Foto: Bildbyrån

Han har byggt ihop SHL:s på förhand starkaste trupp – och han har gjort det utan hjälp av en scout. Men Färjestads sportchef Peter Jakobsson är tydlig med att det behövs en större organisation i SHL-klubbarna just runt den biten.
– En sportchef och en scout kan vara på flera ställen. Det är svårt för mig att vara i Karlstad och i Helsingfors samtidigt, säger Jakobsson till hockeysverige.se.

Knappt en handfull SHL-klubbar jobbar med en renodlad scout idag. Några jobbar med två sportchefer eller general managers, för att på så sätt lätta på arbetsbördan och optimera möjligheterna att bygga ett lyckosamt lag. Färjestad är en av de klubbar som har någon scout eller någon scoutingverksamhet runt sportchefen. Peter Jakobsson står där på egna ben.

Gotlänningen är dock tydlig med att det finns hjälp att hämta inom föreningen, även om det inte finns någon uttalad scout.
– Jag kan inte säga att jag är ensam. Vi har ingen renodlad scout, men vi har fortfarande mycket hockeykompetens runt om i klubben. Tittar jag på en forward så stämmer jag av med Pelle Prestberg, som var en duktig forward själv. Då tar jag in hans tankar. Sen har vi Mathias Johansson, Magnus Arvedsson och Greger Artursson också. Så det finns folk att bolla och stämma av med, säger Jakobsson.
– Pelle har jag utnyttjat några gånger, och bett honom titta på någon spelare vi är intresserade av, så han har fått jobba som en scout emellanåt.

TROR PÅ EN UTVECKLING SOM HOS RIVALERNA

Jakobsson pratar också mycket med personer som funnits runtom i spelarens närhet tidigare i karriären.
– Jag pratar med gamla tränare de haft, om karaktär och attityd och sådana saker. Jag tycker man kan ha en bra dialog med NHL-scouter också. De kan man prata och diskutera med.
– I exemplet Robin Press var det vår assisterande tränare Anders Karlsson, som hade haft honom i Södertälje,som jag pratade med. Vi diskuterade och kom fram till att han var intressant och skulle passa hos oss. Så jag involverar tränarna också. De ser mycket hockey och känner många människor.

Davidsson och Hult.

Färjestads sportchef tror dock att SHL-klubbarna kommer behöva förändras och att de kommer göra det de kommande åren.
– Ibland känner jag kanske…Jag tror att man kommer hamna där HV71 och Frölunda är och jobba som de jobbar. HV har Johan Davidsson och Johan Hult och Frölunda har ”Freddan” (Sjöström) och Björn (Liljander) som sportchefer. Tids nog hamnar vi nog där.
– Och kollar vi Växjö kan ju alla se att Patrik (Hall) och Henrik (Evertsson) är jätteduktiga. De jobbar med en scout och en sportchef och kan ju därför vara på fler ställen. Jag som är ensam får svårt att vara i Helsingfors samtidigt som jag är i Karlstad. Och de jag nämnde tidigare, som har kompetens, har andra tjänster också. De kan inte vara ute på fältet hur mycket som helst. Där ska vi försöka ta klivet. Eller snarare: Där ska vi ta klivet.

VÄRVAR NÄSTAN UTESLUTANDE SHL-ERFARENHET

Sedan Jakobsson tillträdde som sportchef inför förra säsongen har det gått att se ett tydligt mönster. Nästan samtliga värvningar har hämtats från SHL eller HockeyAllsvenskan, eller så har man hämtat tillbaka spelare som spelat i SHL tidigare. Till den här säsongen har Markus Svensson, Tomi Sallinen och Robin Press värvats tillbaka, medan Axel Ottosson plockats från HockeyAllsvenskan och Jesper Olofsson och Linus Johansson från SHL. För att nämna ett urval. Det är en medveten strategi från Jakobssons sida.
– Finns det kompetens i Sverige vill vi utnyttja den, även om vi också kan söka spetskompetens på annat håll. Vi tittar mycket på den svenska marknaden, och lite på den finska också. Jag ser gärna att vi har ett så svenskt lag som möjligt. Det är klart att vi vill ha så många värmlänningar i truppen också, men det går inte fullt ut utan vi måste titta utanför regionen.

46-åringen fortsätter:
– Men jag tycker det är viktigt att publiken känner igen spelarna som spelar i Färjestad, även om det egentligen inte spelar någon roll om en spelare är finsk, tjeckisk eller nordamerikan så länge de passar in i vårt spelmöster och i vår grupp.

Hade den värvningsstrategin sett annorlunda ut om du hade haft en större stab runt dig?
– Absolut, det tror jag den hade kunnat göra. Man vill ju vara nära laget så man blir lite sittande på egna matcher. Spelar vi en match hemma är jag där och tittar, då är jag inte på Örebro-Djurgården. Hade vi varit en till så hade den personen, eller jag, kunnat åka iväg.
– Men jag tror som sagt att de flesta lagen är på väg mot att skaffa två sportchefer, eller en assisterande sportchef, eller scout. Vad man nu vill kalla det. Vi kommer hamna där. Det är för tufft att hinna med och klara av allting ensam.

Färjestad värvade in Jesper Olofsson.

Sportchefen tror att han även kan påverkas av att han har jobbat blott ett drygt år som sportchef.
– Jag vet inte om det kan ha att göra med för att jag är ny också, att det är lite lättare att plocka spelare som jag vet passar in i ligan. Som Linus Johansson eller Jesper Olofsson, exempelvis. Har vi inte match själva så sitter man ju hemma och ser SHL eller HockeyAllsvenskan på TV och det kan ha gjort att vi inte värvat in så många nordamerikaner.

JOBBAR MED UNDERLIGGANDE STATISTIK

Tror du det finns någon speciell anledning till varför så få klubbar har en scout? Handlar det om ekonomi? Eller är klubbarna rädda att testa något nytt?
– Jag tror inte det handlar om att folk är rädda. I vissa fall handlar det säkert om ekonomin, men det är trots allt en liten och begränsad kostnad att ha en scout jämfört med att värva fel och värva chansningar. Det kan bli dyrt och kosta mycket. Kan man undvika det genom att ha en scout så är det en investering som man över tid kommer tjäna på, varje dag i veckan.

Jakobsson berättar att Färjestad också använt sig av en konsult för att få fram underliggande statistik på spelare som klubben tittar närmare på.
– Det har blivit mer och mer statistik med åren, och det finns en del som är duktiga på det i Sverige. Där har vi fått hjälp av en konsult som jag använder mig av när jag funderar på något namn. Då skickar jag det till konsulten, som tar fram statistik på spelaren som vi använder oss av. Honom har jag förtroende för.

”KÄNNER INTE RIKTIGT IGEN MIG”

Vilka utvecklingsområden ser du för svenska klubbar?
– Vi ska absolut inte jämföra oss med NHL, där har vissa klubbar en stab med tio man som bara jobbar med analyser och det statistiska. Men det finns många utvecklingsområden, inom både scouting, statistik och analys. Jag menar, det är inte så många klubbar som ens har en videoanalytiker. Men jag är ganska säker på att de flesta lag kommer ha det inom fem år. Det är jag övertygad om. Klubbarna kommer ha en person som sitter med underliggande statistik och som tar fram det till tränare.
– Samtidigt måste man säga att den utvecklingen gått väldigt fort också. För fem år sedan fanns det inte så mycket Iceberg- eller Sportlogiq-liknande modeller heller. Det har verkligen exploderat.

När hockeysverige.se intervjuade Rögles nya scout Christoffer Malm sade han att han kände att vissa sportchefer i princip kunde se ett klipp på en spelare och bestämma sig för att värva denne. Peter Jakobsson känner inte riktigt igen sig i det.
– Under den korta tid jag har varit med kan jag säga att jag jobbat betydligt grundligare än så. Jag både följer upp och kollar runt omkring mig med personer som har koll på spelarna. Men det kan säkert förekomma, och har säkert förekommit. Men just jag känner inte riktigt igen mig.

GILLAR PRESSEN

Markus Svensson är en av storvärvningarna.

När SHL inleds om drygt två veckor är Färjestad guldfavorit och tvingas ikläda sig den rollen man haft så många gånger tidigare.
– Det är inte jobbigt någonstans. Tvärtom är det kul att folk tror på oss. Det är de känslorna vi vill kliva in med. Vi tycker själva att vi har ett bra lag, men vi måste leverera från den femtonde september och framåt.

Kan ni dra nytta av den publimässiga skjuts ni fick förra säsongen?
– Ja, det hoppas vi. Vi är ytterst ödmjuka och tacksamma över hur publiken ställt upp för oss. Det är en kombination av roligt hockeyspelande, en nyfikenhet och ett bra evenemang. Det är många i personalen som har varit en bidragande orsak till det. Nu är det häftigt att gå på hockey i Karlstad igen, avslutar den tidigare SM-guldvinnaren.

”Vissa sportchefer kan se ett klipp på en spelare och säga att honom tar vi”