SHL

Spräckte myten om målvaktsbubblan: ”Förstår inte varför vi skulle vara heliga”

ANNONS

I dagens SHL-sändningar är vi bortskämda med allt ifrån nördig statistik och sylvassa analyser till munhuggningar mellan domare och spelare på isen. Förekomsten av intervjuer inför, efter och under match är så självklar att de flimrar förbi utan att vi i tv-soffan lägger märke till dem. Men när det kommer till pausintervjuer är det en sak som är mer sällsynt, en spelarkategori som nästan aldrig dyker upp. Målvakterna. Kanske blir det ändring på det efter Adam Reideborns framträdande i dagens sändning?

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vi tar det från början. När andra perioden mellan Frölunda och Djurgården var avslutad i Scandinavium var tanken att C More:s Niklas Wikegård skulle ta sig ett snack med gästernas Jacob Josefson. Men han hade under den andra perioden fått en klubba mot tänderna och ville fort in i omklädningsrummet för att undersöka eventuella skador.
– Det hade jag ju kunnat räkna ut egentligen, så det var ju klantigt av mig, säger Niklas Wikegård till hockeysverige.se.

Alla andra spelare hade redan passerat förbi intervjustationen, utom en. Adam Reideborn. Wikegård stoppade honom och frågade om han ville ställa upp på en intervju.
– Adam sade ”jag vill alltid ställa upp, jag tycker det är roligt att prata!”, berättar Wikegård som menar på att det finns en uppfattning i SHL-sfären om att det är svårt att prata med målvakter.
– Varför det är så? Fråga mig inte. Det finns ju såklart målvakter som är känsliga för att bli störda, men tittar man i Hockeyallsvenskan är det mer en regel än ett undantag att man intervjuar målvakterna. Här i SHL har man på något sätt fridlyst dem.

Både i C More:s studio och på sociala medier var förvåningen stor när en målvakt dök upp i pausintervjun.

”MÅLVAKTER DE SMARTASTE HOCKEYMÄNNISKORNA”

TV-profilen tycker det är synd att man inte väljer målvakter som intervjuobjekt under match oftare än vad som görs i dag. Han tror att det är en myt att målvakter skulle ha svårare att hålla fokus om han pratat med media under match.
– Formel 1-förare kan man ju intervjua i 30 sekunder när de ska dra i väg, så då måste man ju kunna intervjua en målvakt, säger han och tillägger:
– Målvakter är kanske oftast de skönaste personerna, de är underbara människor och stora profiler. Jag hoppas verkligen det blir mer intervjuer med målvakter.

Vad tror du det betyder för tittarna att höra en målvakt prata i paus i stället för en utespelare?
– Jag tror det betyder hur mycket som helst. Först och främst ser han ju hela spelet där bakifrån. Min uppfattning är att målvakter ofta har ett väldigt bra analytiskt seende. De är duktiga på att prata och duktiga på att förklara hur matcherna ser ut. Man får väldigt bra svar från en målvakt varför försvarsspelet fungerar eller inte fungerar. Så många gånger är målvakter de smartaste hockeymänniskorna.
– Jag tror tyvärr att det är många målvakter som funderat på varför vi inte pratar med dem. Det har bara blivit så att vi tänker att vi inte kan prata med dem för att de är känsliga och behöver sin bubbla. Men de bästa målvakterna går in i bubblan när pucken släpps och går ur bubblan när slutsignalen går. Skulle du gå omkring i bubblan hela tiden blir det jättejobbigt.

”ETT BRA INITIATIV”

Adam Reideborn delar Niklas Wikegårds frågeställning om varför det skulle vara annorlunda för en målvakt att synas i paussändningen. Han tyckte det var roligt att bli tillfrågad och hade ingenting emot en liten pratstund.
– Det var ett bra initiativ. Jag förstår inte riktigt varför vi skulle vara heliga och inte ska prata med media. Så för mig var det ganska självklart att göra intervjun när han frågade.

Adam Reideborn intervjuas av Niklas Wikegård i den andra pausen. (Foto: C More)

Att det skulle finnas en annan typ av bubbla för målvakter, en annan typ av fokus, är ingenting som den 26-årige stockholmaren tänker på.
– Jag försöker vara ganska avslappnad hela tiden och ta det för vad det är. Jag hoppas att jag kanske bröt lite av normen att det alltid ska vara utespelarna som gör intervjuerna. För mig är det inga problem att snacka i pausen. De som vill får väl säga nej, men för mig är det inget konstigt att göra en intervju.

På vilket sätt skiljer sig pauserna för en målvakt kontra en spelare?
– För mig, ingenting egentligen. Jag går bara in där och vilar och går ut igen. Det är egentligen de sista 1-2 minuterna innan jag går på is som jag försöker hitta fokus och ladda i mig själv tills jag är redo. Men de första 15 minuterna gör jag ingenting så då kan jag lätt göra en intervju i så fall.

”GJORDE INGENTING ONÖDIGT”

Matchen då?
Djurgården stod för ett starkt bortaspel under första perioden, men när Frölunda i mitten av andra spelade i numerärt underläge i fyra minuter utan att släppa in mål tog de en hel den energi från gästerna. Med 0-0 efter två spelade perioder tog Frölunda ledningen i början av tredje, med ett powerplay-mål av Patrik Carlsson. Därefter gjorde de 2-0 genom Jonathan Sigalet och trots en reducering av Emil Bemström klarade inte Djurgården att ta sig tillbaka.
– Jag tycker vi har matchen i ganska bra kontroll och skulle kunna vinna idag, men det är jämnt. De var starka framför eget mål och (Johan) Mattsson gör en jättebra match, så… Vi får ganska tufft att få in pucken, säger Adam Reideborn.

Du stod för 27 räddningar idag, vad säger du om din egen insats?
– Jag är ändå ganska nöjd. Det var första matchen och det är alltid lite mer anspänning än en vanlig seriematch. Man vet aldrig riktigt vilken nivå man står på jämfört med förra säsongen. Men det kändes bra, jag kände mig lugn och gjorde ingenting onödigt. Jag tycker jag var i bra position ofta och gjorde lite lätta räddningar som var sköna så jag tycker spelet känns bra och jag är ganska trygg med hur jag ska spela i år i alla fall. Så jag är nöjd med insatsen.

Svider en premiärförlust mer än en förlust mitt inne i serielunken?
– Ja, verkligen. Den här matchen är viktig. Man vill alltid få en bra start och det är alltid tungt att förlora första matchen. Men vi vet vad vi ska göra och vi har en bra insats i oss idag ändå. Vi har någonting på gång i det här laget och vi vet att vi kommer vara ett svårt lag att möta sen när vi får in lite puckar. Så vi är inte jättebesvikna, men det känns såklart surt att förlora.

Trots förlusten, hur känns det att äntligen vara igång?
– Det är jättekul. Försäsongen är alltid långtråkig och man väntar bara på att serien ska börja. Och nu är vi igång.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch