Till vänster: Karlskogas sportchef Thomas Fröberg. Till höger: AIK:s Oscar Nord i en situation under matchen i fredags. Dock inte den i artikeln avhandlade.Foto: Bildbyrån

AIK:s Oscar Nord delade i fredags ut en huvudtackling på Karlskogas Linus Rotbacken. Nu stängs Nord av i fem matcher plus att han ska betala böter. Anmälde händelsen gjorde motståndarnas sportchef Thomas Fröberg.

Det var i den tredje perioden mellan AIK och Karlskoga i fredags som hemmalagets Oscar Nord tacklade Linus Rotbakken mot huvudet så den senare fick hjärnskakning och fick spendera natten på sjukhus.

Nord fick 2+10 i matchen och sedan inträffade det ovanliga att motståndarnas sportchef Thomas Fröberg anmälde händelsen till disciplinnämnden. Det brukar ju oftast vara domare som gör det annars.

DOMAREN TYCKER HAN SKULLE DÖMT HÅRDARE

I domen så har matchledaren David Bergman fått ge ett yttrande. Han håller med om att straffet skulle blivit hårdare, men han hade nöjt sig med ”Game Penalty”, vilket är den mildare formen av matchstraff och som inte innebär automatisk avstängning i efterföljande match.
”Efter granskning av händelsen i efterhand inser jag att förseelsen är grövre än vad jag uppfattade och beslutade om på isen. Jag är dock av åsikten att förseelsen är vårdslös, men inte våldsam eller hade för avsikt att skada, samt att Rotbacken inte tar sitt ansvar som tacklingsmottagare då han, så vitt jag kan se enligt bilderna är medveten om att han kommer att bli ansatt, och sätter sig själv i en dålig situation att försvara sig mot en tackling då han vänder ryggen till och blir låg. Utgången är såklart olycklig. Hade jag fått ta ett nytt beslut idag hade jag stannat på 5+GM”, säger David Bergman i domen enligt Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelande.

Oscar Nord stängs nu av i fem matcher och tilldöms böter på 6 612 kronor.