REDO FÖR NYTT ÄVENTYR. Lukas Vejdemo flyttar till Kanada nästa vecka.
SHL

”Man blev lite chockad när det kom så snabbt att de ville ha över mig”

ANNONS

Han var öppen för att stanna i Djurgården ytterligare en säsong. Men när anrika Montréal Canadiens meddelade att de ville ha över honom till Nordamerika lät Lukas Vejdemo sig övertalas.
– Det var de som tog beslutet, förklarar han för hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lukas Vejdemo kände inte att han hade bråttom. När hockeysverige.se intervjuade djurgårdscentern i december hade han visserligen inte bestämt sig för om det skulle bli en fortsättning i SHL eller en flytt till Nordamerika. Men han hintade att ytterligare en säsong i Djurgården var det mer attraktiva alternativet.
– NHL är såklart målet i slutändan. Sedan känner jag att jag inte har någon brådska dit. Det är mitt långsiktiga mål. Nu är jag inne på min tredje säsong i SHL och känner att jag växer i den här tröjan för varje år, sa Vejdemo då.
– SHL är en jäkligt bra liga och det finns ingen anledning för mig att sticka över för tidigt och bli kvar i AHL. Jag känner att jag vill vara redo och ha presterat på topp här innan jag drar över. Det får ta den tid det tar.

Så vad förändrades som gjorde att han skrev på för Montréal Canadiens ett halvår senare och beslutade sig för att flytta till Kanada? När vi träffar Vejdemo i samband med ett träningspass i Ritorp i Solna förklarar han att NHL-klubben gjorde beslutet enkelt för honom.
– Det var lite fram och tillbaka. Jag hade inte bestämt själv om jag ville åka eller känt efter om jag var redo, men sedan pushade Montréal för att jag skulle åka över och visade tydligt att de ville ha mig där. Då blev det åt det hållet, säger 22-åringen.
– Det var de som tog beslutet att de ville ha över mig för att de ville bygga på något nytt efter en tung säsong. AHL-laget hade det också tufft så de ville ha in nya spelare och därför ville de även ha in mig. Det föll rätt mycket på deras beslut.

Hur kände du kring det?
– Eftersom jag var inne på det själv var det inte så stort. Det är klart att man blev lite chockad när det kom så snabbt att de ville ha över mig, men jag hade ändå inställningen att jag kunde åka över så det var lugnt.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”HADE INTE HAFT NÅGOT PROBLEM MED ATT STANNA I SHL”

Montréal draftade Vejdemo som 87:e spelare i tredje rundan av draften 2014. Efter att han tagit ett stort kliv framåt i SHL förra säsongen tyckte Canadiens att den unge centern var redo att hjälpa deras organisation.
– Jag hade inte haft något problem att stanna i SHL ett år till, men jag har spelat där i tre år nu så jag känner att någonstans måste man ta klivet över och ta chansen också. Eftersom jag bara skrev ett tvåårskontrakt också kan det vara skönt att ha två år på sig. Det var också en anledning.

Realistiskt, hur ser du på den säsong du har framför dig?
– Jag brukar oftast ha en bra start på säsongen och vara stark tidigt. Det gäller att jag fortsätter med det, visar upp mig på camperna och tar för mig så mycket som möjligt. Jag kanske inte tar en plats på en gång, men det gäller att visa att man vill och är nära. Man vet aldrig om det blir skador och man kan få en chans. Det är bara att visa framfötterna och vara redo.

Har du haft koll på vad som hänt i Montréal i sommar och hur det kan påverka dina chanser?
– Inte jättemycket, men jag hörde att de draftade mycket centrar. Det är tydligen ett behov de har och det är väl positivt för mig. Man får ta chansen innan alla unga drafttalanger kommer (skratt).

TROR PÅ TOM NILSSON

Vejdemo satte personbästa i SHL med tio mål och 22 poäng på 47 matcher med Djurgården i fjol. Trots det är han inte helt nöjd med hur säsongen genomfördes.
– Jag tog en större roll när vi fick lite skador och så där. Jag gjorde det bra första halvan, men dippade under andra. Det är något jag måste utveckla, att kunna hålla över en hel säsong. Men som lag tog vi stora kliv och fick ihop det väldigt bra. Det var synd att vi inte fick till det mot Skellefteå (i semifinalen). Vi hade ett övertag mot Växjö under grundserien så vi hade velat ha dem i en final.

Vad tycker du om årets upplaga av Djurgården?
– Det ser bra ut. Även om många drog är det många av de äldre kvar. Det ser spännande ut, de kommer att vara riktigt farliga i år också.

Vem i truppen får ett genombrott?
Tom Nilsson. Han var skadad mycket förra året, men när han väl spelade var han riktigt bra. Jag tror att får han bara vara frisk och hel kommer han att visa hur bra han är.  Han fick inte riktigt visa det i fjol för att han missade så många matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch