Marcus Sylvegård.Foto: Bildbyrån och Henrik Skoglund

Malmö har imponerat under SHL-inledningen och en av de som tagit för sig rejält är Marcus Sylvegård som har tagit tillvara på förtroendet han fått av ledarteamet. Utifrån sett så känns han också som en sådan spelare som skulle kunna ta plats i den kommande JVM-truppen.
— Jag tror han skulle kunna vara en sådan spelare som är inne och käftar med kanadensare om han kommer med till ett JVM, berättar Johan ”Mr.Madhawk” Svensson för hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Igår kunde ni här på hockeysverige.se läsa Juniorkronornas förbundskapten Tomas Monténs tankar om alla de juniorer som tagit för sig rejält under säsongsinledningen. En av dessa är Malmös 19-åriga rivjärn Marcus Sylvegård som fått stort förtroende av tränaren Peter Andersson i säsongsupptakten.
— Jag tycker han har bra hockeytemperament, bra handleder, han är giftig och kan göra mål, svarar Peter Andersson hockeysverige.se när han ombeds ge sitt omdöme om sin adept.

LÄS MER: Montén om juniorernas framfart inför JVM: ”Funkar ganska bra i internationellt snitt”

19-åringen SHL-debuterade för Malmö den 16 januari 2016 och fick då två minuters speltid borta mot Luleå. De två följande åren var han dels utlånad till de allsvenska klubbarna Oskarshamn och Pantern, men hann också med 39 matcher i SHL för Malmö. De tre matcher han har spelat denna säsong så har snittiden på isen gått upp från 6:51 ifjol till 12:49. Dessutom gjore han mål mot Färjestad förra lördagen.
— För min del känns det faktiskt riktigt bra. Jag spelar med (Fredrik) Händemark och (Lars) Bryggman, det känns bra och jag tror vi kan bygga på någonting, berättar Marcus Sylvegård för hockeysverige.se efter torsdagens bortamatch mot HV71 i Jönköping.

”DÅ KANSKE MAN BLIR UTLÅNAD”

Spel i fjärdekedjan har till denna säsong bytts mot förstakedja och större ansvar för 19-åringen, även om han i torsdagens match fick mindre speltid i den tredje perioden än i de två första. Han får berätta om vad som utvecklats mest sen ifjol.
— För det första har jag lagt på mig nästan fyra kilo muskler och sen har jag blivit starkare både mentalt och kan spela lite mognare. Det känns som jag framförallt blivit mognare i mitt spel.

Marcus Sylvegård i landslagsdressen. Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

Starkare mentalt, kan du peka på någonting specifikt?
— Att man inte tar någonting för givet. Man kommer till jobbet varje dag och gör sina 100 procent. Att man stämplar in och inte tar ledigt någon dag, för då kanske man blir utlånad som jag blev förra året. Det ska jag försöka se till att det inte sker detta året.

Peter Andersson understryker träningsviljan hos Sylvegård. Men menar också på att det finns en del saker att jobba på fortfarande. Som sig bör.
— Han behöver naturligtvis skaffa sig mer erfarenhet och bli starkare i benen. Men det kommer komma för han är otroligt träningsvillig och lyssnar mycket. Det är mycket upp till honom själv, men gör han sin hemläxa så kan han bli en duktig hockeyspelare.

Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén satt på läktaren i Kinnarps Arena igår för att spana in Sylvegård. Hockeysverige.se ställde frågan till förbundskaptenen om Sylvegård finns med i tankarna kring vinterns JVM-trupp.
— Han var med oss i Kanada och var bra. Jag tycker han är en rivig spelare som spelar med mycket attityd och mycket energi. Det är första gången jag ser honom idag men vad jag har förstått så har han startat bra i Malmö. Spelar ganska högt upp i kedjorna och får ganska många minuter. Han är definitivt aktuell, blev svaret.

SKA GÖRA ALLT OM HAN BLIR UTTAGEN

Sylvegård blir glad när han får höra Monténs ord.
— Det känns extremt roligt om han har sagt det. Jag ska försöka slå mig in till JVM, det hade varit riktigt roligt. Men jag spelar först och främst här för Malmö, blir jag uttagen så ska jag göra allt vad jag kan där.

Marcus Sylvegård efter torsdagens match mot HV71. Foto: Johan ”Mr.Madhawk” Svensson.

Tre poäng blev det från Sylvegårds klubba under turneringen i Kanada och han berättar att han trivdes på liten rink.
— Jag gillade det. Det var liten rink och det gick lite snabbare. Jag tycker det var riktigt roligt och jag tror det passar mig med liten rink faktiskt. Jag är rätt ”flackig” på skridskorna och jobbar hårt, man behöver inte åka lika mycket där.

En som följer Malmö Redhawks på nära håll är journalisten och bloggaren Johan ”Mr.Madhawk” Svensson.
— Jag tycker han har tagit för sig bra och använder sitt skott. Han har fått spela med bra spelare som banar väg för honom på ett jättebra sätt och han har faktiskt tagit chansen också, är hans intryck av ynglingens inledning av serien.
— Han gjorde en del mål under försäsongen. Sedan blev han skadad i Minsk och där trodde jag säsongen var rökt för honom. Men han har kommit tillbaka jättestarkt. Det finns fortfarande vissa ”valptendenser” men det ska det kanske finnas på en sådan spelare.

KAN TA SAMMA ROLL SOM KARLSSON OCH HAGELIN

Vi har genom åren fått se spelare som exempelvis Anton Karlsson och Carl Hagelin ta plats i JVM-truppen med en av sina främsta uppgifter att vara en pest och pina för motståndarna.

LÄS MER: Sportchefens grabb avgjorde: ”Han bara pekade på mig”

Mr.Madhawk är inne på att Marcus Sylvegård mycket väl skulle kunna ta en liknande roll, om han kommer med till turneringen som spelas i de kanadensiska städerna Vancouver och Victoria mellan jul och trettonhelgen.
— Han är en spelare som tutar och kör och…vad ska man säga, han bryr sig inte så mycket, han är jävligt obrydd. Han är framme och käftar med motståndare och är väldigt orädd av sig. Så han är nog en svår spelare för motståndarna att hålla reda på. Jag tror han skulle kunna vara en sådan spelare som är inne och käftar med kanadensare om han kommer med till ett JVM. Jag tror det skulle kunna bli en nyttig och användbar spelare. Han skulle kunna gå i en fjärdekedja och dessutom kunna stå och skjuta i powerplay.