• Publicerat 3 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
INSPIRATIONSKÄLLA. Pontus Holmberg vill göra avtryck i SHL precis som Joel Persson gjorde i fjol.Foto: Bildbyrån

För andra säsongen i rad har Växjö plockat in en spelare från Hockeyettan i hopp om att göra ett fynd. I fjol blev det en jättesuccé med Joel Persson. I år ska sistaårsjunioren Pontus Holmberg visa att han också klarar den resan.
– Han visade att det var möjligt, det är bra inspiration, säger Holmberg till hockeysverige.se om Persson.

Det är ingen rättvis jämförelse. Backen Joel Persson var 23 år gammal när han tog klivet från Hockeyettan till SHL, svarade för 34 poäng och fick NHL-kontrakt med Edmonton Oilers. Forwarden Pontus Holmberg är 19 år och har bara en säsong i Hockeyettan bakom sig. Om än en riktigt bra då han var med om att spela upp moderklubben Västerås till Hockeyallsvenskan.

Gemensamt för båda är att de genom Växjös försorg har fått möjligheten att kliva två steg uppåt i seriesystemet. Ungefär där stannar jämförelsen. Men när hockeysverige.se träffade Pontus Holmberg i samband med Juniorkronornas turnering i Örnsköldsvik härom veckan var han ändå noggrann med att påpeka att den nya lagkamratens resa ger honom hopp om att kunna göra avtryck i SHL på en gång.
– Han bevisade att det var möjligt. Det var ingen som trodde att han skulle göra det så här bra, men det gjorde han. Det är bra inspiration för mig, säger Holmberg.

SHL-DEBUTERADE I FJOL

Redan under fjolårssäsongen fick han möjligheten att känna på hetluften i SHL. De svenska mästarna lånade in honom i två matcher och där och då såddes ett frö om att han skulle ta klivet permanent.
– Det spelade in när jag skulle bestämma mig för vad jag skulle göra den här säsongen, att de visade redan då att de trodde på mig. När jag fick chansen att skriva på kändes det rätt eftersom det är en klubb som är väldigt bra på att utbilda spelare, säger han och beskriver första tiden i Kronoberg som ”jättebra”.
– Jättebra förening, bra tränare och fystränare, allt runt omkring har varit jättebra. Det är en omställning att komma till Växjö med tuffare träningar och allt sådant. Men det är perfekt för mig och min utveckling att jag får det. Det är ett stort steg, men får man chansen att spela i Växjö är det en chans man måste ta. Det var Växjö eller Västerås som gällde för mig och jag är nöjd med mitt val.

Det kändes aldrig konstigt efter att du hade gått upp med Västerås att du skulle missa chansen att spela med dem i Hockeyallsvenskan nu?
– Nej, det bästa för mig är att komma till Växjö. Att få chansen där tycker jag är ett bra steg. Det har funkat riktigt bra hittills.

VILL INTE TÄNKA PÅ JVM

Under Juniorkronornas fyrnationsturnering – Pontus Holmbergs andra i landslagsdressen – gjorde han poäng i varje match när det blev strafförlust mot Ryssland och segrar mot Finland och Tjeckien. JVM finns på horisonten, men 19-åringen tycker att det är för tidigt att börja tänka på en turnering i december redan nu.
– Jag tar det som det kommer. För det första måste jag ta en plats i Växjö och göra det så bra som möjligt. Det är det man kan sikta på. Går det bra där vet man aldrig vad som kan hända.

Under sommaren draftades Holmberg också av Toronto Maple Leafs. Klubben plockade honom som 156:e spelare i sjätte rundan.
– Väntat var det absolut inte. Jag visste att det fanns en chans att jag skulle bli draftad, men sedan vet man aldrig. Det finns aldrig garantier, men desto roligare att det blev så.

Han åkte på klubbens camp i juli, men kunde inte medverka på is.
– Nej, tyvärr, jag skadade fingret under kvalserien med Västerås och det hade inte hunnit läka. Men det var kul att få komma dit och se hur det funkar i NHL. Allt var väldigt bra uppstyrt och omklädningsrummet fantastiskt. Det var schyssta ledare och jag fick bara bra intryck av klubben.