NEW YORK, NY – JUNE 29: New York Rangers Defenseman Simon Kjellberg (54) skates during New York Rangers Prospect Development Camp on June 29, 2018 at the MSG Training Center in New York, NY. (Photo by Rich Graessle/Icon Sportswire) NHL Eishockey Herren USA JUN 29 Rangers Prospect Development Camp PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxRUSxSWExNORxDENxONLY Icon0629187187 …
Talang

Draftades av Rangers – nu är den förre NHL-svenskens son tillbaka i landet han föddes i: ”Bestämde mig tidigt”

ANNONS

Hans pappa heter Patric Kjellberg och spelade närmare 400 NHL-matcher på sin tid. Hans son Simon Kjellberg draftades av New York Rangers i somras och nu tar han chansen att sticka över Atlanten för att spela hockey i landet han föddes i.
— Jag kände att åka över nu borde vara bra för min utbildning och gå på college senare, berättar 18-åringen för hockeysverige.se.

Simon Kjellberg föddes i Nashville, TN, USA för 18 år sedan. Då var hockeyn inte speciellt stark där, men pappa Patric spelade i Predators som första svensk. Tre säsonger senare valde familjen Kjellberg att flytta till Stockholm. Men det var i Falun Simon Kjellberg inledde sin hockeykarriär innan familjen flyttade ner till Ängelholm.

DRAFTADES AV RANGERS

I somras stod det klart att 18-åringen från Nashville kunde få möjligheten att ånyo återvända till USA. Den här gången för att spela hockey då han draftats av New York Rangers. Simon Kjellberg valde alltså att redan nu ta chansen att åka över för att spela i USHL för Dubuque Fighting Saints.
– Jag har inget minne av pappa som spelare, inte någonting. Vi flyttade hem till Sverige då jag var tre år så jag kommer faktiskt inte ihåg någonting från då vi bodde där heller, vilket är lite synd, berättar Simon Kjellberg när hockeysverige.se når honom i hans nya hemstad Dubuque för en intervju.
– Efter USA flyttade vi till Stockholm, men mamma och pappa hade släkt uppe i Dalarna, Falun så då flyttade vi dit. Det var egentligen också i Falun som jag började spela hockey. Sista året innan jag åkte ner till Rögle spelade jag dessutom en säsong i Hedemora.

Varför just Hedemora?
– Hedemora var en klubb som det var nära till från Falun samtidigt som det var en bra klubb med ett bra lag och en duktig tränare (Patric Boqvist, tillika pappa till Adam och Jesper Boqvist). Jag och pappa valde att jag skulle spela där en säsong och det tycker jag var riktigt bra.

Patric Kjellberg från tiden i Anaheim. Foto: Bildbyrån

Patric Kjellberg var en skicklig forward som vunnit både VM och OS-guld för Sverige, men Simon har under hela sin karriär varit back.
– Jag valde själv att vara back. Det var väl ingenting jag direkt tänkte på, men det blev bara så, säger Simon Kjellberg som i första hand ser sig själv som en defensiv back.
– Ja, jag skulle beskriva mig själv som en defensiv back med ett bra förstapass och en explosiv skridskoåkning. En back man kan lita på.

Det sägs att du även har en stark mentalitet, bottnar det någonstans i att du har en pappa som varit med på den absoluta toppen och vet vad som krävs för att nå dit?
– Så kanske det är, men jag vet inte… Min pappa har alltid uppfostrat mig hur man ska vara som hockeyspelare både utanför och på isen. Det har hjälpt mig otroligt mycket och gjort att jag fått en stark mentalitet.

Var det mycket hockeysnack hemma i Ängelholm och Falun?
– Ja, ja, ja… Så är det fortfarande (skratt). Lillebrorsan (Joel) spelar också så det är hockeyhela tiden hemma.

BRED KULL

Säsongen 2015/16 fick Simon Kjellberg debutera i U16-landslaget.
– Det var såklart jättekul. Efter TV-pucken var det några elitcamper. Sedan fick jag vara med och spela tre matcher mot finnarna. Absolut var det en speciell känsla att få dra på sig landslagströjan och en ära att få representera sitt land och spela med så bra spelare.
– Just den här 00-kullen har känts väldigt bred. Sedan finns det såklart toppspelare, men framförallt är det väldigt många som vill vara med, driva på och pusha. Det är kul eftersom man drivs till att hänga på det här och jag måste säga att det har varit kul att få vara med i det här laget.

En spelare som förre Rögle-backen spelat med i juniorlandslaget är Rasmus Dahlin. Precis som alla andra så är han imponerad av sin jämnåriga backkollegas framfart.
– Rasmus är något alldeles extra. Han är en riktig talang och jag ser och lär av det han gör. Jag tycker att han är en föregångsfigur för hur hockeysverige har utvecklats men även en förebild för unga spelare. Jag unnar honom all hans framgång.

Tror du att han redan den här säsongen kan ta en plats i NHL?
– Ja, det tror jag absolut. När man ser till hur hans ”skill-nivå” är och allting så tror jag det.

I somras draftades Simon Kjellberg i sjätte rundan av New York Rangers.
– Det var overkligt men också en fantastisk känsla. Det var en dröm som blev sann då jag draftades så det var riktigt häftigt.
– Att det just vart Rangers, det är en riktigt cool organisation och ett ”orginal six-lag” som har en riktigt häftig hockeyhistorik bakom sig, vilket också är väldigt häftigt.

Varför valde du att lämna Rögle redan inför den här säsongen?
– Jag ville helt enkelt testa något nytt samtidigt som det ska bli ett riktigt äventyr. Det har ingenting att göra med att det skulle vara något dåligt med Rögle. Dom har fått nya General managers och tränare i Chris och Cam Abbott. Jag tror mycket på deras koncept och dom båda har förändrat klubben på ett väldigt bra sätt. Nu satsar dom hårt på sitt A-lag samtidigt som jag känner att klivet från J20 till SHL är ett väldigt stort steg att ta. Sedan vill jag försöka gå collegevägen och gå kvar i skolan. Jag kände att åka över nu borde vara bra för min utbildning och gå på college senare.

SKA GÅ KLART GYMNASIET – PÅ DISTANS

Det kommer inte bara bli hockey för Simon Kjellberg i USA utan även en hel det skola också.
– Jag har ett år kvar på gymnasiet i Sverige och går det ”online”. Skolan var jätteschysst och kunde hjälpa till med det. Sedan hoppas jag komma in på college nästa eller nästnästa år. Vi får se hur det går den här säsongen och hur jag klarar mig i USHL.

Hade du chansen att slåss om en plats i Rögles A-trupp den här säsongen?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag pratade tidigt med Kalle Larsson, som är General Manager för Dubuque, och bestämde mig tidigt efter förra säsongen att jag skulle åka.

Vad vet du om USHL som liga?
– Egentligen ingenting alls. Det ska bli väldigt spännande när matcherna drar igång för att se på ligans nivå. Vi har haft en veckas träningsläger precis och det var riktigt bra fart på det, så jag tror att vi kommer ha ett riktigt bra lag.
– Sedan har jag hört att det ska vara en riktigt bra liga med bra fart och många bra spelare. Det var dessutom många från USHL som draftades i år.

Simon Kjellberg har varit i Dubuque, som ligger drygt tre timmar med bil in i landet från Chicago, tre veckor och så här långt stortrivs han.
– Första tiden har varit jättebra. Det är en väldigt proffsig klubb och alla har tagit väldigt väl hand om mig. Värdfamiljen jag bor hos är riktigt bra så det har varit lätt att komma in i allting.
– ”Off ice”, nu har det inte varit så mycket matcher ännu, men jag hänger mycket med lagkompisarna. I dag är det söndag och jag sitter och följer valet i Sverige lite men jag kollar även lite på US Open.
– Under säsongen tror jag att vi ska spela 62 matcher så då är fullt schema och antagligen kommer jag inte hinna med så mycket annat då.

Och på isen, har det fungerat bra för dig där också?
– Ja, det tycker jag. Det har varit kul att köra på med laget och som jag sa innan så är det bra fart. Dessutom tycker jag om den mindre rinken för det gör att det blir ett snabbt och roligt spel.
– Målet den här säsongen skulle jag säga är att spela så bra som möjligt här i Dubuque. Vi satsar såklart på att vinna och självklart är det ett av målen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 16 mars
15:15 Luleå - Örebro SHL
15:15 Timrå - Rögle SHL
16:00 Vaasan Sport - KalPa Liiga
16:00 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 Detroit Red Wings - Buffalo Sabres NHL
17:30 New York Islanders - Ottawa Senators NHL
18:30 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
20:00 Pittsburgh Penguins - New York Rangers NHL
22:00 Arizona Coyotes - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - San Jose Sharks NHL
00:00 Calgary Flames - Montreal Canadiens NHL
söndag 17 mars
01:00 Dallas Stars - Los Angeles Kings NHL
01:00 St Louis Blues - Minnesota Wild NHL
03:00 Vancouver Canucks - Washington Capitals NHL
03:00 Seattle Kraken - Nashville Predators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Colorado Avalanche NHL
15:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
15:05 Luleå - Modo SDHL
18:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
20:30 Vegas Golden Knights - New Jersey Devils NHL
23:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
23:00 Chicago Blackhawks - San Jose Sharks NHL
23:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Columbus Blue Jackets - Winnipeg Jets NHL
00:00 St Louis Blues - Anaheim Ducks NHL
måndag 18 mars
17:30 Lukko - TPS Åbo Liiga
19:00 Luleå - Örebro SHL
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
tisdag 19 mars
01:30 Calgary Flames - Washington Capitals NHL
03:00 Seattle Kraken - Buffalo Sabres NHL
18:05 Luleå - Modo SDHL
19:00 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
00:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 New York Rangers - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs NHL
00:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 20 mars
01:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
01:00 Nashville Predators - San Jose Sharks NHL
02:00 Edmonton Oilers - Montreal Canadiens NHL
03:00 Vegas Golden Knights - Tampa Bay Lightning NHL
03:00 Vancouver Canucks - Buffalo Sabres NHL
03:00 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Minnesota Wild NHL
17:30 Kärpät - Jukurit Liiga
17:30 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:30 Washington Capitals - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 21 mars
01:00 Dallas Stars - Arizona Coyotes NHL
03:00 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Östersund - Västervik Hockeyallsvenskan
00:00 Ottawa Senators - St Louis Blues NHL
00:00 Boston Bruins - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers NHL
00:00 New Jersey Devils - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - New York Islanders NHL
00:30 Florida Panthers - Nashville Predators NHL
fredag 22 mars
02:00 Edmonton Oilers - Buffalo Sabres NHL
03:00 Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Seattle Kraken NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Frölunda - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Linköping SHL
19:00 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Carolina Hurricanes NHL
lördag 23 mars
01:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Arizona Coyotes - Seattle Kraken NHL
15:15 Färjestad - Rögle SHL
16:00 Kärpät - Jukurit Liiga
16:00 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
18:00 New York Islanders - Winnipeg Jets NHL
18:30 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:30 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - St Louis Blues NHL
22:00 Nashville Predators - Detroit Red Wings NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Edmonton Oilers NHL
söndag 24 mars
01:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
03:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Los Angeles Kings - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
15:00 Skellefteå - Linköping SHL
15:00 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Washington Capitals - Winnipeg Jets NHL
18:30 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
22:00 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
23:00 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
23:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL