• Publicerat 29 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
INTE AVGÖRANDE. Mathias Bromé är ytterligare ett bevis för att TV-pucken inte avgör hur bra man blir som hockeyspelare.Foto: Bildbyrån

Han kom inte med i TV-pucken, var inte aktuell för juniorlandslagen och hade inte anbud från de största lagens hockeygymnasier. Ändå håller Mathias Bromé på att få ett genombrott i SHL. 24-åringen är den senaste i raden av spelare som bevisat att man inte är stekt för att man inte är bland de bästa som 15-åring. 
– Jag ser ingen mening med det, för det är ingenting som kommer att avgöra var du spelar i framtiden, säger han till hockeysverige.se om TV-puckens betydelse.

LÄS ÄVEN: Från petad i TV-pucken till NHL-kontrakt

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Nej, nej, nej!
Mathias Bromé skakar frenetiskt på huvudet medan han skrattar.
Undertecknad har just undrat om den Stockholmsbördige Mora-forwarden inte har lite gnällbältesdialekt kvar från juniortiden i Västerås. Det påståendet faller inte i god jord,
– Men jag vet fasen inte vad jag har för dialekt över huvud taget längre. Jag har varit borta från Stockholm länge nu och det får man höra varje gång man är hemma hos föräldrarna, skrockar han.

24-åringens dialektala potpurri speglar hans krokiga karriär, som varit allt annat än spikrak. Mathias Bromé var ingen storstjärna i unga dar. Han kom aldrig med i TV-pucken, var aldrig aktuell för några juniorlandslag. Likväl är han SHL-spelare i dag efter en resa som tagit honom till Mora via moderklubben Huddinge, hockeygymnasiet i Västerås och en sejour hos Asplöven i Haparanda.
– Jag har gått en ganska lång väg, konstaterar han själv vid lite eftertanke.
– Jag fick komma till Västerås, fick chansen i A-laget och spelade två år där. Då satt jag ändå lite stilla och fick inte spela så mycket jag kände att jag behövde där, sökte mig vidare till Asplöven och det var där jag fick mitt poänggenombrott. Det fortsatte när jag kom till Mora och fick Jeremy (Colliton) som tränare. Han trodde mycket på mig och man växer mycket med det förtroendet.


Mathias Bromé gjorde stopp i Västerås och Asplöven innan han kom till Mora. Foto: Bildbyrån

”MYCKET FÖRÄLDRAR SOM LÄGGER PRESS”

Att inte komma med i TV-pucken kan för många anses vara likställt med slutet på karriären. För trots att det finns otaliga exempel på spelare som kommit långt utan att vara bland de främsta sitt distrikt som 15-åringar finns det ett sådant fokus på turneringen att den riskerar att bli en vattendelare mellan att fortsätta och att lägga av.

Mathias Bromé suckar när TV-pucken kommer på tal. Han kan inte annat än att känna frustration över hetsen som råder kring turneringen.
– Det är nog mycket föräldrar som lägger press på sina barn att de ska vara med i TV-pucken, säger han och fortsätter bestämt:
– Jag ser ingen mening med det, för det är ingenting som kommer att avgöra var du spelar i framtiden. Jobbar man tillräckligt hårt och tränar ordentligt kommer man att kunna komma dit man vill komma. Det är hur många som helst som inte kommit med i TV-pucken. Man kan inte stirra sig blind på sådana saker.

TACKAR SINA FÖRÄLDRAR

Han är tacksam att han själv inte hade föräldrar som lade stor vikt vid TV-pucken. Tvärtom.
– De pushade mig inte alls på det viset. De lät mig göra det jag tyckte var roligt och därav spelar jag väl hockey i dag, resonerar han.
– Jag har hela tiden tänkt att en dag ska jag få spela i SHL och då har jag fått lägga ned oerhört mycket jobb bakom den drömmen. Jag känner att det är kul att vara här nu, men jag vill ju längre. Man lägger upp nya mål hela tiden.

Hur tänker du själv kring tiden när du inte kom med i TV-pucken? 
– Jag minns att det var flera i mitt lag som kom med i TV-pucken och att det inte var kul när man inte kom med själv. Samtidigt visste jag redan då att det fanns andra som hade lyckats även fast det inte kom med och att det inte betydde något alls. Det gav snarare en morot att träna ännu hårdare och visa att man duger.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

LÄS ÄVEN: 
NHL-svenskens osannolika resa: ”När man tänker på det känns det lite overkligt”

”ALLA KAN INTE VARA DÄR NÄR MAN ÄR 15 ÅR”

Att inte bli uttagen till den tv-sända turneringen försämrar möjligheterna att komma in på de största hockeygymnasierna. Men för Mathias Bromé var det kanske snarare en fördel att komma till Västerås och få en mer framskjuten roll kontra att riskera att hamna längre ned i hierarkin i ett lag med fler profilstarka juniorer.
– Det var inte så att jag hade hundra lag att välja på när jag skulle till hockeygymnasiet heller. Men jag fick en riktigt bra chans i Västerås och tog den.
– Det var egentligen mitt sista år i J20 som jag blommade och det kanske skulle kallas sent av vissa, men det visar ju också att TV-pucken inte betydde något. Man utvecklas i olika takt och alla kan inte vara där redan när man är 15 år. Det är mycket små marginaler som gör att du hamnar där du hamnar, men jag är helt övertygad om att sköter du dig bara på rätt sätt och följer drömmen så kan du lyckas.

Det verkar stämma. Efter att ha gjort nio mål och 21 poäng under sin första SHL-säsong med Mora i fjol har Bromé startat årets säsong ypperligt. Med fem poäng (2+3) på fyra matcher är han masarnas poängkung. Kedjan med honom, Andrew Rowe och Matt Bailey har varit effektiv och gemensamt svarat för elva poäng inför dagens möte med Brynäs.
– Jag har fått en stor offensiv roll och måste ta till vara på den chansen när jag får den. Stundtals spelar jag riktigt bra hockey, men det gäller att vara bra i 52 omgångar. Det är ingen som kommer ihåg en efter tre omgångar, säger Mathias Bromé.

Vad har du tagit för steg jämfört med i fjol?
– Förra året kände man kanske lite mer på ligan och tog inte för sig lika mycket. Nu känner jag att jag verkligen vill visa att jag hör hemma här. Då känner jag att jag behöver lyfta mitt spel ännu mer på isen och det känner jag att jag har gjort de här inledande omgångarna.
– Mycket handlar om vad man får för förtroende av tränarna. Mats Lusth har gett mig oerhört mycket förtroende. Han ger mig förtroende att spela i viktiga situationer och det är klart att man lyfts av det. När man väl gör det kommer allt annat också. Visst, det är kul att göra poäng, men man får se helheten och försök bidra varje kväll. Vissa dagar kommer man inte att bidra med mål och poäng. Då får man bidra med annat i stället.

Som hopp om en framtid i SHL till spelare som inte kommit med i TV-pucken.