Fredrik Andersson fortsätter som tränare för Timrå. …
Timrå IK

Fick rådet att njuta fram till 15 september: ”Sedan kommer du nog inte kunna gå ut på stan så väldigt ofta”

ANNONS

Ett av lagen som spås få det tufft kommande SHL-säsong är Timrå. Laget som en smula överraskande tog sig hela vägen till högstaligan förra säsongen. Tränaren Fredrik Andrersson är väl medveten om kraven och förväntningarna.
— Klart att jag kommer ha höga förväntningar på mig, så är det, och det ska man ha. Det har jag på mig själv också, berättar han för hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det Fredrik Andersson svarade för den gångna säsongen är givetvis något som ska upp på bragdbordet. Första gången som headcoach lyfte han upp ett ganska anonymt Timrå till SHL. På resan dit slog laget bland annat ut ett favorittyngt Leksand och SHL-laget Karlskrona. Det sistnämnda med 4-3 i matcher efter att legat under med 3-1.

VÅGAT VAL

Många såg det som vågat när sportchefen, Kent ”Nubben” Norberg, anställde den förre Modo och Timrå-målvakten som coach inför förra säsongen.
– Förra säsongen hade vi som mål att vara bland topp sex-lagen och kunna bjuda på en rätt bra och fartfylld hockey. Bygga det här unga laget så det kunde bli något väldigt bra den här säsongen. Så var tanken när vi klev in i säsongen, berättar Timrås tränare när vi får en intervju med honom under SHL:s upptaktsträff på Vasateatern i centrala Stockholm.

Som alla vet blev säsongen så mycket mer för Timrå än att ”slåss om en topp sex-plats”.
– Resan blev fantastiskt bra. Jag kan berätta att efter första omgången tog jag ett ”screen-shot” på tabellen när vi ledde serien och skickade till min fru och skrev ”Vi ledde i alla fall serien en gång”.
– Allt eftersom säsongen gick började vi tro på det mer och mer. Det här som folk pratar mycket om idag, gruppdynamik, bygga lag och göra allt för varandra, komma till jobbet och vilja bli bättre varje dag, jag tror det var nyckeln. Naturligtvis tillsammans med att vi fick spetskompetens i Jonathan Dahlén som gjorde att vi kunde ta stegen hela vägen upp.

OBESKRIVLIG KÄNSLA

Den sjätte april stod det klart. Timrå slog Karlskrona på bortaplan i den sjunde och avgörande matchen med 2-0 efter mål av Vilmos Gallo och Jonathan Dahlén.
– Den där känslan finns någonstans inom mig hela tiden. Så fort man nämner den sjunde och avgörande matchen får jag lite rysningar ”vi grejade det faktiskt och det gick att ta sig hela vägen”.
– Känslan att fått vara med på den här resan är helt obeskrivlig. Känslan i slutsekunderna, euroforin som man känner den var helt fantastisk, säger Timråtränaren med ett stort leende.

Jonathan Dahlén. Foto: Ronnie Rönnkvist

Självklart har det också varit en vår och sommar där Fredrik Andersson fått tagit emot en hel del ryggdunkningar på stan för den prestation han och laget svarat för.
– Så har det varit. Allt har varit positivt, men det var också någon som kom fram och sa ”Vilket fantastiskt jobb ni gjort. Njut av det här fram till 15:e september. Sedan kommer du nog inte kunna gå ut på stan så väldigt ofta”
– Jag försöker njuta av den här tiden och jag är medveten om att vi har en tuff säsong framför oss. Samtidigt måste vi tro på att vi kan mäta oss med lagen i SHL för att vi ska kunna vinna några matcher.

Hur snabbt efter slutsignalen gick i Karlskrona ställde du om och började fundera på hur ni ska klara er i SHL?
– Det gick någon vecka då jag tyckte avancemanget var roligt och sådana saker. Sedan var det full fokus på att sätta försäsongsplaneringen, vad kan vi göra bättre jämfört med förra säsongen.
– Det finns saker vi måste göra mycket bättre och vi måste upp ett snäpp i hela organisationen om vi ska kunna mäta oss med dom andra lagen. Som ni förstår finns det mycket att tänka på. Vi har kommit en bit på väg, men vi är långt ifrån klara ännu. Vi får ta det steg för steg och dag för dag.

UNGT LAG

Nu stiger också förväntningarna inte bara på laget i och med avancemanget utan även på Fredrik Andersson som tränare och person.
– Klart att jag kommer ha höga förväntningar på mig, så är det, och det ska man ha. Det har jag på mig själv också. SHL är den högsta ligan och då ska man ha höga krav på sig.
– Sedan måste alla vara medvetna om att vi ha ett väldigt ungt lag. Vi hade tänkt att bygga laget på ett annat sätt eftersom vi trodde att vi skulle spela i Hockeyallsvenskan den här säsongen också. Nu sitter vi med lite mycket folk, 15 forwards och en väldigt bred trupp.
– Det kommer bli en tuff konkurrens, men det tror jag även kan bli styrkan, att vi har bredden med oss och kan lita på den.

Filip Hållander. Foto: Ronnie Rönnkvist

Du har själv varit med under många säsonger på högsta nivån som spelare, vad förväntas av det här unga laget när man nu har en lång tuff säsong framför sig i SHL?
– Framförallt är det mycket på detaljnivå där vi måste bli bättre. Det kommer innebära ett mycket hårdare jobb även för spelarna. Inte bara träningsmässigt utan även med videodelar och sådana saker.
– Det är så många skickliga spelare och coacher vi kommer att få möta och vi måste bli noggrannare i dom här detaljerna om vi ska kunna mäta oss med dom.

Hur förbereder du spelarna inför det här?
– Jag tror mycket på det här med kommunikation, att prata om saker och ting, vilka scenarion vi kan hamna inför. Det är vad vi måste förbereda spelarna på. Men som jag sa så måste vi även tro på att vi kan vinna matcher så vi inte tror att vi är mycket sämre än dom andra spelarna i SHL. Vi vet också att med hårt jobb och en bra gruppdynamik så kommer man långt.

Hur ser ditt drömscenario ut den här säsongen?
– Vi har en klar målsättning och det är naturligtvis att undvika kvalet. Vi vet att det är tufft som nykomling och vi har inte samma resurser som många av lagen i SHL har.
– Men vi har inte gett upp någonting på förhand utan vi ska undvika ett kval och det ska vi göra allt i vår makt för att klara. Vi får se vart det tar vägen, säger Fredrik Andersson med ett hemlighetsfullt leende.

VILL BYGGA PÅ SAMMA SÄTT

Fredrik Andersson kom in som ny förra säsongen och fick då bygga upp ett nytt lag i hans ögon. Nu har många lämnat Timrå eller har fått lämna vilket innebär att han nästan är i samma situation igen.
– Jag vill bygga laget på samma sätt. Sedan är det så att ju längre upp i seriesystemet man kommer desto mer annorlunda blir det. Man får lite mer ”stjärnor” som spelat på en högre nivå att jobba med.
– Det gäller att få in dom i att göra det hårda jobbet. Även om vi värvar målskyttar eller till andra roller måste dom stå för det här engagemanget varje dag. Dom ska komma hit för att dom har drömmar om att bli bättre och ta sig vidare till landslaget eller andra ligor. Jag vill gärna få in dom nya killarna i det systemet. Vi är tolv nya just nu och det kommer att ta lite tid, men vi är på väg.

Vem får sitt genombrott i Timrå den här säsongen?
– ”Jacke” Olofsson. Han ser lysande ut redan nu på försäsongen. Sedan vet vi att det blir andra sorts matcher i serien, men han har mycket som är riktigt bra. Jag tror att han kan få ett genombrott liksom en back som heter Johannes Kinnvall.

Är det helt spikat att Filip Hållander, som skrivit kontrakt med Pittsburgh, kommer att spela i Timrå hela säsongen?
– Ja, det är vad jag har hört i alla fall. Jag utgår från det, avslutar Fredrik Andersson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL