180227 Globen och Hovet före ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan AIK och Leksand den 27 februari 2018 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118 …
SHL

De har tröttnat på situationen i Stockholm: ”Sviker medborgarna”

ANNONS

Det är ingen hemlighet att det är en bristvara med idrottsytor i Stockholm. Nu skriver en mängd olika lokala idrottsförbund  i huvudstaden ett öppet brev till politikerna som handlar om svikna löften och där de kräver förändring.

”Politiken sviker medborgarna i Stockholm med löften som inte räcker –
tillgången på idrottsanläggningar än mer katastrofal”

Så inleds brevet från tio lokala specialidrottsförbund i Stockholm, där hockeyn ingår. Situationen i Stockholm för idrottsklubbarna har i flera år varit ansträngd gällande ytor.
”Den nuvarande majoriteten i Stadshuset gick till val 2014 med löfte om att öka investeringarna i idrottsanläggningar under mandatperioden från 1 till 2 miljarder kronor. Investeringarna har i huvudsak använts till reinvesteringar i eftersatt underhåll av anläggningar som vida överskridit kalkylerade kostnader och utan någon egentlig ökad anläggningskapacitet”, står att läsa i brevet som skickades ut i ett pressmeddelande strax efter lunch på måndagen.

LOVAT YTTERLIGARE TVÅ MILJARDER

Både Socialdemokraterna och Nya Moderaterna lovar inför det stundande valet att fortsätta investeringarna med ytterligare två miljarder under mandatperioden. En summa nu avsändarna av brevet inte tycker är tillräcklig med tanke på behovet av idrottsanläggningar. Man menar att 500 miljoner kronor per år inte kommer räcka så långt.

Stadens idrottspolitiska program utgår från att de nuvarande anläggningarna ska upprustas och att nya investeringar ska göras i proportion till befolkningstillväxten i staden, där särskilt eftersatta områden ska prioriteras.
”Att bygga ikapp så att medborgarna får samma chans till ett aktivt liv som i Göteborg och Malmö anses inte realistiskt i närtid. En ambitionsnivå som måste ifrågasättas och som hotar landets största folkrörelse såväl som våra medborgares rätt till ett hälsosamt liv.”

MARKERAT ATT DET INTE ÄR TILLRÄCKLIGT

Man skriver vidare att stadens förvaltningar gällande fastigheter och idrott i sin budget markerat att de två miljarderna inte är tillräckligt om inte tillgången på idrottsanläggningar ska försämras ytterligare.

En analys av behovsvärdet gällande idrottsanläggningar i Stockholm gör gällande att det behövs 4,5 miljarder kronor de kommande fyra åren. Då är inte reinvesteringar, det vill säga renoveringar och underhåll, medräknat i den summan.
”För att säkra våra medborgares folkhälsa och bygga ikapp gentemot övriga kommuner behövs stora delar av investeringsmedlen bli permanenta över kommande två decennier. Programförklaringar, behovs- och kostnadsberäkningar och politikens löften om tilldelning av investeringsmedel måste hänga ihop annars är de politiska budskapen inte trovärdiga. I den samlade politiken vitsordas idrottens betydelse men det återspeglas inte i de finansiella prioriteringar som görs. Det är dags för förändring!” skriver man.

De tio förbunden skriver också att detta är mer än en ekonomisk fråga.
”Betydelsen av idrott och rörelse för barn och ungdomars hälsa och inte minst integration mellan olika samhällsgrupper är oomtvistlig och stor. Möjligheterna att idrotta i Stockholm stad är dock tyvärr sämre än i någon annan kommun av någon storlek då tillgången på idrottsanläggningar bortprioriterats under flera decennier.”

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL