180915 Skellefteås Filip Berglund under matchen i ishockey mellan Skellefteå och Rögle den 15 september 2018 i Skellefteå. …
Skellefteå AIK

Fick sitt genombrott ifjol – nu ska Skellefteåbacken ta nästa kliv: ”Haft en jäkligt bra försäsong”

ANNONS

Fjolårssäsongen blev Skellefteåbacken Filip Berglunds genombrott i SHL, där hans insatser i SM-slutspelet gjorde honom till lite av rubrikernas man. Nu siktar den 21-åriga backen på att bygga vidare på fjolårssuccén och ta ytterligare kliv den här säsongen. Och det började bra för Berglund, som stod för ett mål och en assist i premiärmatchen mot Rögle.
– Jag vill steppa upp ytterligare en nivå från ifjol och förhoppningsvis hjälpa laget så mycket som möjligt, säger Berglund till Hockeysverige.se.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Med 13 poäng på 44 matcher var förra säsongen Filip Berglunds poängbästa i sin ännu unga hockeykarriär. I slutspelet framåt vårkanten tog Berglund ytterligare kliv framåt och var en bidragande orsak till att Skellefteå kunde ta sig hela vägen till SM-finalen mot Växjö.
– Jag tycker jag spelade bra hela säsongen ifjol. I slutspelet tycker jag att jag tog ytterligare ett kliv i offensiven och det är väl där jag försöker ta vid nu, säger Berglund till Hockeysverige.se efter premiärmatchen mot Rögle.

Man kan lugnt säga att han tog vid där han slutade ifjol. Bara fem minuter in i premiären hade Berglund fått nätkänning för första gången den här säsongen då han pricksköt in ledningsmålet bakom Justin Pogge i Rögle-målet. Innan matchen var över hade 21-åringen även noterats för en passningspoäng i 5–1-segern.
– Det är så klart skönt. Jag försöker ta vid där jag slutade ifjol. Överlag tycker jag att jag haft en jäkligt bra försäsong så att det var skönt att kunna få göra några poäng redan i premiären, säger Berglund och ger sin syn på matchen:
– Rögle har ett jäkla spännande lag på gång och jag tycker att de gjorde det jäkligt bra. De kom ut hårt och ville sätta en hård press över hela banan så det var ett svårspelat lag att möta men jag tycker att vi gör det bra. Första perioden kanske vi inte bjuder publiken på något finlir men vi är ruggigt starka defensivt och blockar väldigt mycket skott. Sedan tar vi det därifrån, vi tar över mer i andra och skapar mer chanser. Överlag var det en bra premiär.

LÄS MER: Gjorde han säsongens snyggaste mål direkt?


Berglund efter att han prickat in 1–0-pucken i premiären mot Rögle .FOTO: Ola Westerberg/Bildbyrån

HÖGA FÖRVÄNTNINGAR

Berglund har höga förväntningar både på sig själv och på laget den här säsongen.
– Lagmässigt ska vi givetvis gå för guldet. Sen personligen vill jag steppa upp ännu en nivå från ifjol och förhoppningsvis hjälpa laget så mycket som möjligt. Jag vill våga lite mer i offensiv zon och skapa lite mer och förhoppningsvis få lite förtroende i powerplay.

I lördagens match satt representanter från Edmonton Oilers, som draftade Berglund i tredjerundan 2016, på läktaren och var säkerligen nöjda med vad de fick se från den högerfattade backen.
– Det är kul att de kommer hit och visar intresse. Jag har en del kontakt med dem över telefon också. Jag fick något ord med dem här efter matchen också, så det var roligt.

INGEN TIDSPLAN FÖR SPEL I NORDAMERIKA

Spel i Nordamerika är, som för de flesta andra unga spelarna i SHL, lockande för Berglund. Men 21-åringen tar ett steg i taget.
– Givetvis vill jag spela därborta så småningom. Just nu är det Skellefteå som är fokus och jag skrev på ett nytt tvåårskontrakt ifjol och det är det jag har fokus på nu, men givetvis jobbar jag för att åka över på sikt, säger Berglund.

Har du någon tidsplan för när du skulle vilja åka över?
– Nej, jag har ingen tidsplan så. Vi får ta det som det kommer. Jag hade ett ruggigt bra år ifjol och ska göra det så bra som möjligt i år, sen får vi se efter säsongen.

”HADE SJÄLVKLART VARIT JÄKLIGT ROLIGT”

I Edmonton finns en annan svensk back med Skellefteåursprung i Adam Larsson, en spelare som Filip Berglund så klart har full koll på.
– Jag såg upp till honom när jag var en liten grabb och man måste ju säga att han gör det jäkligt bra därborta, så det hade varit riktigt coolt om man skulle få spela med honom i framtiden måste jag säga.


Berglund såg upp till förre Skellefteåbacken Adam Larsson som liten. FOTO: Daniel Lea/CSM/REX/Simon Eliasson/Bildbyrån

Men innan det blir tal om något spel med Adam Larsson i Edmonton så är det full fokus på Skellefteå, är Berglund noga med att förtydliga. Om Berglund kan hålla uppe sitt fina spel från fjolårssäsongen och om han kan fortsätta på den inslagna vägen från premiären är det inte omöjligt att 21-åringen får dra på sig en Tre Kronor-tröja innan säsongen ska summeras.
– Det hade självklart varit jäkligt roligt att få vara med i Tre Kronor, men det är ingenting jag går runt och tänker på sådär. Jag försöker bara spela så bra jag kan, sen får vi se hur långt det kan bära.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga