Johan Garpenlöv.
Nyheter

Garpenlöv om nyckeln till framgång och tankarna kring nya jobbet: ”Går inte köpa för pengar eller gå någon utbildning”

ANNONS

Tidigare under eftermiddagen stod det klart att Johan Garpenlöv kommer ta över som förbundskapten efter VM i Slovakien 2019. För hockeysverige.se berättar han att en förfrågan om intresse kom redan i samband med VM i Danmark. Han säger också att han funderat över det faktum att det här blir hans första uppdrag som huvudtränare någonsin.

Det är inte ofta förändringar på förbundskaptensposten i våra större idrotter brukar föregås av total tystnad, det vill säga att inga rykten sipprat ut. Men gällande Rikard Grönborgs avgång efter VM i den slovakiska huvudstaden Bratislava 2019 har det varit knäpptyst. Därför var det en liten minibomb som briserade under torsdagseftermiddagen när det meddelades att den nuvarande  förbundskapten lämnar sin post nästa vår efter tre med ämbetet.

Som ny förbundskapten kliver Johan Garpenlöv in.
— Det känns jättebra. Nummer ett att svenska hockeyförbundet ger mig det här förtroendet känns ju otroligt bra. Personligen känner jag mig otroligt stolt och glad över att leda det finaste vi har i svensk ishockey, Tre Kronor, berättar Johan Garpenlöv för hockeysverige.se.

FÖRSTA UPPDRAGET SOM HUVUDANSVARIG

Den före detta SHL- och NHL-spelaren har under Grönborgs tid funnits med i landslagsledningen som assisterande coach, dessutom var han i början av 2000-talet assisterande i Djurgården. Under den perioden hoppade han även in i samma roll i Sveriges World Cup-lag 2004. Men han har aldrig haft det totala ansvaret.
— Det är en av de tankegångar jag haft under sommaren här. Jag har inte varit huvudtränare förut, kommer jag klara av att hantera den här rollen eftersom jag inte varit det tidigare. Då har jag kommit fram till att jag kan det och klarar av det.
— Sen är det ju så att erfarenhet av att vara huvudtränare, då måste man ju vara det och det har inte jag varit ännu. Det går inte köpa för pengar eller gå någon utbildning, utan du måste helt enkelt kastas in i någon form av huvudtränaruppdrag. Nu råkade jag hamna på den här nivån och då får jag jobba med det.

Johan Garpenlöv berättar att frågan om det fanns intresse att ta över rollen som förbundskapten kom redan under VM i Danmark i våras. Då gällde det om det nu blev så att Rikard Grönborg inte skulle fortsätta efter kontraktet går ut 2019.
— Jag tog med mig den frågan och bollade och kände på den under sommaren. Sen nu i augusti blev det på riktigt och vi satte oss ner och kom fram till att jag var rätt man att ta över efter Rikard.

Har du funderat någonting över vilken stab du kommer ha runt dig, man är ju exempelvis nyfiken på om Peter Popovic kommer stanna?
— Det jag har gjort fram till nu är att jag har funderat över min anställning, mitt kontrakt och min tid som förbundskapten. När det är klart så kommer jag sätta mig ner och ta tid på mig och fundera på hur jag vill att det ska se ut. Jag vill ju välja rätt personer med rätt kompetenser för uppdraget de ska ha. Så jag ska ta ett steg tillbaka och fundera innan jag rusar in i något.

VIKTIGT MED FORTSATT BRA RELATION

Under Rikard Grönborgs tid som förbundskapten har han och hans medarbetare jobbat på relationerna med NHL-spelarna. Förr om åren drabbades ju Tre Kronor av ideliga ”nej tack” så fort det vankades ett världsmästerskap. Nu förtiden är det betydligt lättare att locka dem spelarna över Atlanten och Garpenlöv menar på att det är en nödvändighet.
— Det är nyckeln till framgång i VM. Jag gjorde en liten inventering på kontrakterade spelare i NHL och AHL. Jag kunde räkna till 155 stycken svenska spelare. Det är ett antal hela svenska lag som spelar där borta och de spelarna som spelar där borta brukar vara toppen kvalitetsmässigt. Ska vi ha en chans i ett VM på det där VM-guldet så måste vi få hem spelare från NHL. Så är det.
— Då måste du ha en bra relation och bra kontakt med NHL-spelarna. Det har vi jobbat in nu de här två åren och vi kommer fortsätta med det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch