Thomas Paananen.Foto: Ronnie Rönnkvist

Han kastades in i båset under tuffa omständigheter och fick uppleva Västerås smärtsamma degradering till Hockeyettan. Ett drygt år senare har Thomas Paananen fört klubben tillbaka till Hockeyallsvenskan och får nu chansen att visa att han är mogen uppgiften att coacha på en högre nivå.
– Jag kan inte se någon bättre plats att prya på än att vara i division 1 med VIK, säger han till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är alltid spännande då fräscha tränarnamn dyker upp på Hockeyallsvenskans himmel. Ett av de nya ansiktena den här säsongen är Västerås tränare Thomas Paananen. Som spelare höll han en god Hockeyettan-klass även om han ibland kunde göra säsonger där han var lite väl frekvent i utvisningsbåset. Bland annat säsongen 2005/06. Han spelade då för Mörrum och passade den säsongen på att vila sig 128 minuter i utvisningsbåset. Det ska också tilläggas att han samma säsong gjorde 16 mål och totalt 44 poäng på 44 matcher.

Som tränare inledde han sin karriär på juniorsidan i Västerås, men i mars 2017, i samband med den negativa kvalserien, presenterade sportchefen Patrik Zetterberg Paananen som ny tränare efter Christer Olsson och Tony Zabel.
– För mig var det en självklarhet att tacka ja. Jag hade varit i juniorerna under åtta år innan och det hade alltid varit ett mål för mig att nå till A-laget, berättar Västeråstränare när hockeysverige.se träffar honom för en intervju på Globe Hotel.

”JAG HAR SETT VAD SOM KRÄVS”

Tidigare ledare i klubben, exempelvis Johan Tornberg, har fått känna på hur tufft klimatet som tränare kan vara i Västerås, men just de bitarna och den speciella press tränarjobbet innebär är inget som Paananen har funderat speciellt mycket på.
– Ska du klara dig i den här branschen måste du se möjligheterna att lyckas. Att se det så tycker jag själv är min styrka. Jag tänkte på ”Wow, vad häftigt det skulle vara om jag lyckades”.

Du har bara tränat juniorlag tidigare, har du fått anpassa ditt ledarskap till seniorhockeyn?
– Klart att det var en liten omställning, men jag tror inte att jag fått anpassa mitt ledarskap ändå. Jag har prövat mig fram på alla möjliga sätt som juniortränare. Jag fick även vara med en hel del med Christer och Tony säsongen vi åkte ur, men även med tränarna innan det med Martin Filander i spetsen.
– Jag har sett vad som krävs, men egentligen är det människor man håller på med oavsett. På ett sätt är det då lättare när spelarna är proffs. Så som var på din fråga: inte så mycket utan jag har mest varit mig själv.

Har du fått tänka annorlunda hockeymässigt?
– Ja, så har det varit. Jag har fått skruva på saker lite allteftersom, men i det stora hela har jag en filosofi vad jag vill. Jag är strukturerad och har den tydlig idé där jag vill att spelarna ska vara delaktiga. Där tycker jag inte processen skiljer sig någonting egentligen.

Fick du snabbt en acceptans av spelarna eller hur kände du där eftersom du blev upplockad från juniorleden?
– Den frågan har jag fått många gånger. Jag försöker bara vara mig själv så jag vet inte. Om jag ska vara ärlig har jag inte frågat om det. Du får nog fråga spelarna om det.

Du måste haft en känsla kring det eftersom du fortfarande tränar Västerås?
– Jo, och känslan är såklart… Det första ”Freddan” (Johansson, Västerås kapten) gjorde när jag kom in var att ringa och hälsa mig välkommen. En liten grej som gjorde att jag fick ett bättre självförtroende. Sedan tycker jag att spelarna ställt upp för mig till hundra procent hela tiden.

”JAG KUNDE BLI BORTSKICKAD FRÅN BÄNKEN”

Foto: Bildbyrån/Pelle Börjesson

Som spelare var Thomas Paananen känd för sitt heta temperament. Det följde med honom i tränarkarriären till en början.
– Där har jag lugnat ner mig jättemycket såklart. Under junioråren som tränare kunde jag till exempel bli bortskickad från bänken och vid varje domslut kunde brinna direkt. Det där håller inte om jag ska lyckas här. Till slut är ju båset likadant. I dag är det snarare tvärtom, att jag tänker till en extra gång. Jag vill också att spelarna är en spegelbild av hur jag själv är, att vi tävlar, kör och fokuserar på det.
– Det här har utvecklat mig något enormt. Ska jag vara en bra tränare så måste jag ha ett kallt huvud hela tiden. Det är en sak som jag har blivit otroligt mycket bättre på.

Alla tog för givet eller krävde att Västerås skulle tillbaka till Hockeyallsvenskan direkt, hur hanterade du den pressen?
– Återigen, jag såg möjligheten när jag tog det här jobbet, att jag skulle lyckas med det här. Att det sedan bara tog en säsong trodde vi kanske inte från start. Vi fokuserade inte så mycket på det heller utan det var mer att ta en match i taget.
– Sedan fick vi ihop det på ett väldigt bra sätt. Spelarna ställde upp på mig till 100 procent, vi fick ihop gruppen och kunde ta steget.

Upplevde du att grabbarna accepterade att det fick ta den tid det tar att komma tillbaka?
– Nej, det gjorde nog ingen. Vi visste att vi hade hyfsat begränsad tidsram, men det var nog ingen i Västerås som hade väntat sig att vi skulle gå upp efter en säsong. Nu gjorde vi det och vi ska vara kvar i Hockeyallsvenskan.

Menar du i stan eller i klubben?
– Både och. Det är ett enormt hockeyintresse i Västerås. Den dagen jag blev A-lagstränare förändrades mitt liv utanför också. I dag är jag mer påpassad mer eller mindre varje gång jag är i affären. Det är alltid någon som vill säga något eller har någon åsikt om någonting.
– Jag har lärt mig hantera det också. I början var det lite ovant faktiskt.

Nu gick det bra förra säsongen, men hur hanterade du det här?
– Jag har varit med i ”downs” också under de sju matcherna i Hockeyallsvenskan. Jag har lärt känna mig själv på ett bra sätt och är också ganska trygg i mig själv i just de bitarna.

”EN VÄLDIG PRESS ATT VINNA VARJE MATCH”

Nu väntar en ny utmaning för Thomas Paananen, att iklä sig kostymen som tränare i Hockeyallsvenskan.
– Den bästa resan var förra säsongen. Jag kan inte se någon bättre plats att prya på än att vara i division 1 med VIK. Allt runt omkring var Hockeyallsvenskan samtidigt som det var en väldig press på oss att vinna varje match och så vidare. Den pressen har vi inte den här säsongen. Förra säsongen räckte det inte alltid med att vinna. Vi skulle vinna snyggt också och gärna med flera mål, säger Västeråstränaren med ett leende och fortsätter:
– Jag känner mig så förberedd jag kan bli, är trygg i mig själv och en mycket bättre tränare inför den här säsongen än vad jag gjorde inför förra. Där har spelarna hjälpt mig på ett bra sätt.

Har du scoutat serien Hockeyallsvenskan mycket med tanke på att det skiljer sig ganska mycket jämfört med Hockeyettan?
– Eftersom jag är hockeynörd hade jag stenkoll på Hockeyallsvenskan redan förra säsongen. Jag har den kollen jag behöver ha.

Vad betyder det för dig att ha rutinerade Lars Ivarsson bredvid sig i båset?
– Framför allt är Lasse som människa guld värd för mig. Han är lugn och trygg i sig själv och har hjälpt mig på ett fantastiskt bra sätt.
– Jag är jätteglad att han valt att samarbeta med mig. Redan nu känns det som vi klickar på ett fantastiskt bra sätt