vidare. Så det blir främst till A-laget.

”VI HAR VÄLDIGT MYCKET ATT LÄRA”

Chris Abbott.

Hur jobbar du och Chris Abbott tillsammans?
– Det är lite olika hur vi fördelar det. Men Chris får ju otaliga mejl från agenter som säger att ”den här killen ska ni kolla in”, eller ”den här killen vill ni ha i ert lag”. I stället för att han ska sitta och titta på det dagarna i ända så skickar han till mig. Och har vi då en bruttolista kan jag ganska snabbt dra ned det så att det bara är några få kvar som är intressanta.
– Men det man ser sådär är långt ifrån hela sanningen. Hittar vi en spelare som är intressant så åker vi ut och tittar. Men sen måste man komma ihåg att ishockeyspelare är människor med tankar, känslor och personligheter. Det är viktigt att hitta rätt person för gruppen också, för den ska bestå av 25 personer som i princip ska leva ihop. Då måste vi ha 25 personer som drar åt rätt håll. Det är viktigt att känna på människan bakom utrustningen också, att få några ord med den. Man märker ganska snabbt hur en person är och om den skulle passa.
– I slutändan är det Chris som tar beslutet. Jag lägger fram mina tankar, men sen är det upp till honom.

Använder du dig av underliggande statistik i din scoutingprocess, eller litar du mer på ditt hockeyöga?
– Om jag är ute och tittar på en match på plats i SHL eller allsvenskan så har jag en ganska klar bild efter en match vad och hur jag tycker om en spelare. Men det är där jobbet börjar, egentligen. Då gäller det att titta på en match till, och om man gillar vad man ser då så kommer underliggande statistik in.
– Jag tycker det är oerhört spännande att det börjar komma in mer och mer i SHL, med Sportlogiq framför allt. Det är ett oerhört intressant verktyg som kommer hjälpa både laget och lagbygget men också att utvärdera spelare i ligan.
– Jag läste i någon artikel att Torontos general manager, Kyle Dubas, hade sagt att NHL är 20 år efter baseball när det gäller avancerad statistik. Och då ska man veta att SHL är ytterligare några steg under, så vi har väldigt mycket att lära, säger Malm.

HYLLAR KANADENSARNAS TÄNK

Christoffer Malm var en poängmakare av rang i Hockeytvåan, fram tills att han lade av i samband med att han anställdes av Rögle. Men det faktum att han själv spelat hockey fram tills nu är ingenting han drar några fördelar av i sitt scoutingjobb, tror han själv.
– Det är svårt att säga. Det är svårt att hitta några guldkorn i tvåan, skrattar han.
– Men jag har alltid haft en stor passion för hockey. Dom som känner mig vet att jag är en hockeynörd. Jag kunde inte lägga av fast jag harvade runt i tvåan. Men jag har alltid haft en kärlek för statistik och sådana saker. Om jag satt på en bussresa gick jag in på Eliteprospect och surfade runt.
– Att ha känsla för hockey är viktigt, men jag tror inte det är mer fördelaktigt att ha spelat än att inte ha gjort det. Och bara för att du har spelat i NHL är du inte per automatik en bra scout. Jag tror det är väldigt olika från människa till människa.

Christoffer som spelare i Jonstorp.

Chris och Cam Abbott har kommit in med en ny energi och med ett tänk som tidigare saknats i svensk hockey. Malm tror att de har en fördel av att inte komma in med det typiskt svenska tänket.
– Ja, absolut. De har ju sin kultur som de lever med nu och som de levt med i Kanada. De har sett hur det är där borta. Både Cam och Chris, men även Cory (Murphy, assisterande tränare) har många kontakter där borta och vet hur de jobbar. Här är det många som lever efter en svensk jantelag och är rädda för att sticka ut. Chris och Cam är raka motsatsen. De är absolut inte rädda för att sticka ut och göra på sitt sätt.

HYLLAR RIVALENS SCOUT

Går det att titta på Växjö, som varit otroligt framgångsrika just med sina spelarrekryteringar och sitt scoutingarbete?
– Absolut, det tror jag. Växjö är väldigt duktiga och har varit framgångsrika i sina spelarrekryteringar. Deras scout, Patrik Hall, är oerhört skicklig. Han jobbar med underliggande statistik och även om den inte säger hela sanningen så är den ändå ett verktyg att lägga till. Vad har dom? Två SM-guld på fem år? Ja, något rätt gör dom ju.

Det måste vara en ganska spännande tid att vara i Rögle…
– Det är få förunnat att få vara här och jobba. Om det här nu är ett jobb. Det är lite surrealistiskt. Nu har vi varit i Tyskland i fem dagar och jag har fått titta på hockey och fått prata med hockeymänniskor. Och så kan man säga att man har varit på jobbresa. Det är svårt att förklara. Men det här är verkligen ett ypperligt tillfälle att få komma in och att få vara med på resan. Det är oerhört roligt, avslutar Christoffer Malm.