Andreas Lilja och Mikael Gath har startat en Youtube-kanal.
Nyheter

Förra hockeystjärnornas nya projekt – har startat Youtube-kanal: ”Finns säkert de som tycker vi är dumma i huvudet”

ANNONS

Denna säsong tränar duon Mikael Gath och Andreas Lilja Kristianstad i Hockeyettan tillsammans. Jobbet innebär dock en hel del pendling från de respektive hemmen i Helsingborg. Nu har de hittat ett effektivt sätt att slå två flugor i en smäll. De har nämligen startat en Youtube-kanal där deras samtal om allt mellan himmel och jord läggs upp – till fansens stora förtjusning.
— Vi brukar säga att vi inte har några filter, berättar Andreas Lilja för hockeysverige.se.

Den förre Röglespelaren Mikael Gath är numera huvudtränare i Hockeyettan-klubben Kristianstad. Till sin hjälp har han den forna NHL-spelaren Andreas Lilja. De båda bor i Helsingborg och pendlar dagligen till Kristianstad dit det är en dryg timmes bilväg.

EN KOMPIS KOM MED FÖRSLAGET

Mycket tid att slå ihjäl alltså och det var en kompis som under en tillställning i somras hemma hos Lilja som föreslog att de båda kanske borde hitta på något extra när de ändå bara satt i bilen.
— Han sa: ”Vafan, ska ni inte ta och starta en Youtube-kanal eller nåt? Gör något roligt”. Vi tänkte: ”Jaja, det är sånt som barn eller någon som är intressant gör”, skrattar Andreas Lilja innan han fortsätter:
— Men sen så började det växa fram lite och vi tänkte att det kunde vara roligt. Det är ju tidsfördrivande också.

De bestämde sig för att testa och i dagsläget är 33 avsnitt släppta där de avhandlar allt möjligt på sin färd mellan Helsingborg och Kristianstad.
— Det är ju mest för vår egen skull. Dels så dödar det tid och sen får vi prata ur oss lite. Så det är ju en rolig grej, men sen har det växt lite och det är jättekul, berättar Lilja och Mikael Gath utvecklar:
— Idén föddes väl så. Sen var väl inte tanken, i alla fall inte från min sida, att det skulle bli någon jättegrej av det. Men vi har fått positiv respons av och folk tycker det är roligt och väntar på att det ska komma nya avsnitt. Men från min sida var inte tanken att vi skulle bli några Youtube-stjärnor liksom, säger Gath och skrattar innan han fortsätter:
— Jag tycker framförallt att kan man bjuda de som tycker hockey och Kristianstad är intressant. Det är lite så vi fungerar även som tränare, vara lite öppna.

GLIMTEN I ÖGAT

Avsnitten är riktigt underhållande och de båda bjuder på sköna historier om allt möjligt. Bland annat bjuder Mikael Gath på sina bästa derbyminnen mellan hans forna Rögle och värsta rivalen Malmö. Även kängor med glimten i ögat delas ut.
— När vi åker genom Tyringe och säger att det inte luktar seger och så där…man får ta det med glimten i ögat, skrattar den förre Rögleforwarden Gath som har ett förflutet med en säsong i Tyringe.

De tar även upp tittarfrågor.
— Folk är intresserade av att höra vilka vägar vi har gått och hur det är att vara tränare i Kristianstad och hur det är att vara tränare överhuvudtaget, säger Andreas Lilja och fortsätter:
— Vi brukar säga att vi inte har några filter. Vi har ju inget satt program liksom förutom att vi kanske får någon fråga ibland. Annars så kör vi ju bara liksom. Så får det bli som det blir, det kan bli fel ibland men oftast blir det rätt.

Och deras projekt som från början sågs som ett tidsfördriv i bilen på väg till match och träning har uppskattats.
— Det finns säkert de som tycker vi är dumma i huvudet. Men jag tycker att det är rätt roligt och det är väldigt uppskattat bland de som vi stöter på, säger Mikael Gath och fortsätter:
— Vi har fått frågan om vi verkligen kommer orka hålla i detta. Det är vår ambition att vi ska göra. Även om vi mot förmodan skulle börja förlora matcher, för det har vi fått höra att ”börjar ni förlora så kommer ni inte göra det något mer”. Men det kan jag nästan lova att vi kommer göra, slår han fast.

Tekniken är enkel. En hållare i framrutan som de sätter mobilen i för att filma. Däremot har inte allt gått lika smärtfritt.
— Det tog några dagar för oss att få igång Youtube-kanalen. Vi är inga tekniska genin precis, skrattar Gath.

”HÄR LUKTAR INTE SEGER”

En som dock imponerats av bildkvalitén är Viasat-experten Erik Granqvist.
— Erik Granqvist hade pratat med Gath och han tyckte det var fantastiskt att vi kunde få en sådan bra bild. Han var lite impad över hur vi hade byggt upp det, berättar Andreas Lilja.

Det här med egen media har blivit allt vanligare och viktigare hos klubbarna och Mikael Gath har förståelse för det, men säger samtidigt att det kan bli bättre.
— Jag kan tycka som så här att föreningarna kan bli bättre på att bjuda på bakom kulisserna-saker. Det finns de föreningar som har blivit bättre på det här, med Instagram-konton för fansen. För har du inte varit i ett hockeylag så är det intressant att se hur det fungerar.

Rollfördelningen är tydlig. Gath kör och Lilja sköter det tekniska under inspelning.
— Micke har svårt att släppa rodret så han kör ju och jag sitter bredvid och sköter studion. Så får det vara, berättar Andreas Lilja.

HJÄLPTE TILL I ODENSE

Andreas Lilja har närmare 600 NHL-matcher i ryggsäcken från sin spelarkarriär och dessutom fick han vara med och vinna Stanley Cup med Detroit Red Wings 2008. Karriären avslutades i Rögle och uppdraget som assisterande tränare i Kristianstad är hans första. Nästan.

Förra säsongen tränade nämligen Mikael Gath Odense i Danmark.
— Då ringde jag Micke och frågade om jag fick komma och känna på hur det kändes att vara tränare, berättar Andreas Lilja.

Den förre NHL-backen var i Odense i en vecka och en tid senare fick han frågan från klubbens ägare om han ville komma tillbaka och hjälpa till. Det blev en vecka i månaden i Odense säsongen ut för Lilja.

Lilja sticker inte under stol med att ledarbanan har gett honom blodad tand. Men han tar ett steg i taget och är försiktig med att berätta om han har några framtidsplaner inom gebitet.
— Jag har sagt det hela tiden att vi tar det här året och målet är att få upp Kristianstad i allsvenskan. Sen får vi se vad som händer.

BUBBLAR IBLAND

Mikael Gath känner vi alla som en energiforward under hans spelarkarriär i Rögle. En spelare som aldrig vek undan när det hettade till och som ibland kunde få en blick som signalerade att motståndarna skulle hålla sig borta.

Hur är du som tränare, har du samma ledarstil som spelstil?
— Nej. Det tycker jag inte. Som jag alltid har sagt så ska man få lov att var den personen som man är, sen ska man passa in i gruppen. Jag är ganska tålmodig.
— Det bubblar ibland inom mig, men jag tycker själv att jag är rätt så lugn och jag trivs själv bäst när man kan vara i ett klimat där man får respekt och möjlighet att växa som person.

Men Mikael Gath erkänner samtidigt att han ibland kan bli förbannad under matchsituationer.
— Sen kan jag ju gapa på matcherna fortfarande. Tyvärr blir det då mot domarna om jag tycker något är orättvist. Orättvisa är det värsta jag vet. Eller att motståndarna gör något som jag inte tycker är okej. Då kommer den där blicken du pratar om. Men det är för att skydda mitt egna lag.

Båda två verkar trivas som fiskar i vattnet med att leda Kristianstad. Inte ens pendlandet har hunnit bli en börda. Än så länge i alla fall.
— Det är ändå ett arbete som ska göras och tankar med din tränarkollega ska utbytas. Så det går bra. Det säger jag nu, ring tillbaka i november/december och se hur det är då, skrattar Gath.

Vill ni följa Youtube-kanalen Gathliljahockey så finns den på denna länk.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga