TILLBAKA. Oskar Nilsson har återvänt till Hockeyallsvenskan efter tre år i Norge.
SHL

Återvände till Hockeyallsvenskan – för en sista satsning mot SHL: ”Bättre betalt utomlands”

ANNONS

Succésäsongen i Norge skapade SHL-intresse. Det fick Oskar Nilsson att bryta sitt kontrakt med Frisk Asker och flytta hem. Men inte till någon SHL-klubb. I stället gör han ett sista försök att nå svenska högstaligan via allsvenskt spel.
– Nu när jag börjar bli lite äldre tycker jag att det är för lite pengar, för vi lägger ned så många timmar på det i den här ligan, säger han till hockeysverige.se om Hockeyallsvenskan.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är tre år sedan Oskar Nilsson lämnade Asplöven för att söka en ny utmaning i Norge. Den Luleåfostrade backen hade under åren i Hockeyallsvenskan gjort sig känd som en stark profil som inte backade för att säga vad han tycker.

Under måndagens allsvenska upptaktsträff i Stockholm visade 27-åringen, som numera representerar IK Oskarshamn, att ingenting förändrats under tiden i Norge. På plats på scenen inledde han sitt anförande med att pika sin nygamla sportchef Per Kenttä genom att håna hans förmåga att hantera ekonomi.
– Han går på knäna varje säsong och behöver låna pengar, flinade Nilsson.

Med det sagt finns det givetvis en stor ömsesidig respekt mellan spelaren och sportchefen. Oskar Nilsson sticker inte under stol med att det var Per Kenttäs förtjänst att han hamnade i Oskarshamn.
– Den här gången hade jag några alternativ, men jag fick ändå mest förtroende av Kenttä. Vi har hållit kontakten under de här åren i Norge också. Under den här processen hade han tålamod och han känner ju mig och vet vad som är viktigt. Jag flyttar inte hem på grund av pengar, utan det är socialt och att jag själv vill till SHL. De kunde erbjuda en lösning som kändes rätt i magen, säger Nilsson när hockeysverige.se träffar honom.


Foto: Bildbyrån/Fredrik Varfjell

”TRODDE FAKTISKT SHL-CHANSEN SKULLE KOMMA”

I ärlighetens namn var det inte en ny sejour i Hockeyallsvenskan han hoppades på. Nilsson gjorde sin kanske bästa säsong i karriären och landade på 44 poäng (10+34) på 41 matcher för Frisk Asker. Det gjorde att SHL-klubbar fick upp ögonen för den spelskicklige norrbottningen.
– Jag trodde faktiskt att det skulle bli SHL, för jag hade kontakt med några klubbar där. Det var egentligen då jag bestämde att jag skulle bryta kontraktet i Norge, för jag trodde faktiskt att chansen skulle komma då. Nu kom den inte…, säger han med en axelryckning.
– Jag hade ett tvåårskontrakt (med Frisk Asker), så jag var lite låst. Jag kunde inte ställa norska klubbar mot varandra. Jag hade några erbjudanden från Tjeckien och så där, men när det inte blev SHL fick tjejen välja och hon ville hem till Sverige. Då kändes Oskarshamn som ett ställe där vi kunde rota oss lite grann.

Att det ändå blir Hockeyallsvenskan igen beror också på att Oskar Nilsson känner att det här är hans sista chans att visa SHL-klubbarna att han är tillräckligt bra för att spela på nästa nivå. Intresset för honom efter förra säsongen har gett nytt hopp och ny motivation.
– Jag känner att jag kommer in med självförtroende och vet att jag kan spela offensiv hockey. Det är en sådan spelare jag vill vara. Om jag lyckas ta med mig det in i den här säsongen får vi se. Det är en utmaning för det här är en jämnare liga där man inte kan ställa in skridskorna. Men som alla andra på den här nivån vill man visa att man kan spela högre upp.

”DET ÄR MER BETALT OCH DU JOBBAR MINDRE”

Skulle inte SHL bli aktuellt till säsongen 2019/20 är chansen stor att han väljer utlandet igen.
– Jag hade det väldigt bra i Norge och jag kunde gärna ha tänkt mig att spela någon annanstans utomlands, säger Oskar Nilsson och konstaterar att förutsättningarna är bättre utomlands än i Hockeyallsvenskan:
– Det är mer betalt och du jobbar mindre. Nu när jag börjar bli lite äldre tycker jag att det är för lite pengar, för vi lägger ned så många timmar på det i den här ligan. När man spelar i Norge får man komma hem varje kväll och du är sällan hemma efter midnatt. Där finns det ändå möjlighet om du vill studera eller jobba vid sidan om. Vi tränade ofta på eftermiddagen och hade fem-sex killar i laget som jobbade. Jag har fått en dotter också, så prioriteringarna har ändrats. Nu känner jag mig inte som den unga spelaren som ska fram till varje pris.

Oskar Nilsson ser fler fördelar med spel i utlandet.
– Karriären är inte så lång. Då är det bättre att njuta och ha kul – och kanske vinna något. För ska man vara ärlig är nålsögat att vinna i den här ligan är mycket trängre än i den norska ligan. Hamnar man i ett bra lag i Norge har man alla förutsättningar att vinna. Här står det mellan tolv lag åtminstone.


Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

”OM DET BLIR LULEÅ SPELAR MINDRE ROLL”

Under karriären har Oskar Nilsson gjort sex SHL-matcher för Luleå. Den senaste kom när han lånades in från Asplöven under säsongen 2013/14. Han har öppet talat om sin kärlek för klubben tidigare, men i det här skedet av karriären har han inte råd att vara petig.
– Luleå givetvis, det är ju en moderklubb… Men jag känner inte just att klubbmärket är så viktigt, utan jag känner mer att jag har kapaciteten att spela på en högre nivå och vill visa det. Om det då blir Luleå eller ett annat SHL-lag spelar mindre roll.

Bortsett från jakten på ett SHL-kontrakt har Oskar Nilsson en nog så grann uppgift att brottas med i Oskarshamn. Det är att upprepa fjolårets framgång, då laget under Björn Hellkvists ledning kom en match från SHL-kval.
– Det är en utmaning vi alla som har gått till Oskarshamn har. Vi får ofta höra hur bra de var i fjol, hur bra det gick och hur bra stämning det var i gruppen. De fick verkligen till det och det är en utmaning att ta vid där de slutade. Men nu är det en helt ny grupp. Jag tror att vi har möjligheter att få ett succéår igen, men jag tycker inte att man ska måla upp oss som toppfavoriter. Jag skulle vilja dra ned förväntningarna lite grann.

Och slutligen, visst finns det fördelar med att komma bort från Norge ändå?
– Jo, det blir skönt att slippa åka över gränsen för att köpa snus. I Norge kostar en dosa Ettan lös 110 spänn. Det är ju dubbelt så mycket för sjutton!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch