Axel Andersson fick bilda backpar med självaste Zdeno Chara under försäsongen.Foto: Ronnie Rönnkvist och IBL

En av försäsongens stora raketer på NHL-klubbarnas träningsläger var den svenske junioren Axel Andersson som till och med matchades i samma backpar som Zdeno Chara. Han tog ingen plats i NHL-laget utan återvände istället till Sverige. Men inte till Djurgården – utan Södertälje i Hockeyallsvenskan dit han lånades ut.
— Jag tycker att det var ett bra beslut eftersom jag känner till Södertälje samtidigt som hela organisationen här vill någonstans, berättar 18-åringen för hockeysverige.se.

LÄS MER: Svenske 18-åringen matchades med Chára: ”En förebild”

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Axel Andersson från Järna utanför Södertälje gjorde en så pass fin ”rookiecamp” med Boston så han fick följa med till ”main-campen”. Under träningsmatcherna fick han spela i samma backpar med Zdeno Chara. Efter första matchen hyllades Axel Andersson också av Bostons assisterande coach Joe Sacco.
– Han verkade väldigt trygg där nere. Han var inte nervös alls. Han hämtade puckar och verkade inte vara stressad alls. Även när han pressades klev han inte undan utan hanterade det också.

MYCKET SOM VAR ANNORLUNDA

Nu är Axel Andersson tillbaka i svensk hockey med ett stort bagage av erfarenhet med sig.
– Det var en jättebra tid för mig i Boston och jag växte ju längre tid jag var där. Det var en jätterolig upplevelse att köra dom här ”pre-season” -matcherna med Chara och lära mig hur allt funkar där borta, berättar Axel Andersson och fortsätter:
– Nästan allting var annorlunda jämfört med hur det är i Sverige, hallen, träningsanläggningen… Jag hade förväntat mig att alla runt om skulle vara väldigt proffsiga, men det var verkligen på en helt annan nivå än jag trott.
– På isen var den största skillnaden att det gick så fort och att kommunikationen där ute var en så stor och viktig del eftersom rinken är så liten. Man måste veta vad man ska göra redan innan man får pucken och hela tiden finnas där för att hjälpa sin kamrat. Chara var på mig ganska mycket om att jag måste prata mycket mer på isen, säger 18-åringen med ett lätt skratt.

Hur upplevde du att spela med Zdeno Chara?
– Han är en riktigt bra förebild som såg sig själv som likvärdig med mig fast jag kom upp som junior. Han ville ha konstruktiv kritik av mig på samma sätt som han kunde ge det till mig. Han är verkligen jätteproffsig. Chara är den som kommer till hallen först och lämnar sist.

Påpekade du för Chara att han gjorde något fel?
– (Skratt) Det var uppenbart vid ett tillfälle att jag ville ha pucken och då vågade jag faktiskt säga till. Det tyckte han var jättebra så det var bara roligt.

STORT INTRESSE I STADEN

Bemötandet av klubben var också hur bra som helst enligt Axel Andersson.
– Ja, den var jättebra. Det kändes som hela organisationen trodde på mig, vilket gav mig självförtroende då jag var där.
– Det började med rookie-turneringen. Alla var välkomnande där. När sedan stjärnorna började rulla in så var dom lika trevliga.

LÄS MER: Backtalangens galna sommar: ”Jag trodde knappt mina öron”

Den blivande (?) NHL-backen fick även uppleva det stora intresset som är kring Bruins i Boston.
– Intresset för laget är otroligt stort. Det är en universitetsstad med Harvard och Boston University samtidigt som det är en riktig sportstad med bland annat baseboll och hockey.
– Hockey är väldigt stort där och det var till och med folk som kände igen mig på stan, vilket var jätteroligt.

Nu blev inte Axel Andersson kvar i Boston till NHL-starten utan återvände för en dryg vecka sedan tillbaka till Sverige.
– Tanken var att jag skulle åka hem för att utvecklas ännu mer så jag blir större och starkare så jag klarar av den tunga nivå som är där. Det var vad man sa till mig.

Kände du en besvikelse över att få åka hem så nära inpå NHL-starten?
– Nej, jag ser det som ett plus att jag fick vara med på den riktiga ”main campen”. Jag känner att det var ett bra beslut för mig att komma hem för att utvecklas ännu mer så jag är mer redo då jag kommer tillbaka dit.

KÄNNER TILL SSK

Många trodde att Djurgården skulle bli hans klubb resten av säsongen, med istället för spel där blev han utlånad till Södertälje i Hockeyallsvenskan.
– Det är en jättehög konkurrens på backsidan i Djurgården så jag förväntade mig nästan att det skulle bli så här. Jag tycker att det var ett bra beslut eftersom jag känner till Södertälje samtidigt som hela organisationen här vill någonstans. Pondus finns och det känns som alla vill åt samma håll så allt känns jättebra.
– Dessutom har jag haft Uffe Lundberg tidigare. Han brinner verkligen för det här vilket gör att det känns ännu bättre.

Axel Andersson i SSK-tröjan Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Axel Andersson har så här långt spelat två matcher i sin nya klubb. Den inleddes med AIK på Hovet. Sedan kom Leksand på besök i Scaniarinken.
– Mot AIK började jag med att spela enkelt och snabbt. Det är också så jag ska spela och sedan växte jag in i matchen. Jag var nöjd efteråt och tyckte att jag hade gjort en bra insats.
– I matchen mot Leksand tog jag för mig ännu mer och vågade släppa loss på ett annat sätt, så känslan är att det går åt rätt håll. Jag tror att det här kommer bli riktigt bra.

Vad har du själv för målbild resten av säsongen?
– Att utvecklas så mycket som möjligt, ta en stor roll och bidra. Som klubb är målet att ta oss upp i SHL. Jag ska göra allt i min makt för att hjälpa till med det eftersom vi självklart vill dit.

Och tankarna inför nästa säsong?
– Nej, så långt har jag inte kommit ännu utan nu är det SSK som gäller fullt ut, avslutar den av Boston draftade Axel Andersson.